Desfasurare impresionanta de forte pentru aducerea ranitilor in urma tragediei din Muntenegru

25 iunie 2013 | 1 comentariu |

Ranitii sunt asteptati cu sapte  autospeciale SMURD si vor fi transportati la patru spitale din Capitala, iar pentru morti au fost pregatite alte 20 de autospeciale . Pana in acest moment, doar 6 dintre cei 18 decedati au fost identificati.

 

tragedia-din-muntenegru 3Astazi, vor fi aduse in tara persoanele ranite in accidentul rutier petrecut langa Podgorica, Muntenegru. Ministerul Sanatatii anunta ca a finalizat procedurile de repartizare a acestora in unitatile sanitare din Bucuresti, iar Institutul National de Hematologie va lucra non-stop, pentru a  sustine necesarul de produse din sange si derivate din sange necesare.

Pe Aeroportul „Henri Coanda”, in asteptarea celor 30 de raniti si a celor 18 morti care si-au gasit sfarsitul in urma prabusirii unui autocar, in Muntenegru, are loc o desfasurare impresionanta de forte. Ranitii sunt asteptati de sapte autospeciale SMURD si vor fi transportati la 4 spitale din Bucuresti, iar pentru morti au fost pregatite alte 20 de autospeciale.

Ministerul Afacerilor Interne anunta ca a pregatit dispozitivul necesar preluarii ranitilor in urma accidentului din Muntenegru, care urmeaza a fi adusi astazi in tara. In acest sens, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) are asigurat un dispozitiv alcatuit din cinci autospeciale de transport personal si victime multiple, utilate cu toate dotarile medicale, o autospeciala de prima interventie si comanda, o autospeciala incadrata cu medic, o autospeciala incadrata cu paramedici ai IGSU si un spital mobil care va fi utilizat in caz de nevoie.

 

tragedia-din-munteneruMinisterul Sanatatii s-a implicat intr-un mod laudabil in acest eveniment nefericit. Inca de ieri, secretarul de stat Raed Arafat s-a deplasat la locul tragediei, pentru a colabora cu autoritatile muntenegrene.

In tara, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu,  s-a ocupat personal de pregatirea primirii ranitilor si repartizarea lor la cele mai bune spitale din tara. Printr-un comunicat de presa, Ministerul Sanatatii anunta ca cetatenii romani accidentati in Muntenegru au fost repartizati in patru clinici din Capitala, astfel:

– 4 persoane la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar- Arseni (3 internati pe sectie , o persoana in sectia ATI);

– 10 persoane la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca (7 internati pe sectie, 3 in sectia ATI);

– 11 persoane la Spitalul Clinic de Urgenta Universitar ( 9 internati pe sectie, 2  internati in sectia ATI);

5 persoane la Spitalul Clinic de Urgenta Elias (4 persoane pe sectie + la ATI, o persoana accidentata grav la alpinism).

 

tragedia din muntenegru 2Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii a verificat personal, toate cele 4 unitati sanitare, pentru a se asigura ca sunt pregatite cu paturi, medicamente si materiale sanitare necesare preluarii tratamentului cetatenilor raniti care vor sosi astazi in tara.

Sistemul sanitar este pregatit sa faca fata acestei situatii. In Muntenegru fiecare cetatean roman internat a primit un dosar medical cu diagnosticul propriu. Pe baza dosarului si a evaluarilor facute de medicii din Romania, se va decide terapia corespunzatoare”, a declarat ministrul Sanatatii in urma vizitei efectuate la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

De asemenea, ministrul Sanatatii a solicitat Institutului National de Hematologie ca in perioada urmatoare sa lucreze non-stop si sa sustina necesarul de produse din sange si derivate din sange, la cererea celor patru unitati sanitare.

In cazul in care nu va exista suficient sange pe anumite grupe sanguine, fac apel pe aceasta cale la toti cetatenii pentru a fi solidari cu semenii lor raniti in accidentul din Muntenegru”, a mai precizat ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii ii va astepta la aeroport pe cetatenii romani raniti in urma accidentului.

 

tragedia din muntenegru steagZiua Tricolorului coincide cu ziua de doliu national declarata de Guvernul Romaniei, in memoria celor 18 morti care au pierit in cumplitul accident de autocar din Muntenegru. Din acest motiv, Prefectura Buzau a anuntat ca, in cadrul festivitatilor de maine, drapelul va fi coborat in berna, iar ceremonialul public prilejuit de sarbatorirea Zilei Drapelului National va avea o desfasurare diferita de cea anuntata initial.

Astfel, manifestarile organizate in Piata Dacia din municipiul Buzau, cu ocazia « ZILEI DRAPELULUI NATIONAL AL ROMANIEI »  au fost devansate, acestea incepand la ora 9.00 si nu la ora 10.00, asa cum fusesera programate. Dupa primirea si acordarea onorului militar drapelului Romaniei, acesta va fi inaltat pe catarg, in acordurile imnului national. Dupa ce se va intona „Desteapta-te, romane”, va fi citit textul Hotararii Guvernului nr. 410/2013 pentru declararea zilei de 26 iunie zi de doliu national si se va proceda la arborarea drapelului in berna.  Dupa aceea, se va tine un moment de reculegere.

Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat intr-o prapastie in Muntenegru, duminica dupa-amiaza. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea dintr-o regiune montana, in apropiere de capitala Podgorica.

Tragedia din Muntenegru someaza Romania sa raspunda la cateva intrebari pe care le amana mereu din cauza saraciei, a mostenirilor fara leac si a neadecvarii intr-un secol al competentelor: De ce trebuie sa murim, ca sa renastem solidari si de ce nu au romanii cultul responsabilitatii? Muntenegrenii au stat la coada ca sa doneze sange pentru raniti. La noi, se poarta discutii interminabile chiar si fata de faptul ca Guvernul a decretat o zi de doliu in semn de solidaritate cu ranitii, pe care desi nu-i cunoastem, sunt de-ai nostri si roicare dintre noi puteam fi in locul lor…Comentarii (1)

  1. Ana Maria spune:

    Dar de ce se anulează manifestările culturale?
    http://nazone.ro/2013/06/zi-de-doliu.html

Adaugati un comentariu


 

*