Prima prelevare de organe din acest an de la SJU Buzău. Un tânăr înger donator a salvat mai multe vieți
Totul a fost posibil datorită generozității familiei, care a acceptat donarea de organe și țesuturi, și profesionalismului echipelor medicale, care au făcut din noapte zi și au salvat organele viabile pentru ca alți oameni, aflați în suferință, să poată primescă o nouă șansă la viață, dincolo de moarte.
Donarea de organe, un gest greu de imaginat pentru unii, este singura șansă la viață pentru alți oameni aflați în suferință. Iar când un „înger salvator” se întâmplă să poată transforma suferința în spranță, medicii din echipele de prelevare și transplant fac tot ce pot pentru ca minunea să se întâmple.
Așa s-a întâmplat și în cazul unui tânăr de numai 31 de ani, care a ajuns în comă la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, în urma unei hemoragii cerebrale spontane. Cazul său i-a impresionat pe medicii buzoieni, care au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-l salva, dar eforturile lor s-au dovedit, până la urmă, zadarnice, iar pe data de 5 martie au fost nevoiți să declare moartea cerebrală.
Familia tânărului a găsit puterea de a trece peste suferința pierderii celui drag și a acceptat să-i doneze organele și țesuturile, pentru a salva alți tineri, a căror unică șansă la viață era un transplant sau care vor avea o șansă la o viață mai bună.
Povestea tânărului este una impresionantă, nu doar pentru că nu a putut fi salvat, la vârsta când ar fi trebuit să poată „să mute munții din loc”, ci darul vieții pe care l-a oferit dincolo de moarte, dar mai ales prin faptul că familia, când a constatat că nu mai sunt speranțe, nu doar că a acceptat să-i doneze organele și țesuturile, ci chiar și-a dorit cafiul lor să poată continua să trăiască prin intermediul celor la care au ajuns organele sale…
„Pacientul donator este un tânăr în vârstă de 31 de ani, care a ajuns la UPU Buzău pe 21 februarie, în comă, în urma unei hemoragii cerebrale spontane. Fiind vorba despre un tânăr, echipele de medici urgentiști, chirurgi, neurochirurgi și ATI s-au mobilizat și s-a intervenit neurochirurgical, cu speranța de a-l salva. Din păcate, în ciuda eforurilor echipelor medicale, starea pacientului s-a agravat. Ceea ce ne-a impresionat cel mai mult a fost deschiderea mamei tânărului, care atunci când și-a pierdut orice speranță, ne-a anunțat că ar vrea ca fiul ei să poată salva alte vieți, gândindu-se că astfel va continua să trăiască, prin intermediul celor salvați”, povestește dr. Victor Ioniță, șef secție ATI și KDP (responsabil cu menținerea organelor în stare bună, pentru a putea fi transplantate).
A fost un efort extraodinar, mai ales al medicilor neurochirurgi și a celor de la terpaie intensivă, subliniază dr. Adrian Zoican, coordonatorul de transplant, care consideră că gestul familiei de a accepta donarea fără să stea pe gânduri, este „un gest de altruism pe care numai un suflet mare și care înțelege că donarea de organe înseamnă viață și că prin acest gest, donatorul sfidează, practic, moartea, îl poate face. SJU Buzău a fost reacreditat la sfârșitul anului trecut și sperăm ca anul acesta, având și medici de mai multe specialtăți implicați, se vor putea salva mai multe vieți. De altfel, printr-un program derulat de Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Națională de Transplant, se urmărește creșterea numărului de medici specializați în prelevare de organe și transplant din fiecare spital, iar în perioada 2-4 iunie, un grup de medici din cadrul SJU Buzău va merge la Sibiu, unde va avea loc un curs intensiv de transplant, susținut de medici renumiți din Spania, țara în care se fac cele mai multe prelevări de organe din Europa”, a explicat dr. Adrian Zoican.
