Dragostea pentru animale, inscripționată în ADN

Experții scoțieni au lansat această nouă teorie după ce au constatat diferențe între ADN-ul unor voluntari care manifestă mai multă empatie față de animale și alții pentru care sentimentul este mai puțin accentuat.

 

Cercetările efectuate până în prezent au stabilit că atitudinea oamenilor faţă de animale este influenţată de o varietate de factori sociali, precum experienţele din prima parte a vieţii, trăsăturile de personalitate şi credinţele religioase.

Recent însă, un grup de cercetători scoțieni de la Institutul Roslin din cadrul Universităţii Edinburgh şi de la Rural College din Scoţia au lansat o nouă teorie, care susține că dragostea față de animale este inscripționată în ADN-ul oamenilor care sunt mai empatici cu celelalte vietăți, iar această trăsătură este, de cele mai multe ori, moștenită genetic.

În urma unui studiu desfășurat pe această temă, oamenii de știință din Scoția au descoperit o anumită diferenţă genetică la oamenii care manifestă o mai mare compasiune faţă de animale. Mai precis, diferenţa a fost remarcată într-o genă implicată în sinteza hormonului oxitocină, cunoscut şi sub numele de „hormonul iubirii”, despre care studii anterioare au stabilit deja că stimulează legăturile sociale între oameni.

 

Este pentru prima dată când acest hormon a fost asociat şi cu relaţiile dintre oameni şi animale, iar autorii studiului speră că descoperirea lor ar putea contribui la dezvoltarea unor strategii care vor putea ameliora bunăstarea animalelor.

Ca să ajungă la această concluzie, oamenii de știință scoțieni au analizat eşantioane de ADN prelevate de la 161 de studenţi voluntari care au fost invitaţi să completeze şi un chestionar redactat pentru a măsura empatia lor faţă de animale. S-a descoperit astfel că studenţii cu cel mai ridicat nivel de empatie faţă de animale prezentau o versiune specifică a genei implicate în sinteza oxitocinei.

Totodată, cercetătorii au notat că femeile au reacţionat mai des într-o manieră pozitivă faţă de animale decât bărbaţii, la fel ca voluntarii care lucrau deja şi aveau profesii în domenii asociate cu îngrijirea animalelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*