Despre SECRETUL FERICIRII, cu Dr. Crina Stefanescu
Medicul obstetrician buzoian Crina Stefanescu intruneste, probabil, toate elementele care-o indreptatesc sa se simta o femeie iubita, apreciata, admirata, norocoasa, implinita si sa poata spune ca este cu adevarat fericita.
La Multi ani FEMEIE! Astazi este 8 Martie si poate mai mult ca in alte zile din an, fiecare dintre noi vedem femeia intr-o alta lumnina decat de obicei. Astazi, femeia este parca mai frumoasa, mai luminoasa, mai increzatoare, mai feminina. Poate si pentru ca primavara incepe sa-si intre in drepturi si odata cu ea natura renaste, se regenereaza, pulseaza de viata.
Orice loc ocupa in societate si in viata celor apropiati, fiecare femeie isi doreste sa fie fericita si implinita. Cate dintre noi intelegem insa ce ne face cu adevarat sa ne simtim fericite si implinite? Cate femei traiesc asa cum au fost invatate, crezand ca astfel vor atinge fericirea si implinirea? Si, mai ales, ce faci atunci cand realizezi ca toate lucrurile care credeai ca te vor face fericita se dovedesc a fi doar iluzii? Probabil ca un psiholog iti va spune ca este momentul intoarcerii catre sine, sa asculti vocea interioara care iti poate da cele mai bune sfaturi pentru propria viata.
Se pare insa ca exista si alte motive care pot face o femeie sa simta ca este binecuvantata, fericita si implinita, sa se simta cu adevarat speciala. A constientiza ca totul in viata se intampla cu un scop inseamna a descoperi, a intelege cata putere interioara ai si cate lucruri minunate poti face astfel incat sa poti spune ca esti femeia implinita care cu adevarat meriti sa fii.
O femeie fericita si implinita am incercat sa gasesc si eu intre zecile de femei-medic din spitalele si cabinetele medicale buzoiene. Greu… foarte greu, aproape imposibil, pentru ca fiecare are acel „ceva” care o face speciala si toate sunt una mai minunata decat cealalta.
M-am oprit insa la Dr. Crina Stefanescu. Intre femeile-medic pe care eu le cunosc, ea are ceva aparte: traieste „a doua viata”, dupa un transplant de ficat. Si nu doar ca apreciaza viata intr-o noua dimensiune, ci face ca si altii sa poata trai astfel. Medic obstetrician, femeie, sotie, presedinta a Asociatiei Transplantatilor de Ficat, Crina Stefanescu spune ca exista multe lucruri care pot face o femeie fericita, dar ca uneori este nevoie si de „putin noroc”, pentru ca „reteta” sa fie perfecta. Cand am intrebat-o ce inseamna toate acestea pentru ea ca om, ca medic, ca presedinte al Asociatiei Transplantatilor de Ficat la al doilea mandat, dar mai ales ca femeie, i s-a lumninat toata fata, ochii i s-au umezit de bucurie si vocea i-a tremurat de emotie: „Trebuie sa recunosc, eu pot spune ca sunt o femeie fericita si implinita: ma simt iubita de familie si rasfatata de sotul meu in fiecare ceas al zilei, sunt iubita si apreciata de paciente, am toate motivele sa fiu recunoscatoare vietii pentru tot ce mi se intampla”.
Am incercat sa inteleg ce inseamna toate acestea si, daca se poate, sa gasim impreuna „retea” fericirii, pentru a o impartasi si altor femei. Probabil ca fiecare simte fericirea si implinirea intr-un alt mod. Poate ca pentru unele femei asta inseamna sa fie sotii, pentru altele sa fie mame, pentru altele insemna bani, cariera sau poate toate la un loc.
Pentru Crina Stefanescu insa „tot ce sunt astazi resimt ca un dar, insa si ca pe o mare responsabilitate. La varsta mea, dupa atatia ani de munca si dupa ce mi s-a oferit a doua sansa la viata dupa un transplant, simt nevoia sa exist cu adevarat, pe toate planurile: sa fiu o femeie iubita, un medic apreciat, sa fiu sanatoasa si sa am puterea sa ma bucur de toate cate mi se intampla, sa traiesc fiecare clipa si ma bucur de tot ce exista. Multumita lui Dumnezeu si unei familii care intr-un moment de cumpana a avut puterea sa-mi doneze un organ care pentru mine a fost salvator, traiesc, de cativa ani, toate acestea, cu o mare bucurie de viata. Tot ce mi se intampla, in fiecare zi, este pentru mine motiv de bucurie. Probabil ca nu exista o reteta universala a fericirii, dar daca gasesti in tine puterea de a te bucura de tot ce ti se intampla, de oameni, de natura, de profesie, de tot ce te inconjoara, poti fi fericita si implinita”, mi-a spus, cu convingere, femeia din fata mea.
Ar fi multe de spus despre „fericire si implinire”, dar medicul si femeia Crina Stefanescu s-a oprit la ceea ce este pentru sine reprezentativ: familia, pacientele si relatia cu transplantatii de ficat. Spune ca fiecare in parte este o parte a vietii sale pe care o iubeste si o respecta neconditionat.
