Grecii si-au adjudecat primul trofeu al Festivalului International de Dansuri Traditionale de la Buzau

Evenimentul, la care buzoienii au participat timp de trei zile consecutiv, s-a bucurat de un real succes, fiind apreciat in egala masura de participanti, spectatori dar si de membrii juriului.

 

_MG_5849La finalul saptamanii trecute, dansurile si mestesugurile traditionale au fost „la ele acasa” pe strazile orasului si in Parcul Crang, unde s-au desfasurat simultan doua manifestari organizate de Centrul Judetean de Cultura si Arta din cadrul Consiliului Judetean Buzau. Este vorba despre prima editie a Festivalului  International de Dansuri Traditionale si de Targul National de Mesteri, manifestare ajunsa anul acesta la a doua editie, ambele evenimente transformand pentru trei zile Buzaul in capitala dansului si traditiilor populare romanesti si internationale.

Targul National de Mesteri si-a deschis portile vineri dupa-amiaza in Parcul Crang, unde 50 de mesteri populari din 15 judete, carora li s-au  adaugat si 10 mesteri buzoieni si-au  instalat ateleire de lucru, demonstrandu-si pe viu maiestria si expunand totodata o serie de produse mestesugaresti traditionale realizate de mana lor.

In aceeasi zi s-a dat si  startul Festivalului International de Dansuri Traditionale, in cadrul caruia s-au intrecut ansambluri din Romania, Macedonia,Ucraina, Franta, Bulgaria, Serbia, Slovenia si Grecia. Festivalul a debutat cu o parada traditionala a tuturor participantilor din cele opt tari, parada care s-a desfasurat pe bulevardul Nicolae Balcescu, Platoul Dacia si Parcul Crang. Pana duminica, in Parcul Crang au evoluat pe rand ansamblurile de dansatori participante, urmarite cu atentie de membrii juriului prezidat de coregraful Marin Barbu, dar si de sutele de buzoieni atrasi de spectacol.

 

_MG_5818Organizatorii au fost ajutati si de vremea buna de afara, asa ca in fiecare dintre cele trei, zile spectacolele s-au bucurat de o audienta numeroasa. Cei mai multi dintre buzoieni au fost incantati de parada care a avut loc vineri pe strazile orasului, parada la care au participat toate grupurile de dansatori prezenti la concurs, si care a reprezentat totodata momentul inceperii concursului.

Timp de trei zile, dansatorii din cele opt tari au evoluat apoi pe scena din Crang, iar in final, juriul a desemnat duminica seara castigatorii acestei prime editii a festivalului. Trofeul a fost adjudecat de reprezentantii Greciei, datorita spectaculozitatii reprezentatiei pe care au pregatit-o.

La final, atat participantii la festival cat si membrii juriului s-au aratat incnatati de organizarea festivalului, dar si de numarul mare de spectatori prezenti in fiecare din cele trei zile. In acest sens, coregraful Marin Barbu, a declarat ca este laudabil faptul ca autoritatile locale s-au gandit sa organizeze un asemenea festival, pe care intentioneaza sa il inscrie in calendarul Consiliului International al Organizatiilor de Festivaluri Folclorice.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*