Hemostaza intra-aortică, implementată în premieră națională la SCJU Bihor
„Am scris un moment istoric pentru România”, a transmis dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, după worksopul în care a fost prezentată și testată noua procedură.
Medicina de urgență din România face un salt în tratarea traumatismelor abdominale cu hemoragii masive, prin implementarea unor proceduri moderne de hemostază, care până acum se realiza exclusiv pe cale chirurgicală. Hemostaza intra-aortică, o procedură revoluționară prin care care se poate opri rapid sângerarea, a fost implementată de medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU-SMURD) a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Bihor.
„Astăzi am scris un nou moment istoric pentru medicina din România. Până acum, în cazul victimelor traumatismelor abdominale cu hemoragii masive, care pot duce la deces, hemostaza era exclusiv realizabilă pe cale chirurgicală. De azi, în România, avem disponibilă o procedură care oferă TIMP pentru a putea opri sângerarea și a trata cauza acesteia, contribuind astfel la salvarea de vieți. Această metodă de hemostază intra-aortica realizează acest obiectiv important. Salvează minute importante pentru victime și medicii care se ocupa de ele pentru a crea contextul în care se poate realiza intervenția chirurgicală finală”, a transmis duminică seară, şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, pe contul său de socializare.
Potrivit medicului urgentist, noua tehnică revoluționară „se poate implementa în prespital sau în UPU”, dar cel mai important este că astfel se salvează vieți. Medicii prezenți la workshop au testat, pe simulatoare, noua procedură prin care echipele de intervenţie vor putea controla hemoragia critică încă din primele momente, crescând semnificativ şansele de supravieţuire ale pacienţilor, care vor putea intra direct în sala de operație, atunci când ajung la spital.
„Noi vom implementa din prespital. Azi am inițiat un workshop la care au fost prezenți urgentiști din Oradea, Mureș, Sibiu, medici ATI și medici de chirurgie generală din Oradea. Acești medici experimentați au testat procedura de hemostază, care ține de viitorul medicinei și de capabilitățile disponibile în medicina de urgență și nu numai”, a menționat, dr. Borcea, subliniind că specialiştii prezenți la eveniment au avut ocazia să testeze şi să înţeleagă aplicabilitatea metodei, care deschide noi perspective în tratarea pacienţilor aflaţi în stare critică.
Implementarea acestei proceduri și în România, în Unitățile de Primiri Urgențe și în prespital (urgențele medico-chirurgicale întâlnite și tratate de echipajele medicale de pe ambulanță), reprezintă un progres semnificativ în medicina de urgenţă, oferind pacienţilor o şansă în plus la viaţă. UPU-SMURD Bihor va implementa această procedură direct din prespital, având sprijinul echipelor de chirurgie și anestezie-terapie intensivă (ATI) care vor prelua pacienții ulterior.
„Avem colaborarea chirurgilor și a medicilor ATI, care vor gestiona pacienții după această etapă critică. Procedura face parte din viitorul medicinei şi demonstrează că medicina de urgenţă din România poate evolua şi adopta tehnologii de ultimă generaţie”, a concluzionat dr. Hadrian Borcea.
Implementarea acestei proceduri în România reprezintă un pras semnificativ pentru medicina de urgență, aliniindu-ne la standardele internaționale și oferind pacienților o șansă în plus la viață. Cu sprijinul echipelor medicale și prin colaborarea interdisciplinară, salvarea de vieți devine mai eficientă și mai rapidă decât până acum.
Credit foto: Hadrian Borcea/Facebook