Despre perioada sa de incercare si transplantul pe care l-a suferit am vorbit de mai multe ori in SanatateaBuzoiana.ro, asa ca nu voi relua subiectul. Despre transplantati si despre medicul Irinel Popescu, cel care i-a ajutat sa cunoasca ce inseamna „sa renasti” si pe care il vede ca pe „o prelungire a mainii lui Dumnezeu”, Crina Stefanescu spune ca simte ca „facem parte dintr-o mare familie. Noi, pacientii transplantati, familiile lor, medicii din Spitalul Fundeni si bineinteles profesorul Irinel Popescu, el fiind si presedintele de onoare al Asociatiei Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS, toti ne sustinem si speram ca asa cum s-a intamplat in ultimii ani, cand numarul de transplanturi a crescut, sa fim tot mai multi. Ce bucurie mai mare sa poti cere de la viata decat sa ti se dea a doua sansa la viata? Cum sa nu fii fericita atunci cand vezi, cum am prezentat si pe calendarele pe care le-am realizat pentru anul 2015, ca avem copii nascuti din paciente transplantate? Ce dar poate fi mai frumos astazi, de 8 martie, decat zambetul unui copil?”.
Poate ca ar trebui spus ca de curand, medicul Crina Stefanescu a fost aleasa, pentru al doilea mandat consecutiv, presedinte al LIVERTRANS. Se straduieste sa faca aceasta asociatie si insasi ideea de transplant sa fie „mai vizibila in plan public, sa explicam ce inseamna sa fii donator de organe si ce inseamna sa ai sansa sa traiesti a doua viata, sa aratam donatorilor ca prin sacrificiul pe care il fac acceptand sa doneze un organ salvator de la o fiinta draga inseamna sa faca astfel incat aceasta sa supravietuiasca intr-un fel prin cei pe care i-a salvat. In anul 2010, activitatea de transplant la nivelul tarii noastre se desfasura intr-un climat de anonimat datorat lipsei de informare a publicului larg si a neincrederii manifestate de pacienti fata de sistemul de sanatate romanesc. Ne-am propus atunci sa asiguram popularizarea activitatii extraordinare pe care echipa medicala condusa de domnul Prof. Dr. IRINEL POPESCU o desfasoara in acest segment de sanatate, sa promovam nevoia de donare de organe pentru ca pacientii aflati pe lista de asteptare sa aiba o sansa la viata, iar rezultatul s-a concretizat in peste cinci sute de transplanturi de ficat. Am avut numeroase campanii de informare, intalniri cu decidentii din Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, participari la congrese nationale si internationale, mese rotunde, dezbateri. In fiecare an, in luna aprilie, dupa model european, sarbatorim Ziua Nationala a Transplantului in Romania, retraind miracolul renasterii impreuna cu domnul PROFESOR si membrii echipei sale, alaturi de membrii Agentiei Nationale de Transplant, cei care au facut posibila aceasta minune, alaturi de familie si prieteni, intotdeauna cu gandul la ingerii al caror organ ne-a dat a doua sansa la viata. In 2013, la Gala Premiilor Medica Academica, premiul VOX PACIENTS a fost acordat asociatiei noastre. In aprilie 2014 am avut surpriza sa fiu desemnata printre „Femeile anului 2013”, de revista Avantaje, gratie cititoarelor acestei reviste care au rezonat cu povestile noastrte de viata, ale pacientilor transplantati. Din rubrica „Povesti adevarate” a site-ului nostru, cititorii pot afla ca transplantul hepatic ne-a prelungit si imbunatatit calitatea vietii, ca muncim, invatam, iubim si ne bucuram de fiecare zi”.
In finalul conversatiei cu Crina Stefanescu am aflat despre cea mai recenta bucurie a sa: implementarea unui proiect cu fonduri europene, prin care si-a modernizat cabinetul de Obsterica-ginecologie cu echipamente medicale si IT, astfel incat pacientele sale sa beneficieze de cele mai moderne investigatii si de diagnostic precis. Valoarea proiectului este de aproape 700.000 de lei, din care s-au achizitionat un ecograf 3D/4D, o statie ginecologica ATMOS, un colposcop, un termograf si IT prin a caror utilizare se va realiza o diversificare si o crestere a calitatii serviciilor medicale si un grad de confort sporit in timpul consultaiilor si tratamentelor celor aproximativ 6000 de paciente care trec, anual, pragul cabinetului sau. „Chiar si accesarea acestor fonduri prin Programul REGIO consider ca este o rasplata pentru munca mea, pentru optimismul pe care incerc sa-l insuflu celor din jur, un motiv de fericire si implinire. Sper ca de noua aparatura sa beneficieze cat mai multe femei si cat mai multi medici. Este o aparatura performanta, de ultima generatie, asa ca atat impreuna cu mine cat si dupa mine, poate fi valorificata, pentru a ajuta cat mai multe femei sa fie sanatoase, sa se bucure de viata”, inchie discutia despre o posibila „reteta a fericirii”, dr. Crina Stefanescu.
Mie nu-mi ramane decat sa urez „La Multi Ani!” de Ziua Internationala a Femeii, Crinei Stefanescu si tuturor femeilor din lume. Iar fericirea si implinirea sa fie un deziderat implinit pentru fiecare femeie in parte.
GALERIE FOTO:
O persoana deosebita
Un prieten minunat care daruieste ,bucura si iubește necondiționat.Va doresc sa fiți binecuvântați cu prietenia unui astfel de om.
Un OM deosebit, o FEMEIE frumoasa, un MEDIC extraordinar, un SUFLET mare…..dr Stefanescu Crina
Va iubesc!
O adevarata doamna!