Greva de avertisment in spitalele buzoiene

19 octombrie 2016 | 1 comentariu |

In intervalul orar 8.00-10.00, sindicalistii Sanitas au intrerupt lucrul in toate spitalele din tara, iar daca pana la sfarsitul lunii nu le sunt solutionate revendicarile, ameninta ca vor declansa greva generala.

 

greva sanitas alba iuliaChiar daca ieri au obtinut o „prima victorie” in Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, sindicalistii Sanitas au protestat astazi, intrerupand activitatea in toate spitalele, timp de doua ore.

Ziua de 19 octombrie 2016 este una importanta pentru tot ceea ce inseamna sistemul sanitar si de asistenta sociala. Este ziua in care ne cerem drepturile si nu mai acceptam jumatati de masura!(…) Este timpul sa ne cerem drepturile! Este timpul sa spunem STOP umilintei cadrelor medicale! Nu ne-am dorit sa ajungem aici! Insa am ajuns in situatia sa nu mai putem profesa. Am ajuns in situatia in care sa trimitem pacientii sa isi cumpere tratamentul si materialele sanitare din afara spitalelor. Am ajuns sa ne ingropam colegii morti la datorie din cauza epuizarii fizice. Am ajuns umiliti de niste guvernanti carora nu le pasa ce se intampla cu populatia acestei tari”, sustin reprezentantii Sanitas.

Ei sustin ca aproape 69.000 de membri de sindicat din toate unitatile medicale si de asistenta sociala au semnat ca sunt de acord cu greva generala, asa ca in cazul in care pana la 31 octombrie nu le sunt solutionate toate revendicarile, vor intra in greva generala. Mai mult, pentru blocarea activitatii spitalelor ii fac responsabili pe guvernanti, care „nu au inteles ca sanatatea este, intr-adevar, o prioritate nationala, si asta nu doar pe hartie sau in declaratii, ci in spitale si cabinete medicale”, mai spun liderii Sanitas.

 

Stefan Mihai, lider Sanitas Buzau

Stefan Mihai, lider Sanitas Buzau

Alaturi de colegii lor din toata tara, sindicalistii Sanitas din Spitalul Judetean de Urgenta Buzau si din toate celelalte unitati medicale din judet au intrerupt activitatea, in aceasta dimineata, pentru doua ore. Cateva zeci de sindicalisti aflati in tura in aceasta dimineata au intrerupt activitatea incepand cu ora 8.00 si au coborat in holul de la parterul spitalului, locul obisnuit pentru actiunile de protest desfasurate la nivelul unitatii sanitare. In fruntea grevistilor s-a aflat presedintele intermiar al filialei Buzau a sindicatului Sanitas, Mihai Stefan, care a declarat ca sindicalistii buzoieni se alatura astfel actiunii de protest desfasurate in toate spitalele din tara. „Timp de doua ore, membrii sindicatului Sanitas aflati astazi in tura sunt in greva de avertisment, cu respectarea prevederilor legale in acest sens. Asta inseamna ca asiguram doar urgentele in intervalul 8.00-10.00 si incercam ca pacientii sa fie cat mai putin afectati. Saptamana trecuta am fost in greva japoneza si acum am recurs la aceasta nou forma de protes,t care sper sa aiba ecoul scontat, iar revendicarile noastre sa fie rezolvate intr-un mod favorabil. Pe 31 octombrie urmeaza greva generala dar nu as dori sa se ajunga pana acolo, iar actiunea de azi sa fie suficienta”, a declarat liderul sindicalistilor buzoieni.

 

sanitas protest spitalAlaturi de protestatari s-a aflat si Luminita Turcu, fostul presedinte al filialei, care indeplineste in prezent functia de director de ingrijiri, fapt pentru care a renuntat la calitatea de presedinte Sanitas. Aceasta a declarat ca, desi acum face parte din conducerea spitalului si nu se poate ralia protestului, este solidara cu colegii sai aflati in greva de avertisment.

Actiunea s-a incheiat la ora 10.00, dupa care participantii la protest si-au reluat activitatea.

Managerul SJU Buzau, Claudiu Damian, a declarat ca nu contesta solicitarile sindicatului, este un rept legal, dar trebuie avut in vedere ca principalele revendicari se refera, de aceasta data, la personalul TESA, DSP si asistenta sociala, asa ca ar fi incorect sa se ajunga la greva generala si sa se blocheze activitatea spitalului. „Sper sa nu se ajunga la greva generala si la blocarea activitatii spitalului, pentru ca pacientii nu au nicio vina si, asa cum sindicalistii vor sa li se acorde drepturile pe care considera ca le au, la fel si pacientii au draptul sa fie tratati, pentru ca platesc asigurari de sanatate care le confera acest drept”, a declarat managerul unitatii medicale, exprimandu-si speranta ca nu se va ajunge la blocarea activitatii si la punerea in pericol a pacientilor.

