Fii si tu donator de organe! Salveaza o viata si prin ea vei trai!

8 februarie 2016 | 0 comentarii |

Continuam campania „PRO DONARE” impreuna cu Asociatia LIVERTRANS. Specialistii atrag atentia ca eficienta unui transplant se masoara in vieti salvate, in timp ce efectul unor jocuri obscure de putere si de comunicare se masoara in vieti pierdute.

 

doneaza pentru viata

Acum cativa ani era o „minune” sa auzi ca familia cuiva care a decedat in urma unui accident ruitier sau de alta natura, ori nu a mai putut fi salvat dupa o afectiune acuta fulminanta, a acceptat sa doneze organele sanatoase pentru a salva alte vieti. In ultimii ani auzim tot mai des ca romanii au inteles importanta donarii de organe, mai ales dupa ce si Biserica a acceptat ca este un gest umanitar si nu contravine preceptelor religioase si chiar exista intre preoti unii care au beneficiat de tranasplant.

Nu au lipsit insa nici zvonurile despre asa-zisul „trafic de organe”, ori despre favorizarea unora dintre pacienti (cum s-a intamplat in cazul marelui actor Alexandru Arsinel) sau despre cine stie ce alte lucruri „necurate” care exista in sistem.

Fara incredere, fara incurajare, fara informare corecta si sustinere, nu vor exista donatori. Persoanele greu incercate de soarta si familiile lor nu vor da nimic mai departe, daca nu vor avea certitudinea ca sacrificiul si generozitatea lor nu pot fi deturnate sau manipulate. Sistemul National de Transplant are nevoie de incredere, transparenta si responsabilitate. Incercarile de destabilizare, bazate de zvonuri si informatii neverificate, pericliteaza viata bolnavilor aflati pe lista de asteptare”, puncteaza dr. Crina Stefanescu, presedinta Asociatiei Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS.

 

congres dr. stefanescu romtransplant2-300x187Medicii implicati in Programul National de Transplant recunosc insa ca sistemul actual, chiar daca respecta standardele internationale si a primit aprecierile unor experti internationali, nu este infailibil. Chiar coordonatorul Agentiei Nationale de Transplant, dr.Victor Zota, a spus intr-o intalnire cu presa, dupa sedinta de bilant a agentiei, ca in procesul de transplant, care in cazul donatorilor decedati, incepe cu convingerea rudelor victimei de a accepta donarea. Deosebit de importanta este activitatea sectiilor ATI care trebuie sa mentina functionale organele care vor fi ulterior prelevate, apoi recolatrea, transportarea lor in conditii optime, transplantul propriu-zis si terapia postransplant care este la fel de importanta. Medicul a adimis insa ca in cadrul acestui flux pot aparea si erori si considera ca ele trebuie semnalate. „Orice abuz trebuie imediat sanctionat, tocmai pentru a proteja bolnavul si pentru a incuraja donatorul sa ofere, in continuare, o sansa unui bolnav aflat intr-o situatie limita. Interventiile de acest fel trebuie sa fie insa bine documentate, bazate pe probe, nu pe zvonuri, rivalitati medicale si «surse anonime». Generalizarile nefondate si atacurile globale pot destabiliza un sistem aflat in slujba vietii. Cand increderea publica scade, numarul donatorilor se reduce si oamenii mor. Viata nu trebuie pusa in pericol din cauza unor jocuri de putere”, explica medicii care au salvat sute de vieti prin transplant.

 

Ziua Transplantului 2014 008Potrivit specialistilor, in transplant exista o tripla responsabilitate. In primul rand, vorbim despre responsabilitatea institutionala a sistemului de transplant. Sunt create criterii obiective si transparente de intocmire a listelor de asteptare si de stabilire a prioritatilor medicale (avem datoria sa dovedim ca n-au existat, nu exista si nu vor exista niciodata „transplanturi pentru vip-uri”).

In al dolilea rand vorbim despre  responsabilitate in randul lumii medicale. „Nu trebuie sa permitem rivalitatilor, luptelor interne pentru influenta, functii si putere sa decredibilizeze activitatea de transplant”.

Iar o responsabilitate la fel de mare este cea a comunicarii. „Rolul presei este determinant. Fara indoiala, abuzurile trebuie mediatizate. Orice abuz real trebuie imediat sanctionat, indiferent de numele celui care l-a comis. Dar trebuie sa ne asiguram ca aducem in spatiul public abuzuri reale, dovedite cu probe concrete, nu zvonuri, dezinformari sau calomnii generate de ura si rivalitati”, atrage atentia dr. Crina Stefanescu.

 

transplant-irinel-popescuGestul unui donator sau al familiilor care accepta donarea de organe este, de departe, unul dintre cele mai nobile.  Donand un organ salvezi o viata, dar la fel de important este ca in acest fel o parte din donator continua sa traiasca prin cel caruia i-a daruit o noua sansa la viata.

Presedintele LIVERTRANS recunoaste ca, din pacate, in sistemul romanesc de sanatate exista o tendinta generala care vizeaza descarcarea unor frustrari profesionale sau rezolvarea unor interese obscure prin intermediul comunicarii publice. „Din nefericire, nici activitatea de transplant nu este imuna la acest microb. Sunt persoane sau grupuri care lanseaza teme si sloganuri ce vizeza destabilizarea intregului sistem, doar pentru a se propune ei insisi in fruntea unui alt sistem. Increderea se castiga greu si se pierde repede”.

Dr. Stefanescu atrage atentia ca efectul pozitiv generat de o suta de stiri reale despre transplanturi reusite poate fi anulat de o singura informatie falsa despre „vanzari de organe” sau „transplanturi pentru vip-uri”. „Nicio neregula reala nu trebuie trecuta cu vederea, dar este esential sa nu ne lasam manipulati de informatii fabricate din interese particulare. Nu trebuie sa descurajam donatorii”, mai spune medicul, mentionad ca donatorul este o prelungire a mainii lui Dumnezeu, caruia cel care a primit a doua sansa la viata ii va fi vesnic recunoscator.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*