Ghid Scolar pentru protejarea sigurantei copiilor pe internet

12 februarie 2014 | 0 comentarii |

Ghidul, editat de Organizatia Salvati Copiii, este adresat cadrelor didactice din ciclul primar sau gimnazial, asistentilor  sociali, educatorilor si parintilor.

 

copiii-si-siguranta-pe-internet.Zilele trecute, organizatia Salvati Copiii a marcat Ziua sigurantei pe Internet, organizand un eveniment in cadrul caruia a fost lansat un ghid scolar destinat utilizarii sigure si eficiente a Internetului. Manualul a fost realizat in cadrul unui program sprijinit de Comisia Europeana si a primit avizul Ministerului Educatiei pentru a putea fi folosit in activitatea didactica. Cei carora le este adresat sunt dascalii din ciclul primar sau gimnazial, asistentii sociali, educatorii si parintii, beneficiarii fiind insa copiii, care vor putea astfel sa fie ajutati sa nu cada in numeroasele capacane ale lumii virtuale.  Ghidul Scolar contine atat informatii teoretice cat si aplicatii practice, pentru a promova utilizarea in siguranta a Internetului de catre elevi. Scopul ghidului este acela de a furniza resurse usor de inteles cadrelor didactice si adultilor care doresc sa lucreze cu copiii si tinerii pe tematica utilizarii sigure si eficiente a Internetului. Aspectele teoretice sunt intarite de aplicatii practice care nu necesita utilizarea calculatorului sau tehnologiilor avansate, fiind usor accesibile chiar si celor mai putin initiati.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu

Cu aceasta ocazie, Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei a declarat ca „pe parcursul proiectului am lucrat impreuna cu partenerii pentru a putea gasi varianta cea mai potrivita a continutului. In acelasi timp, au fost consultati elevii, pentru a sesiza relevanta conceptelor pentru ei, dar si profesorii, pentru a testa aplicabilitatea practica. Bineinteles, dat fiind subiectul ghidului, acesta va necesita actualizare permanenta, insa ne bucuram ca am pus piatra de temelie. Speram sa putem initia, din toamna, un program de formare a profesorilor, pornind de la acest material”.

 

internet-furtUn studiu sociologic realizat recent de Organizatia Salvati Copiii, arata ca un sfert dintre copii romani primesc sau vad zilnic mesaje sexuale in mediul on-line. Acest fapt se petrece pe fondul  utilizarii tot mai frecvente a Internetului de catre copii, nu doar de pe calculatorul de acasa, ci si de pe dispozitivele mobile precum telefoanele sau tabletele si a cresterii ponderii unor comportamente potential periculoase, precum vizionarea de mesaje cu continut sexual sau adaugarea necunoscutilor in listele de prieteni. De asemenea, parintii au declarat ca si-ar dori sa primeasca mai multe informatii pe aceste teme de la autoritati si au sustinut in continuare rolul important al scolii in educatia privind siguranta online.

 

658x0_27calculatorVarsta medie la care copiii incep sa utilizeze internetul este cea de 9 ani, trendul fiind ca aceasta sa scada in anii urmatori. Majoritatea copiilor, mai precis 86 la suta dintre ei, acceseaza internetul zilnic sau aproape zilnic. In cazul unei zile de scoala obisnuite, timpul mediu petrecut pe Internet variaza intre doua si trei ore, crescand la peste 4 ore in cazul unei zile libere. Aproximativ 90 la suta dintre copii afirma ca folosesc cel putin o retea de socializare, majoritatea dintre acestia (87 la suta) fiind utilizatori Facebook. In urma cu patru ani, doar 47 la suta  dintre copiii din Romania declarau ca au un cont pe o retea de socializare. Principalele informatii furnizate de catre copii pe retelele de socializare sunt poze in care se distinge clar fata copilului, numele scolii la care invata acesta, numele de familie si varsta reala. Profilul acestora este privat, in cazul a 51 la suta dintre ei, partial privat, in cazul a 21 la suta si public, pentru 21 la suta dintre respondenti. Totodata, aproximativ 52 la suta dintre copii afirma ca au fost deranjati sau jigniti in ultimul an, in timp ce 31 la suta afirma ca acest lucru s-a intamplat in spatiul virtual. Ingrijorator este si faptul ca 45 la suta dintre copii afirma ca au avut contact cu necunoscuti pe Internet, iar dintre acestia, jumatate au mers la intalniri cu acesti necunoscuti.

 


Adaugati un comentariu


 

*