Două noi trasee tematice, amenajate pentru turiști, în „Ținutul Buzăului”

9 noiembrie 2024 | 0 comentarii |

Pe cele două trasee, amenajate în satele Bisoca și Sările, turiștii pot descoperi povești despre vechile vetre ale satului, vechile moșii, povestea lui Grigore Monteoru și exploatările de petrol precum și povestea sării.

 

Puternic implicată în dezvoltarea sustenabilă a satelor de munte din județul Buzău, prin promovarea și valorificarea patrimoniului material și imaterial al zonei Bisoca, inclusă în Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”, Asociația „Zestrea Bisoceană” anunță că finalizat amenajarea a două trasee tematice de drumeție pe cărările și poienile puțin umblate din satele Bisoca și Sările. Scopul amenajării noilor trasee este acela de a oferi buzoienilor și nu numai lor, posibilitatea de a se bucura de peisajele deosebite din această zonă, iar în același timp să poată descoperi povești inedite ale locului.

Este vorba despre două trasee tematice, cu nivel de dificultate ușoară, amenajate în satele Bisoca și Sările, unde turiștii de toate vârstele sunt așteptați să descopere povești legate de vechile vetre ale satului, vechile moșii, povestea lui Grigore Monteoru și exploatările de petrol din satul Sările, precum și povestea sării din această zonă, transmit reprezentanții Zestrea Bisoceană.

 

La intrarea în fiecare traseu se găsește o hartă și detalii tehnice ale acestuia, iar pe traseu, drumeții vor descoperi diferite panouri informative care conțin și coduri QR cu ajutorul cărora vor afla povești ale bătrânilor sau cercetări și documentare realizate de specialiști despre aceste locuri, astfel încât drumeția să fie interactivă, dar și valoroasă, pentru cei aflați în drumeție. „Sunt trasee educative, create în special pentru familiile cu copii, unde părinții pot petrece câteva ore cu cei mici și pot descoperi informații noi și peisaje deosebite, încurajând astfel petrecerea timpului împreună”, mai spun reprezentanții Zestrea Bisoceană.

Traseele au fost create în cadrul proiectului „Obiect. Ocupație. Obicei – o poveste de spus și de trăit”, un proiect care face parte din acțiunile de revitalizare a mediului rural desfășurate de Asociația Zestrea Bisoceană, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și realizat cu sprijinul Railway Systems Romania.

 

Și pentru că principala sa preocupare este conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului material și imaterial al zonei, Asociația „Zestrea Bisoceană” invită luni, 11 noiembrie, începând cu ora 18:00, deținătorii de spații expoziționale și colecții private, la lansarea unui ghid de bune practici privind păstrarea, conservarea, expunerea, manipularea și depozitarea obiectelor de patrimoniu, realizat în colaborare cu muzeografi și etnografi cu experiență.

„În acest ghid se regăsește o sinteză de sfaturi utile și practice, ușor de aplicat, dar care vor face difența în timp, în prelungirea vieții obiectelor de patrimoniu și păstrarea lor într-o stare cât mai bună, ținând cont că majoritatea au acces la facilități asemănătoare celor ale marilor muzee din țară și din străinătate”, transmit reprezentanții asociației, care anunță că evenimentul va avea loc online, iar pentru participare trebuie urmat linkul: https://meet.google.com/zuq-dcch-gwp.

 

Cei care doresc să participe la lansarea acestui ghid sunt informați că, în cadrul evenimentului, vor putea afla de la specialiști despre importanța unui astfel de ghid, dar și să pună întrebări referitoare la provocările întâlnite în viața de colecționar sau cele la care trebuie să se aștepte ca viitori colecționari.

„Ideea apariției unui astfel de ghid a venit din provocările apărute la Hub-ul Țărănesc Zestrea Bisoceană unde obiectele de artă țărănească expuse au nevoie de condiții cât mai bune de păstrare pentru ca generațiile următoare să se poată bucura de ele, fiind un ghid apărut din necesitatea, dar și din greșeli pe care aceștia le-au făcut de-a lungul timpului  în păstrarea și expunerea obiectelor”, mărturisesc membrii Asociației.

Detalii despre eveniment pot fi obținute accesând linkul: https://fb.me/e/2a38C0uLA

 

Foto: Zestrea Bisoceană

 


Categorii: Actual, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*