 

Sanitas - Camera DeputatilorIeri, la Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor, au fost aprobate amendamentele Sanitas la OUG nr. 20/2016, privind salarizarea unitara. Totodata, a fost aprobat si amendamentul Federatiei Sanitas de modificare a art 174 alin 6 din Legea invatamantului, privind echivalarea studiilor absolventilor scolilor sanitare. „Inca un pas important pentru facilitarea completarii studiilor asistentilor medicali cu studii postliceale! Mai avem putin pana la victoria finala! (…) Multumim tuturor celor care ne-au ajutat(si ne vor ajuta in continuare), celor care ne-au sustinut dar si celor care ne-au criticat”, au declarat reprezentantii Sanitas, care sustin ca in urma campaniei de strangere de semnaturi, la nivel national, s-au strans pana in acest moment peste 40.000 de semnaturi in acest scop.

Europarlamentarul Laurentiu Rebega, membru in Comisia de Petitii a Parlamentului European, s-a alaturat acestei initiative, solicitand o copie a tabelului cu semnaturile asistentilor medicali in vederea sustinerii acestui deziderat, mai spun reprezentantii Sanitas care, in asteptarea votului final in plenul Camerei Deputatilor.

 

protest spitalul de urgenta bucurestiRevendicarile Federatiei Sanitas se refera la: Extinderea Contractului Colectiv de Munca la nivelul sectorului „Sanatate. Activitati veterinare”; Corectarea discriminarilor /inechitatilor salariale produse de OUG nr. 20/2016 si OUG nr. 43/2016; Includerea in anexele OUG a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv, asistenta socialaunitati medico-socialepersonal TESA din spitale, din DSP si crese; Calcularea sporurilor si a altor drepturi salariale la salariul de baza actual, conform ultimului act normativ in vigoare; Reasezarea valorica a salariilor pentru unitatile clinice si neclinice. Promovarea unei Legi a salarizarii specifice pentru sectorul sanitar si de asistenta sociala pornind de la principiile si coeficientii Legii nr. 284/2010 este, de asemenea, una dintre solicitarile sindicalistilor.

Timp de o luna, sindicalistii Sanitas au organizat, in fiecare zi de marti, pichetarea ministerelor Muncii (20 septembrie), Finantelor (27 septembrie), Sanatatii (4 octombrie) si Palatului Parlamentului (11 octombrie), sub denumirea generica de „Martea Sanitas”. La inceputul actiunilor de protest, Leonard Barascu, presedintele Federatiei sindicale anunta ca daca pana pe 31 octombrie nu le vor fi solutionate revendicarile se va intra in greva generala pe termen nelimitat.

 

Sanitas Marius Sepi- spitalul universitar de urgente bucurestiDupa ce au incheiat greva de avertisment, sindicalistii Sanitas Bucuresti s-au alaturat protestului Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, in semn de solidaritate cu actiunea acestora de pichetare a Ministerului Sanatatii, organizata pentru a semnala guvernantilor problemele pacientilor cu talasemie majora si hemofilie, privind nerezolvarea situatiei Centrului in care se trateaza, din cadrul Institutului National de Hematologie Tranfuzionala.

Acestia au semnalat, inca de acum doua saptamani, ca risca sa ramana fara tratamentul care ii tine in viata, pentru ca INHT nu le mai poate asigura transfuziile de care au nevoie, incepand cu 22 octombrie, nefiind autorizat in acest scop. Ministerul Sanatatii a transmis ca problema s-a rezolvat, pacientii isi vor putea continua tratamentul in acelasi loc, doar ca din punct de vedere administrativ, sectia  INHT va fi transferta la Institutul Clinic Fundeni.

Ieri, Radu Ganescu, presedintele COPAC, el insusi suferind de talasemie majora, a transmis printr-un comunicat ca „pe 22 octombrie expira prelungirea acordata de CNAS pentru a rezolva situatia organizarii acestui centru, ceea ce inseamna ca tratamentul pentru pacientii cu hemofilie si talasemie ar putea fi sistat. Ultimele informatii, neconfirmate oficial, spun ca urmeaza sa fie prelungit contractul pe program pana in ianuarie, ceea ce inseamna o rostogolire a problemei, urmand ca in ianuarie pacientii sa se confrunte cu aceeasi problema”, se precizeaza in comunicatul citat.

Sanitas s-a alaturat acestui protest, considerand ca „fiecare pacient al acestei tari trebuie sa aiba acces la tratament, iar situatia pacientilor cu talasemie si hemofilie fiind oricum una grava, statul trebuie sa ia masuri urgente”, se mentioneaza intr-un comunicat remis de sindicalisti.

 

 


Categorii: Actual

Comentarii (1)

  1. Emilia E. spune:

    Odata cu revendicarile (justificate dealtfel), ar trebui sa prezinte si angajamentul ca-si vor schimba atitudinea fata de pacient si apartinatori si sa nu mai functioneze pe baza de stimulente(nu toate, multe chiar isi fac treaba corect)!

Adaugati un comentariu


 

*