Fondurile pentru tratamentul SIDA au fost suplimentate cu bani de la alte programe

18 februarie 2014 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii admite ca au existat probleme cu fondurile la inceputul acestui an, dar spune ca au fost rezolvate, iar spitalele beneficiaza de banii necesari pentru asigurarea tratamentului pacientilor cu HIV/SIDA.

 

hivCa urmare a semnalului de alarma tras zilele trecute de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate cu HIV si a materialelor publicate in presa, inclusiv de Sanatateabuzoiana.ro, Ministerul Sanatatii a venit aseara cu precizari, confirmnand existenta unor probleme financiare legate de alocarea fondurilor necesare tratamentului bolnavilor infectati cu HIV, in cateva judete, si precizand ca respectivele probleme si-au gasit rezolvare si nu exista riscul ca bolnavii sa isi intrerupa terapia din lipsa de medicamente. Reprezentantii organizatieie care apara drepturile pacientilor cu HIV/SIDA atrageau atentia ca la Suceava nu se mai administreaza tratament de doua luni si ca pacientii din Galati, Hunedoara, Vaslui, Cluj, Prahova si Dolj sunt in pericol de a ajunge in aceeasi situatie din cauza ca fondurile alocate prin programul national de tratament sunt pe sfarsite. Principalul vinovat de aceasta situatie era, in opinia UNOPA, Ministerul Finantelor, intrucat „pentru primul trimestru, practic, nu a fost alocat buget pentru aceste programe, ceea ce s-a alocat acopera doar plata creditelor de angajament din trimestrul IV al anului 2014. Exista fonduri bugetate in trimestrele celelalte ale anului 2014, care ar acoperi cam cinci luni de tratament pentru pacienti la un necesar real”, dupa cum se arata in comunicatul organizatiei.

 

ziua hiv-sida_1In replica, Ministerul Sanatatii a remis la randul sau un comunicat, confirmand ca fondurile alocate pentru trimestrul intai Programului national de prevenire, supraveghere si control a infecţiei HIV/SIDA au fost insuficiente, din cauza trimestrializarii primite de la Ministerul de Finante. Problemele au aparut in zonele in care exista un numar mare de pacienti cu HIV/SIDA, insa situatia a fost salvata prin alocarea suplimentara de fonduri din sumele destinate altor programe, urmand ca la rectificarea bugetara sa se faca apoi corectiile la progremele respective. Astfel, conform comunicatului Ministerului Sanatatii, bugetul alocat tratamentului persoanelor cu HIV/SIDA a fost suplimentat cu peste 38,4 milioane de lei, bani ce au fost directionati, in functie de necesitati, spitalelor din Suceava, Galati, Hunedoara, Vaslui, Cluj, Prahova si Dolj.

 

stop-hiv-sidaSIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobandite), este o afectiune a sistemului imunitar, caracterizata prin infectii oportuniste, neoplasme, disfunctii neurologice si o mare varietate de alte sindromuri. Infectia cu HIV este ireversibila, putandu-se doar intarzia aparitia bolii prin administrare de medicamente. Boala, odata declansata, evolueaza continuu, putandu-se intarzia dar si trata medicamentos sau chirurgical o serie de boli aparute ca urmare a deficitului imun. SIDA este un sindrom care denumeste totalitatea bolilor asociate infectiei cu virusul HIV, infectie care duce la slabirea, respectiv distrugera sistemulului imunitar. Aproape toate persoanele netratate infectate cu HIV vor dezvolta in cele din urma SIDA. Boala afecteaza in special populatia tanara, activa din punct de vedere sexual, insa se poate transmite la orice varsta prin contactul accidental cu sangele infectat sau de la mama la copil in cursul nasterii prin contactul cu sangele matern ori dupa nastere, prin alaptare.

In Romania, la data de 31 decembrie 2013, erau inregistrati 12.273 de pacienti infectati cu HIV, din care peste 10.000 in evidenta activa, peste 8.000 din acestia din urma fiind in tratament antiretroviral.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*