„Povocarea Paracetamol” de pe TikTok, un nou pericol în viața reală pentru adolescenți
Mii de postări de pe TikTiok sub hastagul #paracetamolchallenge îndeamnă adolescenții să ia cât mai mult paracetamol ca să vadă cât de mult timp vor sta în spital. Medicii și farmaciștii atrag atenția că înghițirea paracetamolului în cantitate mare este periculoasă și poate duce chiar la deces.
O nouă provoare, pornită de utilizatorii TikTok din SUA, s-a răspândit rapid în întreaga lume și pune în pericol sănătatea și chiar viața a adolescenților. Sub haștagul #paracetamolchallenge, adolescenții sunt îndemnați să consume paracetamol în cantități mari, pentru a-și testa rezistența și a vedea cine va sta în spital cel mai mult timp.
Medicii și farmacișii avertizează însă că „Provocarea Paracetamol” este extrem de periculoasă. Dacă în cantități mici, paracetamolul are efecte benefice în cazul febrei și durerilor, ingerarea unei cantități mari din acest medicament poate cauza grave probleme de sănătate.
„Peste 3 grame de paracetamol pe zi constituie o supradoză chiar și pentru un adult”, transmit medicii, care îi îndeamnă pe părinții care au suspiciuni sau certitudinea că un copil a înghițit o cantitate mare de paracetamol să meargă cu el la spital, pentru că „tratamentul rapid poate face diferența între o recuperare completă și complicații grave ale inimii, ficatului și rinichilor”, care pot duce transplant și chiar la deces.
În vederea analizării posibilelor situații create de „Provocarea Paracetamol” în România și a preîntâmpinării unor evenimente nedorite, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) transmite că a solicitat informații cu privire la semnalarea creșterii numărului de cazuri de supradoză cu medicamente care conțin paracetamol la copii sau adolescenți și posibila legătură de cauzalitate cu postarea de pe TikTok și are o colaborare strânsă cu instituțiile de sănătate și alte autorități competente, pentru a menține siguranța pacienților.
„Paracetamolul este un medicament accesibil și utilizat frecvent pentru a trata durerile și febra, însă atunci când este administrat în cantități excesive poate provoca leziuni severe ale ficatului, cu efecte devastatoare asupra sănătății, atât pentru adulți cât și pentru copii. Primele simptome ale supradozajului apar adesea după 24-48 de ore și pot include: paloare, greață, vărsături, dureri abdominale sau lipsa poftei de mâncare. În cazuri grave, aceste simptome se pot transforma în dureri de cap severe, stare de confuzie, slăbiciune, tulburări de ritm cardiac, probleme renale și chiar deces”, subliniază farm. dr. Răzvan Prisada, președintele ANMDMR.
Conducerea ANDMDMR recomandă părinților și celor implicați în ceșterea și supravegherea copiilor să fie atenți la accesul copiilor și adolescenților la medicamente, mai ales că, în România, medicamentele care conțin paracetamol sunt eliberate fără prescripție medicală și pot fi procurate cu ușurință de adolescenți.
Totodată, părinții sunt sfătuiți să se asigure că „sunt urmate întotdeauna recomandările medicului/ farmacistului și instrucțiunile din prospectul fiecărui medicament. Explicați copiilor și adolescenților riscurile asociate administrării de medicamente în doze mai mari decât cele recomandate, inclusiv riscul de deces. În cazul în care aveți suspiciuni sau certitudinea că un copil a luat o cantitate mare de paracetamol nu amânați vizita la spital! Tratamentul rapid poate face diferența între o recuperare completă și complicații grave”, subliniază ANMDMR, într-un comunicat remis presei.
Un studiu al Organizației Salvați Copiii România, realizat anul trecut, arată că 77% dintre copiii din România petrec între trei și șase ore zilnic, pe internet. Aproape toți copiii care au răspuns la studiu afirmă că folosesc cel puțin o rețea socială, iar jumătate dintre ei au profile pe 4-5 rețele sociale. 96% dintre respondenți afirmă că petrec zilnic, mai mult de 4 ore, în afara programului de școală, pe Facebook, 91% pe Youtube, peste 80% pe Instagram, TikTok și Snapchat. În schimb, doar 57% dintre părinții cu copii sub 13 ani știu că fiul / fiica lor utilizeazăFacebook, 32% TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat.
Pe lângă tulburările fizice (probleme de vedere, auz, postură, oobezitate) cauzate de consumul excesiv al internetului, infomațiile false, diversele „provocări”, bullyingul și cyberbullying-ul afectează grav sănătatea psihică a copiilor și tinerilor, atrag atenția medicii și psihologii.