„Provocarea Paracetamol” și pericolele dezinformării online

12 martie 2025 | 0 comentarii |

 Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) avertizează asupra dezinformării privind utilizarea paracetamolului și încurajează administrarea responsabilă a medicamentelor, bazată pe informații corecte.

 

Într-un context în care digitalizarea și rețelele sociale influențează din ce în ce mai mult comportamentele oamenilor, iar informațiile despre sănătate sunt tot mai accesibile, RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale) se alătură Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și trage un nou semnal de alarmă privind riscurile dezinformării în utilizarea paracetamolului sau a altor medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC).

„Dezinformarea din mediul online poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății publice. Este esențial ca pacienții și consumatorii să își ia informațiile doar din surse avizate și să respecte recomandările specialiștilor pentru utilizarea corectă a medicamentelor OTC,” afirmă Diana Mereu, director executiv RASCI, care reafirmă angajamentul Asociației de a sprijini educația în materie de sănătate și utilizarea corectă a medicamentelor ce se eliberează fără prescripție medicală, contribuind astfel la protejarea sănătății publice.

 

„Provocarea Paracetamol” și riscurile asociate

 

Recent, „Provocarea Paracetamol” s-a răspândit pe rețelele sociale, promovând ingerarea excesivă a acestui medicament, cu consecințe grave asupra sănătății.

RASCI reamintește că orice medicament, chiar dacă se eliberează fără o rețetă, cum este și cazul paracetamolului, trebuie administrat conform indicațiilor de pe ambalaj, din prospect sau ale unui profesionist din domeniul sănătății.

Cătălina Florea, vicepreședinte RASCI, transmite că părinții, educatorii și profesioniștii din domeniul sănătății sunt încurajați „cu tărie” să discute despre această tendință îngrijorătoare cu tinerii. „Siguranța medicamentelor nu este un joc sau o provocare – este o chestiune serioasă. «Provocarea Paracetamol» promovează utilizarea în cantități excesive a medicamentului, ceea ce este extrem de periculos și poate duce la consecințe severe asupra sănătății, mai ales în rândul tinerilor. Facem un apel la responsabilitate și la susținerea la scară largă a demersurilor menite să crească nivelul de educație în materie de sănătate, pentru a preveni astfel de comportamente cu efecte nocive”, punctează el.

 

Importanța informării corecte și a utilizării responsabile a medicamentelor OTC

 

RASCI îndeamnă publicul să se informeze doar din surse oficiale și să urmeze recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății, respectiv să citească întotdeauna prospectul și informațiile de pe ambalaj, evitând dezinformarea și utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor.

„Unul dintre obiectivele RASCI a fost întotdeauna să asigure un cadru de reglementare transparent și sigur pentru informarea consumatorilor și pacienților români. Într-o eră digitală în care accesul la informație este mai ușor ca oricând, dar unde riscul dezinformării este, de asemenea, ridicat, considerăm esențial ca oamenii să poată accesa informații corecte și validate despre medicamentele ce se eliberează fără prescripție medicală. De aceea, am militat inclusiv pentru introducerea publicității în social media și aplicații mobile pentru această categorie, astfel încât informațiile furnizate să fie nu doar accesibile, ci și conforme cu reglementările în vigoare, oferind cetățenilor un punct de referință sigur și avizat în luarea deciziilor privind sănătatea lor”, a declarat Costin Vasilescu, președinte RASCI.


Adaugati un comentariu


 

*