Medicii buzoieni au încercat să facă imposibilul, posibil, dar, din păcate, știința, dedicare și implicarea nu au fost suficiente în fața destinului nemilos. Chiar medici spun că s-au aflat în fața unui caz „care încă ne terifiază, în ciuda atâtor ani de experiență pe care-i avem. Victima a fost un tânăr care a suferit o hemoragie intracerebrală masivă și, din păcare, evenimentul a fost atât de rapid și de devastator, încât nu a mai putut fi salvat. Aparent este o nereușită a noastră, dar privind și partea plină a paharului putem spune că dacă n-am fi făcut totul pentru continua astfel de intervenții chirurgicale și a putea împinge la limită ceea ce putem să facem, acest tânăr s-ar fi prăpădit rapid, în câteva ore. Dacă n-ar fi fost operat și dacă n-ar fi primit suportul de intervenție, nu ar fi rămas un candidat posibil la transplant și s-ar fi pierdut toate aceste organe care, prin generozitatea familiei, vor face mult bine, multor altor oameni. Aș vrea să le recomand tuturor oamenilor și familiilor care sunt în astfel de situații, să facă acest generos de acceptare a donării, pentru că o pierdere a cuiva poate fi transformată într-o mare bucurie pentru mulți alți oameni”, a adăugat dr. Bogdan Rotund, medicul neurochirurg care l-a operat pe tânăr și l-a monitorizat, postoperator.
Mama și sora tânărului, care lucrează în Portugalia și care au venit în țară după ce au fost anunțate că Adrian a fost găsit în stare de inconștiență în curtea casei, au acceptat cu ușurință explicațiile dr. Adrian Zoican și dr. Victor Ioniță, privind procedurile și ce pași trebuie urmați pentru donarea de organe, pentru că în țara de adopție, astfel de gesturi sunt frecvente, astfel că și-au dat acordul pentru donare. Pacientul a fost declarat în moarte cerebrală și a fost anunțată Agenția Națională de Transplant, care a trimis la Buzău echipe specializate în prelevarea de organe.
„Joi, 6 martie, la Spitalul Județean Buzău au venit mai multe echipe de prelevare, iar procedurile au început după amiază și s-au încheiat după 9 ore, la miezul nopții. Donatorul fiind tânăr, avea toate organele sănătoase, cu excepția plămânului, care s-a deteriorat în perioada în care a fost intubat. S-au prelevat, astfel, cordul, ficatul, rinichii și os-tendon de foarte bună calitate. Pentru inimă nu s-a găsit un pacient compatibil la noi în țară, așa că va salva o persoană din Bulgaria. În ciuda faptului că am regretat cu toții decesul unei persoane atât de tinere, avem mulțumirea profesională și umană că, datorită generozității familiei sale, mult mai multe vieți au putut fi salvate”, a punctat dr. Victor Ioniță.
Tânărul a stat două săptămâni internat în Spitalul Județean, dar când mama și sora lui și-au pierdut orice speranță că mai poate fi salvat, și-au dorit ca el să continue să trăiască prin cei care au primit o nouă șansă la viață, prin organele donate pentru transplant, convinse că și el ar fi dorit să devină înger salvator pentru alte vieți.
„Ne-am gândit că ar fi bine ca Adrian, deși nu mai poate fi printre noi, să poată să slveze alți oameni. Fiind tânăr, știu că organele lui vor putea ajuta alți oameni să trăiască. Chiar dacă nu știu cine vor fi cei care vor primi organele, pentru mine este o mângâiere că, prin ei, fiul meu va continua să trăiască. Cred că am făcut o alegere corectă, am convingerea că el, în sufletul lui, și-ar fi dorit asta”, a spus, cu lacrimi în ochi, mama îndurerată.
„Două săptămâni am așteptat un miracol, am sperat ca fratele meu să se facă bine, dar din păcate nu s-a întâmplat. Este foarte greu să acceptăm că nu mai este printre noi, de aceea am acceptat donarea de organe, astfel încât pierderea lui să nu fi fost zadarnică, să dăruiască viață, dncolo de moarte”, a spus sora lui Adrian, care nu acceptă nici acum că nu mai are frate, dar este împăcată că fratele ei va continua să trăiască prin cei care au primit organele.
Efortul colectiv al echipei medicale de la SJU Buzău a făcut posibil ca viața să învingă, dincolo de moarte.
