Dupa 22 de ani, in Romania s-a reluat productia de crema cu cromoglicat

Ca si cromoglicatul de sodiu, un medicament necesar pacientilor care sufera de mastocitoza, produsul nu se gasea pe piata romaneasca, putand fi procurat doar din strainatate.

 

Nicoleta Vaia

Nicoleta Vaia

Saptamana Bolilor Rare a reprezentat, anul acesta, un eveniment mult mai special decat in anii precedenti. Pacientii cu mastocitoza din Romania au consemnat, cu acest prilej, primele victorii in demersurile pe care le poarta de ani buni, pentru reintroducerea pe piata autontona a cromoglicatului de sodiu, un medicament vital pentru cei care sufera de aceasta afectiune. Reprezentantii asociatiei Suprot Mastocitoza, care apara interesele celor doar 65 de pacienti cu mastocitoza din Romania, spun ca acest medicament este mult mai ieftin si mult mai eficient decat tratamentul oncologic care le este prescris pacientilor, iar produsul a revenit dupa 20 de ani de absenta pe rafturile farmaciilor din tara. Astfel, pacientii nu vor mai fi nevoiti sa faca eforturi pentru a-si procura acest produs de pe pietele externe, asa cum s-a intamplant pana acum.

Totodata, in saptamana recent incheiata, copiii care sufera de aceasta boala rara au primit primele 100 de cutii cu crema de cromoglicat, produsa in Romania, dupa 22 de ani, fapt ce constituie  o alta realizare extrem de importanta, pe care Asociatia Suport Mastocitoza a reusit sa o atinga cu sprijinul unor farmacisti care au inteles ca desi acest produs nu este unul profitabil financiar si presupune o munca de laborator migaloasa, poate fi considerata o realizare profesionala importanta, tinand cont de efectul extraordinar pe care il are.

 

crema cromoglicatPresedintele acestei asociatii, Nicoleta Vaia spune ca s-a reusit, pentru prima data in ultimii 22 de ani, producerea in Romania cremei pure cromoglicat, dupa reteta clasica. Aceasta este considerata o mare realizare, tinand cont de faptul ca este vorba despre un produs vital pentru copiii cu mastocitoza, utilizarea cremei devenind necesara si in cazul adultilor, in sezonul cald.

Deocamdata nu este vorba despre o productie la scara industriala, acest lucru nefiind, de fapt, necesar, avand in vedere numarul redus de pacienti carora li se adreseaza crema. Este insa important ca astfel va putea fi asigurata continuitatea, pacientii putandu-si procura crema de productie autohtona, de pe piala locala, ceea ce inseamna, automat, si costuri mai reduse. Producatorul cremei romanesti cu cromoglicat este farmacia Pharma Vic, cu care asociatia Suport Mastocitoza a incheiat un protocol. Saptamana trecuta au si fost distribuite pacientilor primele 100 de cutii, de 90 de grame, cu acest produs.

 

laborator2-zikaNicoleta Vaia spune ca aceste cutii au fost donate gratuit pacientilor cu mastocitoza, urmand ca pe viitor, acestea sa fie distribuite contra cost, la pretul de 29 de lei, pacientilor care isi permit sa plateasca acest pret. Pacientii fara posibilitati financiare vor primi in continuare produsul gratuit, cu titlu de donatie din partea asociatiei, astfel ca toate cele 65 de persoane diagnosticate cu mastocitoza vor putea beneficia de acest tratament. In acest sens, pacientii trebuie sa contacteze asociatia, fie prin intermediul site-ului oficial, fie pe pagina de Facebook, sau trimitand un e-mail la adresa nike974@gmail.com.

Mastocitoza este o boala oncologica hematologica ce consta in degranularea si  migrarea mastocitelor cu informatie oncologica in organe, semnul distinctiv al bolii fiind aparitia unor pete rosii la nivelul pielii, pe toata suprafata corpului. Avand in vedere ca afectiunea se manifesta in multe cazuri si la nivel cutanat, prin mancarimi si usturimi, aceasta crema este esentiala in scopul atenuarii acestor simptome deloc placute.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. duta florentina spune:

    am nevoie de crema cromoglicat de sodiu contra cost

Adaugati un comentariu


 

*