ALARMANT: Bugetul medicamentelor depaseste bugetul spitalelor

21 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

In Romania, 70 la suta dintre consumatorii de antibiotice cumpara medicamente dupa sfatul bolnavului. Octombrie este luna in care se consuma cele mai multe medicamente, sustin autoritatile.

 

Atentie la abuzul de medicamentele

Atentie la abuzul de medicamentele

Romania este singura tara din Europa care aloca un buget egal consumului de medicamente si spitalelor. Explicatia vine din faptul ca incepand cu anul 2006, consumul de medicamente a crescut sistematic in tara noastra.

Sefii din sanatatea romaneasca spun ca ultimii indicatori statistici arata ca 36 la suta din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate merge direct spre consumul de medicamente in regim compensat si gratuit, iar spitalele primesc 38 la suta din acelasi buget. In defavoarea serviciilor din spitale, consumul in continua crestere a dus si la dezvoltarea pietei de medicamente, care in Romania a depasit de multa vreme si cu succes perioada de criza, scaderile in volumul de vanzari fiind foarte usoare.

Cifrele in crestere la acest capitol sunt observate extrem de clar, incepand cu 2012, arata chiar distribuitorii de medicamente, prin bilanturile anuale pe care le prezinta pentru a-si arata pozitia in piata.

 

pastile 1In 2012, in tara noastra se vindeau 500.000.000 de unitati de medicamente, in valoare de 2,63 de miliarde de euro, iar marii actori din piata de medicamente apreciau ca fiecare roman a consumat in acel an pastile in valoare de 154,7 euro. In urmatorul an, arata aceiasi specialisti, consumul de medicamente a crescut cu cel putin 13 la suta si se estimeaza ca in 2014 trendul ascendent se va mentine.

In general, in Romania se cumpara medicamente dupa sfatul bolnavului, mai ales antibiotice de ultima generatie. 70 la suta dintre consumatorii de antibiotice cumpara doza permisa de lege in week-end sau in situatii de urgenta, atunci cand farmacistii elibereaza aceste medicamente. Studiile facute de Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile arata ca Romania este singura tara din comunitate unde rezistenta stafilococului auriu a crescut alarmant. Mai exact, ne tratam din ce in ce mai greu de bronsite, pneumonii sau de infectii grave care duc la coagularea sangelui, pentru ca folosind antibiotice cu actiune puternuica pentru orice fleac, organismul a capatat o mare rezistenta la antibiotice, iar infectiile nu mai cedeaza la aproape niciun medicament.

 

farmacie-medicamenteJudetul Buzau nu face nicidecum nota discordanta de la statisticile nationale sau de la cele europene referitoare la situatia consumului de medicamente. Potrivit informatiilor publice furnizate de reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Buzau, in 2012 consumul de medicamente compensate si gratuite a costat 2.909.435,97 lei, cu 286.070,97 lei mai mult decat a fost alocat pentru intreg anul. In lunile ianuarie si octombrie s-au facut platile cele mai mari, numai pentru diabet fiind alocati 382.000 de lei, respectiv 331.000 lei. Lunile de vacanta, iulie si august s-au pastrat in valoarea medie a celorlalte luni din an.

 

Corneliu  Vasilescu, presedinte CJAS

Corneliu Vasilescu, presedinte CJAS

Anul 2013 arata cresterea pe care o confirma si Corneliu Vasilescu, presedintele director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Buzau. „37,69 la suta din bugetul alocat CJAS Buzau in 2013 a mers clar spre plata facturilor la medicamentele compensate si gratuite. Din acelasi buget de aproape 99 de milioane de lei 8,32 la suta a mers spre afectiunile cronice si 0,37 la suta in achizitiile de material sanitar. Pastrand comparatia, spitalele din judetul Buzau au primit aproximativ 40 la suta din bugetul alocat Casei de Asigurari de Sanatate. Apare in situatia noastra statistica luna octombrie cu cel mai mare consum financiar la capitolul platii medicamentelor compensate si gratuite. Atunci, in luna octombrie, s-au platit si cate doua facturi pe luna pentru ca au existat niste restante. Oricum, consumul de medicamente creste si nu usor, ci semnificativ”, a precizat pentru www.sanatateabuzoiana.ro  presedintele CJAS Buzau.

In octombrie 2013, suma alocata medicamentelor in regim compensat si gratuit in judetul Buzau s-a ridicat la 8,6 milioane de lei, de trei ori mai mult decat oricare din anii anteriori.

 


Adaugati un comentariu


 

*