Alături de dr. Adrian Zoican, coordonator transplant (CDT) și de dr.Victor Ionită (KDP), s-au implicat dr. Ștefania Szabo, medic chirurg și director medical, medicii ATI Aura Daniliuc, Ion Tudos și Sebastian Ilie – care au menținut organele pacientului viabile preoperator și pe toată durata intervenției, dr. Bogdan Rotund – medicul neurochirurg curant și asistentele medicale Anișoara Cozmiuc, Alice Buligescu, Sidonia Mitrofan, Mihaela Filip, Petruța Voicu. „O echipă de medici de la Spitalul «Sf. Marina» din Sofia, Bulgaria, s-a deplasat la Buzău și, împreună cu medicii români, au prelevat cordul, care, care prin acordul existent între cele două țări, va ajunge la un pacient din Bulgaria (în România neexistând pacient compatibil). Ficatul va salva un copil de 4 ani și un tânăr, iar rinichii vor ajuta alți doi pacienți aflați în suferință să primească o nouă șansă la viață. Corneele și țesuturile (os-tendon) vor ajuta alți pacienți să aibă o viață mai bună”, a detaliat dr.Ștefania Szabo, directorul medical al SJU Buzău.
Conducerea Spitalului Județeande Urgență Buzău și echipa de prelevare și transplant din cadrul unității medicale mulțumește „din inimă” familiei donatorului, care, deși greu încercată, a ales să transforme propria durere în speranță pentru alți semeni. „Mulțumim, de asemenea, echipelor medicale – medici, asistenți medicali și personal auxiliar implicat -, precum și echipelor medicale care s-au deplasat la Buzău pentru a preleva organele”, a adăugat dr. Ștefania Szabo.
Directorul medical al SJU Buzău a menționat că la intervenție au fost prezente, alături de echipa spitalului buzoian, echipa de chirurgi cardiaci din Bulgaria, echipelor de chirurgi și urologi de la Spitalul Fundeni, din care a făcut parte și directorul Agenției Naționale de Transplant – Guenadyi Vatachki, echipa de chirurgi ortopezi de la Spitalul Colentina din care a făcut parte și dr. Andrei Nica, responsabil Banca de Țesuturi, precum și echipa de chirurgi oftalmologi de la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București.
Este prima prelevare de organe din acest an de la Spitalul Județean de Urgență Buzău și cea de-a 9-a realizată în această unitate medicală de când a fost acreditată pentru asfel de intervenții. Medicii implicați în transplant spun că sunt recunoscători celor care înțeleg că acceptarea donării de organe și țesuturi este un gest profund umanitar și speră ca tot mai mulți buzoieni să conștientizeze că în acest fel dăruiesc viață și pot să salveze alți semeni, alături de medici și de Dumnezeu, atunci când pentru o persoană dragă lor nu se mai poate face nimic.
„Nu în ultimul rând mulțumim cu recunoștină echipei aflate la comanda Unității Militare Boboc, care a permis avionului civil din Bulgaria să aterizeze cu echipa de medici bulgari și să decoleze, apoi, cu cordul prelevat, de pe aerodromul militar pe care-l au în administrare”, a ținut să sublinieze dr. Victor Ioniță.
Prelevarea multiorgan de la Spitalul Județean de Urgență Buzău este cea de-a 17-a din acest an, la nivel național.
Lanțul vieții a fost continuat de echipele de transplant din spitalele din Sofia și din București, unde cinci oameni vor primi o nouă șansă la viață, iar mulți alții vor primi șansa la o viață mai bună.
„Ficatul a fost împărțit (split-liver) și s-a transplant unei paciente de 28 de ani și unui copil de 4 ani. Cordul a fost preluat de o echipă medicală din Bulgaria, întrucât pe teritoriul României nu a fost primitor compatibil, și a fost transplantat unui pacient de 42 de ani. De rinichi au beneficiat o femeie 46 ani, respectiv un bărbat de 28 ani. Transplanturile hepatice au avut loc la Institutul Fundeni în cazul adultului, respectiv la spitalul Grigore Alexandrescu în cazul copilului, transplanturile renale la Institutul Fundeni, transplantul de cord la spitalul Sf. Marina din Sofia, cel de cornee la Spitalul de Urgențe Oftalmologice București, iar țesuturile (os tendon) a ajuns la Banca de țesut Colentina. Mulțumim familiei donatorului pentru acest gest altruist și echipelor medicale implicate pentru devotamentul lor! Mulțumiri comandamentului aeroportului de la Boboc pentru sprijinul acordat”, au precizat reprezentanții ANT.