Gripa vine mai devreme in acest an. Vaccinarea poate preveni complicatiile

19 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Specialistii in sanatate Publica recomanda imunizarea inainte de sfarsitul anului, mai ales in cazul persoanelor cu risc crescut, pentru a putea preveni complicatiile pe care le-ar putea produce virusul gripal in acest sezon.

 

gripa varaIarna pare sa se instaleze mai devreme in acest an, iar odata cu gerul, la care organismul uman nu a avut suficient timp sa se adapteze, afectiunile de sezon si-au facut deja simtita prezenta, in numar mult mai mare decat in aceeasi perioada a anilor anteriori.

Potrivit Institutului National de Sanatate Publica (INSP), numarul total de afectiuni de sezon (gripa clinica neconfirmata, infectii acute ale cailor respiratorii superioare si pneumonii) diagnosticate saptamana trecuta a fost de 71.812 de cazuri, la nivel national, cu 37,4% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent, cand s-au inregistrat 52.258 de cazuri.

Specialistii se asteapta ca si sezonul gripal sa debuteze, anul acesta, mai devreme, de aceea, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, atrage atentia ca avand in vedere numarul crescut de cazuri inregistrate in aceasta perioada comparativ cu anul trecut, desi nu au fost inca izolate primele tulpini de virus gripal, este indicat sa se inceapa vaccinarea.

 

vaccin gripaInceperea mai devreme a campaniei de vaccinare antigripala „este si recomandarea OMS. Daca incepem mai devreme, atunci avem si sansa unei acoperiri vaccinale mai bune, pentru ca oamenii, cu siguranta, vor apela la acest vaccin pana la sfarsitul anului sau chiar si in prima luna a anului viitor, in functie si de contextul epidemiologic”, a precizat dr. Alexandru Rafila, in cadrul unei dezbateri privind „Vaccinarea -prioritate de sanatate publica si posibila tema de siguranta nationala”, organizata marti, la Palatul Parlamentului.

Medicii atrag atentia ca in cazul racelii si gripei nu este indicat sa se recurga la antibiotice, pentru ca acestea pot face mai mult rau decat bine. Protectia impotriva complicatiilor pe care le poate da virusul gripal se poate realiza doar prin vaccinare.

Specialistii Directiei de Sanatate Publica Buzau atrag atentia  ca „exista mai multe virusuri care produc raceala, insa rinovirusurile sunt implicate cel mai frecvent. Raceala se transmite atunci cand mainile unei persoane vin in contact cu secretii nazale provenite de la un individ infectat, contrar parerilor uzuale, conform carora frigul nu determina aparitia racelii si nu creste riscul de infectie.Simptomele racelii debuteaza la trei zile de la infectare, persoanele afectate simtind initial o senzatie neplacuta la nivelul cavitatii nazale sau faringelui. Ulterior apar simptome precum stranut, rinoree (nasul care curge) si stare generala de disconfort”.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Cat despre gripa, medicii ne spun ca aceasta este o infectie care poate afecta atat caile respiratorii superioare cat si plamanii, manifestandu-se prin febra, dureri in gat, tuse, migrene si stare generala proasta brusc aparuta. Este insa provocata de virusuri diferite de cele care provoaca racelile, are simptome mult mai severe si poate duce la complicatii, in cazul persoanelor cu imunitate scazuta, afectand, anual, pana la 10% din populatia adulta si pana la 30% dintre copii.

Despre tratamentul acestor „boli de sezon”, medicii ne avertizeaza ca „antibioticele nu sunt eficace impotriva racelilor si gripei. In caz de infectie bacteriana asociata cu o infectie virala (viroza), tratamentul antibiotic este deseori necesar, dar numai la indicatia medicului. In rest, baile calde, supa de pui, ceaiul indulcit cu miere, legumele si fructele proaspete, suplimentele alimentare, antiinflamatoarele de tipul ibuprofenului si analgezicele sunt remedii comune si eficiente impotriva acestor afectiuni. Stim insa ca a preveni este mai usor decat a trata, de aceea este bine sa tinem la distanta gripa sau virozele de sezon prin vaccinare! Vaccinurile moderne ofera protectie impotriva diferitelor virusuri gripale. Pentru ca aceste vaccinuri sa fie eficiente, specialistii incearca sa prevada care tulpini virale vor cauza epidemii in anul respectiv, pe baza tulpinilor virale predominante anul trecut si a tulpinilor care produc boala in alte regiuni ale lumii. Si, pentru ca exista numeroase pareri pro si contra vaccin, este bine de stiut ca acest mod de preventie este necesar mai ales copiiilor in varsta de peste 6 luni, persoanelor de peste 50 de ani si femeilor care vor fi in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina in timpul sezonului gripal”, explica dr. Carmen Scantei, epidemiologul sef al DSP Buzau.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*