Două noi focare de pestă porcină africană confirmate în județul Buzău
Totodată, autoritățile locale au anunțat azi închiderea altor două focare de pe raza comunei Beceni.
În această dimineață, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit în ședință pentru a se stabili planul de măsuri ce trebuie luate în condițiile în care, la nivelul județului Buzău au fost confirmate recent alte două focare de pestă porcină africană, pe raza comunelor Cilibia și Racovițeni.
Ședința a fost prezidată de prefectul Carmen Ichim, care, înainte de a pune în discuție acest subiect, a anunțat că astăzi se închid, oficial, cele două focare de pestă porcină africană care fuseseră anterior confirmate în comuna Beceni. Este vorba de focarele din Gura Dimienii și Mărgăriți, localități în care fuseseră plasați porci santinelă, iar rezultatele analizelor au ieșit negative. Medicul veterinar Ciprian Botezatu, directorul executiv al DSVSA Buzău a explicat că au fost recoltate 81 de probe de la porci de pe raza celor două localități, iar toate au ieșit negative în urma analizelor. În consecință, în ședința de azi a fost adoptat proiectul care confirmă, oficial, închiderea celor două focare.
Din păcate, numărul focarelor din județ rămâne același, pentru că odată cu închiderea celor două focare de la Beceni, alte două au fost confirmate oficial, la Cilibia și Racovițeni, astfel că vorbim în continuare de existența 14 focare de pestă porcină africană în județ confirmate in gospodării, și un alt focar într-o exploatație de tip A.

Ciprian Botezatu
Dintre noile focare, cei mai mulți porci infectați au fost la Cilibia, unde boala a fost confirmată la o stână aproximativ izolată, aflată la circa 2 kilometri de sat, în apropierea unui râu. Aici erau crescuți 45 de porci în regim de semilibertate. Autoritățile sanitar veterinare au fost alertate în data de 4 martie, după ce cinci dintre porci au decedat. Echipa de la DSVSA s-a deplasat la fața locului pentru efectuarea verificărilor și ridicarea cadavrelor, iar cu această ocazie s-a constatat că un al șaselea animal era în agonie, fapt pentru care a fost sacrificat.
În urma necropsiei și a analizelor a fost confirmat diagnosticul de pestă porcină africană, iar la momentul la care echipa de la DSVSA s-a deplasat la stână pentru a ridica și ceilalți porci, alte 9 animale decedaseră. Ceilalți 30 de porci au fost sacrificați, iar cadavrele au fost ridicate de echipa DSVSA, care a luat măsura incinerării cadavrelor.
Dr. Ciprian Botezatu a precizat că soluția îngropării animalelor la fața locului nu era indicată, pentru că din cauza numărului mare de animale și apropierea de râu, exista riscul contaminării cursului de apă și a răspândirii virusului.
Cel de-al doilea focar a fost confirmat la Racovițeni, într-o gospodărie din centrul satului în care erau crescuți doi porci. Unul dintre aceștia, care prezenta semne de boală, a fost ucis și transportat la DSVSA pentru analize, iar diagnosticul de PPA a fost confirmat. Prin urmare, a fost sacrificat și celălalt porc din gospodărie, iar în localitate a fost declarat focar de pestă porcină.
Atât la Cilibia cât și la Racovițeni a fost declanșat planul de măsuri specifice pentru prevenirea răspândirii bolii, fiind stabilită o zonă de protecție pe o raza de 3 kilometri în jurul focarelor și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri. De asemenea, la toate exploatațiile în care sunt crescuți porci vor fi instalate dezinfectoare, iar situația va fi permanent monitorizată.
Deocamdată nu se cunosc, cu exactitate, cauzele și împrejurările în care animalele din cele două noi focare de pe raza județului s-au îmbolnăvit, directorul DSVSA Buzău precizând că încă se fac cercetări în acest sens.

Carmen Ichim
Tot astăzi, prefectul Carmen Ichim a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, concluziile controlului efectuat la începutul acestei luni, referitor la tăierile de copaci din pădurea Crâng. Controlul a fost demarat ca urmare a numeroaselor semnale venite din parte buzoienilor, dar și din partea parlamentarilor Adrian Mocanu și Dorin Bădulescu și a fost efectuat de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai Gărzii Forestiere, Direcției Silvice, Inspectoratului de Poliție Județean, Gărzii de Mediu și Institutului Național de Silvicultură.
Din raportul prezentat reiese că tăierile s-au făcut cu respectarea tuturor prevederile legale și sunt justificate prin prezența unei ciuperci care a atacat ulmii ajunși la maturitate. Ciuperca respectivă se transmite prin intermediul unei insecte care se hrănește și își depune larvele în scoarța ulmilor, și această cauză, afectați sunt doar copacii ajunși la maturitate, care au scoarța suficient de groasă.
Ulmii afectați în pădurea Crâng au între 30-40 de ani, iar specialiștii de la Institutul Național de Silvicultură spun că, odată atacat de această ciupercă, copacul se va usca și va muri într-un final.
Totodată, prefectul Carmen Ichim a precizat că legislația actuală nu permite ridicarea de construcții în zona împădurită a Crângului și a dat asigurări că nicio autoritate nu va permite să se întâmple acest lucru.