Dosarul Electronic de Sanatate, intre necesitate si insecuritate
In timp ce autoritatile sustin ca este un instrument vital pentru cresterea calitatii actului medical, unii medici si pacientii considera ca incalca dreptul la confidentialitatea datelor medicale. Curtea Constitutionala, sesizata de Avocatul Poporului, in legatura cu acest instrument, va decide daca exista vreun risc pentru pacient.
Contestat de numerosi medici si unele asociatii de pacienti, ordinul ce instituie obligativitatea dosarului electronic al pacientului a ajuns si pe masa judecatorilor de la Curtea Constitutionala. Judecatorii trebuie sa decida, in perioada urmatoare, daca anumite dispozitii, considerate controversate, continute in document sunt sau nu legale si daca pacientii au motive sa se teama ca datele lor personale ar putea fi accesate de persoane neavizate.
Sesizarea Curtii Constitutionale in privinta acestei probleme a fpost facuta de Avocatul Poporului, ca urmare a nemultumirii manifestate de pacienti, care reclama vulnerabilitatea dosarului electronic in ceea ce priveste asigurarea confidentialitatii datelor personale.
Astfel, dupa ce Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a semnalat in mod public aceste probleme, cerand renuntarea la obligativitatea dosarului electronic, Avocatul Poporului s-a autosesizat si a demarat o verificare amanuntita a ordinului legislativ care reglementeaza utilizarea acestui instrument.
Neregulile semnalate de pacienti, in privinta vulnerabilitatii sistemului, au fost confirmate si de Avocatul Poporului, care a sesizat Curtea Constitutionala, prim prisma faptului ca documentul legislativ ar leza anumite drepturi ale pacientilor. Sunt incriminate, astfel, doua articole pe care Avocatul Poporului le considera neconstitutionale, intrucat „permit restrangerea exercitiului dreptului la viata intima, familiala si privata prin acte normative de nivel inferior legii, ce nu intrunesc cerintele de previzibilitate, certitudine si transparenta care caracterizeaza o lege adoptata de catre Parlament, in calitatea sa de unica autoritate legiuitoare sau de catre Guvern, ca legiuitor delegat”. Este vorba de alineatele 2 si 3 din articolul 30, precum si de articolul 280, in forma lor modificata conform noului ordin, pentru care Avocatul Poporului a solicitat Curtii Constituttionale exceptia de neconstitutionalitate.
Intr-un comunicat de presa remis pe marginea acestui subiect, Victor Ciorbea, care indeplineste functia de Avocat al Poporului, isi exprima surprinderea in legatura cu faptul ca un domeniu atat de sensibil cum este cel legat de datele personale si cele medicale cuprinse in registrul electronic al pacientilor a fost reglementat prin prevederei legale prea generaliste. Acesta isi argumenteaza pozitia prin faptul ca „legiuitorul s-a rezumat la a reglementa faptul ca modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului va fi stabilita prin norme metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la dosarul electronic de sanatate al pacientului, care se aproba prin hotarare a Guvernului. Astfel, dispozitiile Legii nr. 95/2006 fac trimitere la acte normative cu forta juridica inferioara legii, modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului fiind stabilita prin norme metodologice, in baza unei proceduri neprevazute de lege, si deci, susceptibila de a fi calificata arbitrara”.
Fara a contesata necesitatea existentei Dosarului electronic de Sanatate ca instrument de lucru in acordarea serviciilor medicale, Victor Ciorbea sustine insa ca in forma actuala a ordinului reclamat, accesul la datele personale medicale ale pacientilor este permis unei categorii definite „mult prea exhaustiv”, nefiind stabilite criterii clare care sa limiteze, la strictul necesar, numarul de persoane care au acces si pot utiliza ulterior datele pastrate in dosarul electronic.
De cealalta parte, Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sustin ca actele normative de punere in functiune a Dosarului Electronic de Sanatate (DES) s-au elaborat „cu respectarea stricta a regulilor de transparenta decizionala”. Proiectul a fost demarat in anul 2012 si a fost pus in functiune in 2014, investitia fiind de 81,7 milioane lei, din care 81,62% din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
In acest context, cele doua institutii mentionate considera „regretabila efectuarea, in momentul actual, a unor demersuri juridice de natura sa discrediteze public si/sau sa blocheze utilizarea acestui instrument informatic, cu efecte negative asupra calitatii actului medical”.
Cele doua institutii sustin insa ca avand in vedere importanta acestui sistem informatic, la nivelul CNAS a avut loc o serie de intalniri informale cu reprezentanti ai medicilor si ai asociatiilor de pacienti, in cadrul carora participantii si-au exprimat sustinerea fata de Dosarul Electronic de Sanatate, ca instrument modern, vital pentru cresterea calitatii actului medical in Romania, dar si dorinta de perfectionare a cadrului legislativ care reglementeaza DES.
In urma acestor intalniri, Ministerul Sanatatii si CNAS au convenit sa inceapa ample consultari cu actorii importanti ai sistemului de sanatate pe aceasta tema. Astfel, in perioada imediat urmatoare vor fi constituite grupuri de lucru pentru Dosarul Electronic de Sanatate, la care sunt invitati sa participe atat reprezentantii medicilor, cat si ai pacientilor.
„Dosarul Electronic de Sanatate, componenta a Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), contine informatii medicale despre pacient, colectate la nivel national de la toti furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat in contact. Datele din DES sunt securizate la cel mai inalt nivel existent pe plan mondial”, se mentine intr-un comunicat remis de MS si CNAS, in care oficialii mentioneaza ca „unicul proprietar al datelor continute in DES este pacientul. Acesta este singurul care poate accesa dosarul sau de oriunde, ori de cate ori doreste, cu ajutorul datelor de identificare personala, a matricei de securitate inmanata de medicul care constituie DES precum si a parolei personalizate de fiecare beneficiar in parte. Tot pacientul poate decide asupra accesului sau restrictionarii utilizarii datelor din propriul dosar electronic de sanatate, cu exceptia celor din sumarul pentru situatiile de urgenta”.
Pana in prezent au fost initializate peste 7 milioane dedosare electronice de sanatate, se mentioneaza in comunicatul amintit.