Dosarul electronic al pacientului, dezbatut saptamana viitoare

3 mai 2014 | 0 comentarii |

Dupa ani de zile de tergiversari, interese puse la bataie, procese, tergiversari si dovezi de incompetenta, CNAS anunta in sfarsit ca dosarul electronic de sanatate va fi lansat in dezbatere publica, saptamana viitoare.

 

dosarul electronic al pacientuluiLa patru luni de cand ar fi trebuit ca instrumentul de monitorizare electronica a pacientului sa fie accesibil medicilor si pacientilor, Casa de Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) anunta in sfarsit, ca saptamana viitoare lanseaza in dezbatere publica implementarea Dosarului Electronic de Sanatate (DES). Intamplator sau nu, aceasta „operatiune” are loc in chiar ajunul alegerilor europarlamentare si, oricum, pentru a deveni operational, dosarul electronic mai are nevoie de parcurs cel putin o luna pana la implementare.

Potrivit unui comunicat al CNAS „Proiectul Dosarul Electronic de Sanatate (DES) se afla in etapa finala de implementare, etapa in care medicilor si populatiei li s-a oferit posibilitatea accesului in sistemul informatic al DES. Practic, aceasta ultima etapa a proiectului a insemnat o verificare a solutiei informatice in mediul real. Pana in prezent au fost initializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici si peste 50 de spitale s-au conectat cu succes.

In aceasta etapa s-au facut si continua sa se faca o serie de pregatiri in vederea extinderii sistemului pentru toti cetatenii Romaniei, incepand cu a doua jumatate a anului curent. Fiecare cetatean al Romaniei va avea propriul dosar de sanatate, sistemul DES urmand sa contribuie la cresterea calitatii actului medical. Practic, pacientii nu vor mai fi nevoiti sa se prezinte la medic cu un teanc de documente si sa explice acestuia verbal istoricul lor medical, deoarece datele vor fi disponibile in DES: trimiteri, retete, consultatii medicale, diagnostice, spitalizari, antecedente etc”, se arata in comunicatul amintit.

 

Corneliu Vasilescu

Corneliu Vasilescu, presedinte CJAS Buzau

Potrivit conducerii CNAS, obiectivul specific al proiectului este implementarea sistemului national al acestui dosar si livrarea lui „la cheie”, implementarea sistemului national DES reprezentand un pas foarte important inainte in alinierea cu tendintele existente in momentul de fata in Uniunea Europeana.

Dosarul Electronic de Sanatate va documenta orice diagnostic sau masura terapeutica, intr-o maniera standardizata. Prin reducerea sau evitarea redundantei la inregistrarea datelor medicale, DES va facilita prezentarea conceptelor medicale intr-un mod optimizat, lipsit de ambiguitati, cu prezervarea contextului original, explica Corneliu Vasilescu, presedinte director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Buzau, care mentioneaza ca institutia pe care o conduce a avut deja cateva intalniri cu furnizorii de servicii de sanatte din judet si va continua instruirea acestora prin intermediul echipei de formatori instruita in acest sens.

Tot dosarul electronic de sanatate va reflecta cronologia evenimentelor medicale si va suporta vederi diferite ale datelor, in functie de utilizator. Presedintele CJAS Buzau sustine ca, dupa implementarea retetei electronice, lansarea sistemului integrat informatic reprezinta un proiect prioritar. Dosarul electronic este un proiect important pentru modernizarea sistemului de sanatate. Este important de stiut ca asiguratii vor putea accesa la dosarul electronic si vor putea decide cine va avea acces la aceste date, a mai spus Corneliu Vasilescu

 

dosarul electronicPe 22 aprilie, UTI anunta ca a finalizat implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sanatate, potrivit unui  comunicat al companiei. Astfel, fiecare pacient va avea propriul dosar care va contine, intr-o prima faza, toate datele medicale deja existente in sistemele informatice ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Dezvoltarea sistemului informatic al Dosarului Electronic de Sanatate (DES) a durat 1 an, acesta fiind cel mai complex proiect informatic din domeniul sanatatii implementat in Romania, se mai preciza in comunicat.

Prin Dosarul Electronic de Sanatate sunt integrate datele medicale ale pacientilor intr-un sistem unitar si securizat, disponibil online si care se actualizeaza permanent cu informatiile introduse de furnizorii de servicii medicale.

Astfel, fiecare pacient va avea propriul dosar care va contine, intr-o prima faza, toate datele medicale deja existente in sistemele informatice ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar aceste date nu vor fi accesibile decat pacientului sau reprezentatului legal al acestuia, medicii avand acces la dosar doar dupa acordul pacientului.

 

Sistemele-medicale-informaticePentru furnizorii de servicii medicale, datele consolidate in cadrul DES vor contribui la stabilirea rapida si coerenta a diagnosticului si a deciziei medicale, asigurand astfel un instrument pentru imbunatatirea calitatii serviciilor de sanatate.

Beneficiarii acestui sistem, pacientii si medici, vor interactiona prin intermediul unei aplicatii web, a carei interfata permite o utilizare facila, spun reprezentantii UTI.

Siguranta datelor este garantata de mecanismele de securitate informatica implementate de firma romaneasca de tehnologie – autentificarea sigura bazata pe certificate digitale si matrice de securitate, criptarea comunicatiei intre utilizator si platforma informatica centrala a DES, controlul si auditarea permanenta a accesului, stocarea in siguranta a datelor etc.

Proiectul este co-finantat prin fonduri europene si  a fost atribuit prin procedura de achizitie publica. Valoarea lui este de 18,5 milioane de euro.

Informatizarea Sistemul informatic de sanatate romanesc a demarat in 2009 si a costat, in total, 173 de milioane de euro. Potrivit calendarului de implementare e-Sanatate, pana in 2015 ar trebui sa fie functionale toate componentele la nivel judetean si national, respectiv, prescriptia electronica, cardul electronic de sanatate si dosarul electronic al pacientului.

 


Adaugati un comentariu


 

*