Flandra Orientala si Consiliul Judetean Buzau vor finanta, inca trei ani, Crucea Alb-Galbena

10 iulie 2017 | 0 comentarii |

Reprezentantii provinciei belgiene si cei ai administratiei publice buzoiene au semnat un nou Acord de parteneriat, prin care s-au angajat sa sprijine ingrijirile medico-sociale la domiciliu din Buzau, in perioada 2017- 2020.

 

Prietenia dintre Judetul Buzau si Flandra Orientala continua, iar sprijinul financiar belgian se va face simtit si in urmatorii trei ani. Crucea Alb-Galbena, primul serviciu de ingrijiri medico-sociale la domiciliu infiintat pe langa Spitalul Judetean Buzau, cu sprijinul celui mai vechi si mai statornic PRIETEN belgian al Buzaului, Jean Pierre Van Der Meiren, pe atunci deputat in Parlamentul Flandrei de Est, a reusit sa-si faca remarcata activitatea, atat printre beneficiarii directi, cat si in ochii fondatorilor, prin calitatea serviciilor oferite.

In consecinta, belgienii au decis ca vor continua sa sprijine financiar filiala buzoiana a Crucii Alb-Galbena, alaturi de Consiliul Judetean Buzau, pana in 2020.  

O delegatie a Consiliului Judetean Buzau, condusa de presedintele institutiei, Petre Emanoil Neagu, s-a aflat, zilele acestea, in Flandra Orientala, impreuna cu conducerea Fundatiei Crucea Alb-Galbena Romania – Filiala Buzau, reprezentata de directoarea organizatiei, Cristina Vasile si de una dintre primele asistente medicale care acorda astfel de ingrijiri, Stefania Alexandrica. Impreuna cu reprezentantul Parlamentului Flandrei de Est – Eddy Couckuit, un vechi prieten al buzoienilor, si cu cel al Crucii Alb-Galbena flamande (Wit Gele Kruis), Petre Emanoil Neagu si Cristina Vasile au semnat un nou Acord de Parteneriat pentru ingrijiri medicale si sociale la domiciliu in judetul Buzau.

 

Prin intermediul noului Acord de parteneriat, incheiat pentru perioada iulie 2017 – iunie 2020, partile si-au exprimat hotararea de a sprijini in continuare functionarea Crucii Alb-Galbene Buzau, in vederea asigurarii continuitatii ingrijirilor medicale si sociale de calitate si accesibile la domiciliul beneficiarilor din judetul Buzau, se arata intr-un comunicat al CJ Buzau.

Colaborarea dintre Flandra de Est si Buzau a inceput in 1992, iar timp de 20 de ani, belgienii au sprijinit modernizarea si dotarea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau cu peste 2,4 milioane de euro. S-au modernizat si dotat, pe rand, sectiile spitalului (inclusiv cele exterioare), s-a infiintat Unitatea de Primire Urgente (una dintre primele din tara), iar peste 100 medici si asistente medicale, directori si autoritati au facut stagii de pregatire, in special la Spitalul Universitar din Gent, dar si in alte unitati medicale si medico-sociale din Flandra Orientala.

Cu o suma mult mai mica si alocata intr-o singura transa a fost sprijinit si Spitalul Orasenesc Nehoiu, unde s-au modernizat si dotat sectiile de chirurgie si pediatrie.

 

JP Van der Meiren – P. E. Neagu

Colaborarea privind ingrijirile medicale si sociale la domiciliu intre Judetul Buzau si Provincia Flandra Orientala a inceput in mai 2003, odata cu infiintarea Filialei Buzau a Crucii Alb-Galbene din Romania, care a incept sa functioneze efectiv, la 1 noiembrie, in acelasi an.

Initial, fundatia a functionat cu patru asistente medicale urgentiste, care au urmat un stagiu de pregatire la Wit Gele Kruis din Gent. A beneficiat de finantare exclusiv belgiana si s-au acordat servicii doar in municipiul Buzau. Guvernul Flandrei de Est a asigurat logistica, instruirea personalului medical si functionarea serviciilor medicale la domiciliu, iar Spitalul Judetean de Urgenta, principalul beneficiar al serviciilor de ingrijire medicala la domiciliu pentru pacientii externati, a oferit in comodat spatiul de functionare a sediului administrativ al fundatiei.

Activitatea s-a extins, a fost infiintata un grup de lucru si la Ramnicu-Sarat, numarul personalului angajat a crescut, iar din ce in ce mai multi voluntari s-au oferit sa dea o mana de ajutor, reusindu-se astfel sa se acopere si localitatile limitrofe Buzaului si Ramnicului.

Anul trecut, Crucea Alb-Galbena a primit de la Consiliul Judetean Buzau, un spatiu in curtea Spitalului Judetean, unde si-a ridicat propriul sediu.

Dupa sase ani in care la serviciile medicale la domiciliu s-au adaugat si servicii sociale de ingrijire la domiciliu, Consiliul Judetean Buzau a inceput sa suporte, progresiv (pe masura ce finantarea belgiana s-a diminuat), o parte din costuri. Mai tarziu, o parte din serviciile medicale au fost decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, iar cele sociale, de Ministerul Muncii si Consiliul Judetean Buzau. Incet, incet, s-au alaturat si anumiti sponsori, tot mai multi buzoieni constientizand nevoia de astfel de servicii in judet, astfel ca prin Crucea Alb-Galbena sunt ingrijiti, anual, peste 400 de buzoieni.

 

In baza intalnirilor periodice care au avut loc intre reprezentantii Flandrei de Est si Consiliului Judetean Buzau au mai fost incheiate Protocoalele de colaborare, intre anii 2009-2012, respectiv, un Acord de parteneriat, in anul 2013. Belgienii au contribuit la sustinerea activitatilor de ingrijre medicala si sociala la domiciliu din judetul Buzau cu sume cuprinse intre 30.000 si 60.000 de euro, anual.

„Am avut o intalnire cu oficialii Provinciei Flandra Orientala, dar si cu reprezentantii Fundatiei Crucea Alb Galbena din Flandra si cei ai Fundatiei Crucea Alb Galbena Romania – Filiala Buzau, in cadrul careia am semnat un nou Acord de parteneriat. Scopul nostru este ca, prin continuarea acestei colaborari, sa imbunatatim infrastructura de sanatate din judetul Buzau, dar si sa contribuim la crearea si dezvoltarea de noi servicii care sa vina in sprijinul buzoienilor, in domeniul sanatatii si al asistentei sociale”, a declarat, dupa semnarea noului document, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu.

Prietenii flamazi s-au aratat incantati sa afle ca, prin Hotararea nr. 128/2017 privind Aprobarea listei asociatiilor si fundatiilor carora li se acorda subventii de la bugetul Judetului Buzau in anul 2017 pentru activitati de asistenta sociala, conform Legii nr. 34/1998, Consiliul Judetean Buzau a acordat Fundatiei Crucea Alb Galbena Buzau o subventie de 96.600 de lei, pentru 115 beneficiari/luna.

 


Adaugati un comentariu


 

*