Donarea de organe nu are vârstă. Șase oameni au fost salvați de organele unor donatori de 65 și 71 de ani
Ficatul, rinichii și corneele celor doi donatori au oferit o nouă șansă la viață unor oameni mult mai tineri, iar medicii echipelor de transplant au reușit, încă o dată, să facă viața să triumfe dicolo de moarte.
O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Floreasca din București, unde un pacient de 65 de ani, aflat în moarte cerebrală, a oferit o șansă la viață și a redat speranța unor pacienți aflați pe listele de așteptare pentru transplant.
Generozitatea familiei donatorului, care a ales să transforme propria suferință a pierderii celui drag într-o șansă la viață pentru alți semeni, necunoscuți, a făcut posibil ca trei oameni să fie salvați prin transplant de ficat și rinichi, iar alții doi au primit șansa la o viață mai bună prin transplant de cornee.
„Această intervenţie salvatoare a fost posibilă datorită profesionalismului echipei ATI de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), coordonator asist. Anghel Florentina, KDP conf. dr. Liliana Mirea, KDP regional prof dr. Ioana Grințescu”, transmite Agenția Națională de Transplant (ANT).
Echipele de transplant hepatic și renal de la Institutul Clinic Fundeni s-au mobilizat și au făcut ca lanțul vieții să continue pentru un bărbat de 45 de ani, care a primit o nouă șansă la viață prin transplant de ficat, și pentru o femeie de 56 de ani și un bărbat de 59 de ani, care au primit rinchii salvatori de care aveau atâta nevoie.
Chirurgii oftalmologi de la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti au putut oferi șansa la o viață mai bună altor doi pacienți, prin transplant de cornee.
„Mulţumim familiei donatorului pentru acest gest de nepreţuit, echipelor medicale implicate şi tuturor celor care susţin donarea de organe”, au mai spus reprezentanții ANT, care subliniază că se dovedește, încă o dată, că donarea de organe și țesuturi salvează vieți, iar vârsta nu este un obstacol pentru ca pacienții aflați în moarte cerebrală să poată fi eligibili pentru donarea de organe și transplant.
Un alt eveniment care demonstrează că viața poate triumfa dincolo de moarte, prin transpant, s-a petrecut la jumătatea săptămânii trecute, la SCJU Suceava, unde o femeie de 71 de ani, aflată în moarte cerebrală în urma unu accident vascular cerebral, a devenit „înger salvator” pentru alți semeni, prin donarea de organe.
Fiul acesteia a luat decizia nobilă de a permite prelevarea rinichilor și a ficatului mamei sale, iar astfel au putut fi salvate viețile a trei oameni mult mai tineri, a căror unică șansă la supraviețuire era transplantul renal, respectiv, hepatic. Este prima prelevare de organe care a avut loc anul acesta la Spitalul din Suceava.
„Prefer să cred că a fost ultimul gest suprem făcut de mama, față de niște semeni”, a declarat fiul donatoarei, Ionuț Vasilaș, care totodată a încurajat toți românii să accepte donarea de organe, atunci când pentru cei apropiați nu se mai poate face nimic pentru a fi salvați. „Nu ezitați nicio clipă, e un principiu fundamental al vieții, trebuie să avem grijă și de cei de lângă noi, chiar mai presus de noi înșine”, a adăugat el.
Reprezentanții Spitalului Clinic Județean Suceava au transmis public mulțumiri familiei donatoarei pentru generozitatea și curajul de a transforma durerea în speranță.
Unul dintre rinichi a fost transplantat unei femei de 39 de ani din Iași, psiholog de profesie, căreia o boală genetică de care suferă i-a provocat grave probleme renale. Vestea că va primi un rinichi, prin transplant, chiar în pragul începerii dializei, i-a redat speranța la o viață normală, pentru care este recunoscătoare.
Al doilea rinichi a ajuns la un pompier de 54 de ani, din Vrancea, care suferea de aceeași boală genetică și nu mai putea munci din cauza afectării renale. Nimeni din familie nu a fost compatibil pentru a-i dona un rinichi, iar în urmă cu șase luni a început să facă dializă, la Focșani. Acum, este recunoscător familiei donatoarei și medicilor de la Spitalul C.I. Parhon din Iași care i-au oferit o nouă șansă la viață și spune că simte că s-a născut a doua oară și abia așteaptă să revină printre colegi.
„Pentru ambii pacienți, cu antecedente familiale, nu erau șanse să primească un rinichi de la un membru al familiei, așa că singura lor speranță era un donator aflat în moarte cerebrală. Această donare a venit după refuzul altor două familii ale unor potențiali donatori din același județ”, a precizat medicul nefrolog Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului C.I. Parhon.
Ficatul a fost transplantat tot la Iași, unui pacient de 48 de ani, care a primit astfel o nouă șansă la viață. Medicii spun că este nevoie de creșterea numărului de donatori și de organe prelevate, pentru a putea salva viețile miilor de pacienți aflați pe listele de așteptare și încurajează românii să accepte donarea.
„Sperăm că este un început bun, pentru pacienții din zona Moldovei, care au nevoie de transplant. Spre comparație, în Transilvania lucrurile stau incomparabil mai bine, cel puțin la tarnsplantul renal. Jos pălăria pentru centrele care oferă organe pentru transplant și pentru familiile care sunt atât de generoase”, a punctat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal din Iași.
De al începutul anului, în spitalele din zona Moldovei au avut loc trei prelevări de organe – două la Iași și una la Suceava.
„Donarea de organe nu are vârstă, depinde foarte mult de condiția organelor pacientului de la care se face prelevarea. Înclin să cred că pacienții mai vârstnici au avut un stil de viață mai sănătos, altfel nu ar fi ajuns la aceasta vârstă”, a afirmat dr. Raluca Neagu, coordonator zonal Centrul de prelevare și transplant Moldova.
„O funcționalitate chiar mai redusă, prelungește viață pacientului cu ani de zile, fără dializă”, a adăugat dr. Ionuț Nistor.
În România, în ultimii 5 ani au fost 28 de donatori în moarte cerebrală cu vârste peste 70 de ani, potrivit Agenției de Transplant. Recordul e deținut de un bărbat de 85 de ani, de la care s-au prelevat rinichii, iar pacienții transplantați sunt în stare bună, spun medicii.
„Pe măsură ce a avansat acest tratament salvator (transplantul), s-a explorat și extinderea criteriilor de eligibilitate pentru prelevare, deoarece vârsta cronologică, de cele mai multe ori, nu coincide cu vârsta biologică. Organele oamenilor care trăiesc mai sănătos, rezistă mai mult”, a puctat dr. Guenadiy Vatachki, directorul ANT.
Agenția Națională de Transplant își exprimă recunoștința față de familiile donatorilor și încurajează toți românii să conștientizeze valoarea inestimabilă a acestui act de generozitate. „Donarea de organe este un dar neprețuit, care poate salva vieți!”, transmite ANT, care prin campania „Cadoul vieții” pentru încurajarea donării de organe, lansată la începutul acestei luni, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, speră să contribuie la creșterea numărului de donatori.
Anul trecut, medicii au recoltat organe de la 69 de pacienți în moarte cerebrală, deși au identificat 204 potențiali donatori.
Potrivit statisticilor, 79% dintre organele pentru transplant provin de la donatori în moarte cerebrală, iar prin prelevarea de organe și țesuturi de la un singur donator se poate salva și îmbunătăți calitatea vieții pentru 8 pacienți aflați în stare gravă.