Dolarul a atins un nou maxim istoric

12 februarie 2020 | 0 comentarii |

Instabilitatea politică, inflația și deficitele cu care se confruntă România după guvernările PSD, la care se adaugă contextul european, marcat de finalizarea Braxit-ului, precum și influența noului coronavirus din China asupra economiei globale, au determinat orientarea investitorilor către monede sigure, precum dolarul, aurul sau francul elvețian, iar leul a suferit pierderi importante în fața principalelor valute, dolarul atingând, marți, cea mai mare creștere din istorie, față de leu.

Cursul euro a crescut luni, de la 4,7668 lei, la 4,7696 lei/euro, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,76 și 4,77 lei. Presiunile depreciative asupra leului se amplifică din cauza adâncirii diferitelor deficite, dar vestea bună este că guvernatorul Băncii Naţionale a României a anunțat, într-o conferință de presă, că prognoza de inflație pe 2020 va scădea la 3%, iar pentru 2021 estimează o inflație de 3,2%.

BNR a inclus la capitolul factori care ar putea contribui la reducerea inflaţiei din acest an evoluţia economiei zonei euro (tensiuni geopolitice, vulnerabilităţi ale unor pieţe emergente), posibila escaladare a conflictelor comerciale, finalizarea Brexitului, precum şi conduita acomodativă a politicilor monetare ale BCE şi Fed. În schimb, liberalizarea pieţelor de energie şi gaze naturale ar putea duce la o inflaţie mai mare decât cea prognozată, la fel şi problemele de pe piaţa muncii, respectiv insuficienţa şi necorelarea ofertei de forţă de muncă cu cererea, dar și răspândirea coronavirusului, care ar putea determina încetinirea economiei globale.

 

Dolarul american a atins, ieri, cea mai mare valoare din istorie față de leu, crescând de la 4,3528 la 4,3692 lei/dolar.

Moneda elvețiană a fluctuat între 1,02 și 1,22 franci/euro, iar media față de leu a crescut de la 4,4529 la 4,4712 lei.

Media lirei sterline a urcat de la 5,6255 la 5,6458 lei, în contextul în care economia Mari Britanii oscilează între scădere și stagnare, semnele de redresare după victoria lui Boris Johnson convingând Banca Angliei să nu reducă dobânzile luna trecută, deşi nesiguranţa este aşteptată să persiste.

Uncia de aur a oscilat pe piețele specializate între 1.565 și 1.575 dolari, iar preţul gramului de aur stabilit de BNR a crescut nesemnificativ, de la 220,1570  la 220,2258 lei.

În legătură cu repatrierea aurului românesc, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat, marţi, că nu este rentabilă, deoarece ar presupune costuri de 10 până la 20 de ori mai mari decât comisionul plătit Băncii Angliei. BNR este proprietarul celor 103,6 tone de aur, care valorează în prezent 4,7 miliarde de de euro, iar peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR.

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat, ieri, că  politica monetară este „acolo unde trebuie“, deocamdată, iar dobânda-cheie, setată la 2,5% din 2018, a ajutat banca centrală să „ţină inflaţia sub control“. Banca centrală a ajustat prognoza de inflaţie pentru 2020 de la 3,1% la 3%, iar pentru 2021 creşterea preţurilor de consum a fost estimată la 3,2%. BNR a readus în discuţie nivelul ridicat al deficitelor gemene – bugetar şi de cont curent – care îngrijorează. „Problema corecţiei fiscal-bugetare este serioasă. Vom ieşi foarte greu din această politică prociclică fiscală şi bugetară, care a durat mai mult, 3-4 ani. Dacă nu îţi vine mintea la cap la timp, te poate corecta altcineva. Pieţele sunt cele mai dure“, a spus Isărescu, la conferința de presă organizată cu prilejul prezentării Raportului  trimestrial asupra inflaţiei.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas la 3,17%, faţă de 3,16%, nivelul din şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la şase luni, folosit la calculul ratelor creditelor ipotecare, a stagnat la 3,24%, iar ROBOR la 12 luni, la 3,29%.

 

Temerile privitoare la epidemia de coronavirus apasă puternic asupra perspectivelor de creştere ale celor mai mari două economii ale lumii. Economia americană, cea mai mare a lumii, ar putea creşte cu doar 1,2% în primul trimestru, în timp ce în China creşterea ar putea fi zero. Banca centrală americană (Fed) analizează riscurile epidemiei de coronavirus pentru economie. Din momentul în care îngrijorările investitorilor privind impactul epidemiei au început să influenţeze pieţele financiare, dolarul s-a apreciat cu 1,65 în raport cu un coş de alte monede majore.

În aceste condiții, perechea euro/dolar a fluctuat între 1,09 și 1,30 dolari, valori comparabile cu cele din ziua de luni, atenția piețelor fiind îndreptată către evoluția epidemiei de coronavirus.

În regiune, moneda poloneză s-a apreciat ușor, de la 4,257 la 4,26 zloți/1 euro, iar cea maghiară de la 337,6 la 337,9 forinți/1 euro.

 

*Analiza zilnică & futures (cuprinde date și informații disponibile până la ora 14:00), realizată de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Adaugati un comentariu


 

*