8 Martie, ziua în care femeile sunt răsfățate, iubite și prețuite. La mulți ani!

8 martie 2025 | 0 comentarii |

Pe 8 Martie, întreaga planetă celebrează Ziua Internațională a Femeii, pentru a evidenția realizările femeilor de-a lungul istoriei și pentru le arăta că deși sunt ființe delicate, femeile sunt puternice și pot transforma lumea ca prin magie. 

 

Ziua Internațională a Femeii este o zi în care vocile oamenilor de pe întreaga planetă se unesc și susțin egalitatea în drepturi a tuturor femeilor și fetelor din întreaga lume, subliniind că „Drepturile femeilor sunt drepturile omului!”, iar femeile trebuie apreciate indiferent de credință, rasă, etnie sau dizabilitate, la fel cum trebuie respectați toți oamenii din această lume. Această zi specială promovează contribuțiile incredibile ale femeilor de pe tot globul și ne încurajează să sărbătorim femeile care au fost înaintea noastră, pe cele care stau acum lângă noi și pe cele care vor veni după noi.

Luna martie este cunoscută și ca Luna istoriei femeilor și atrage atenția asupra realizărilor sociale, economice, culturale și politice ale femeilor și a evidenția provocările cu care acestea încă se confruntă, cele mai evidente fiind inegalitatea și violența. Ziua internațională a Femeii este pentru cei care cred în egalitatea pentru femei și are ca scop „creșterea gradului de conștientizare cu privire la discriminare”.

 

Ziua Femeii 2025 este marcată sâmbătă, 8 martie, iar populația planetei este încurajată să „accelereze acțiunea” și să contribuie la îmbunătățirea egalității de gen, tema campaniei acestei zile fiind „Accelarate Action, un apel global de recunoaștere a strategiilor, resurselor și activităților cu impact pozitiv asupra progresului femeilor. De la abordarea unor probleme vizibile, până la probleme sistemice mai importante, Ziua Internațională a Femeii ne reamintește că trebuie să luptăm pentru un viitor mai bun, în care femeile au șanse și drepturi egale și să le reamintim guvernelor, companiilor și întregii societăți, că femeile sunt pregătite să-și câștige drepturile.

Potrivit web site-ului Zilei Internaționale a Femeii -ZIF (https://www.internationalwomensday.com/), dacă se păstrează ritmul de progres actual, va dura până în 2158 (încă 5 generații) pentru a se ajunge „la paritatea de gen deplină”. De aceea se impune „concentrarea asupra necesității de a accelera acțiunea” și se solicită „un impuls și o urgență sporită în abordarea barierelor sistemice și a părtinirilor cu care se confruntă femeile, atât în ​​sfera personală, cât și în cea profesională”.

 

În ciuda unor obstacole semnificative în calea egalității de gen, prin acțiune și cu sprijinul potrivit, se pot face progrese în recunoașterea și respectarea drepturilor femeilor de pretutindeni. Ca indivizi, cu toții putem face pași importanți în viața noastră de zi cu zi pentru a avea un impact pozitiv asupra progresului femeilor, putem evoca stereotipuri, putem contesta discriminarea, putem pune la îndoială prejudecățile, putem sărbători succesul femeilor etc.

În plus, împărtășirea cunoștințelor și încurajarea sunt esențiale. Organizațiile și grupurile cu impact din întreaga lume oferă o serie de strategii, resurse și activități eficiente care ajută #AccelerateAction în multe domenii, inclusiv: împuternicirea economică a femeilor; recrutarea, reținerea și dezvoltarea talentelor diverse; sprijinirea femeilor și fetelor în leadership, luarea deciziilor, afaceri și STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics); proiectarea și construirea infrastructurii care să răspundă nevoilor femeilor și fetelor; ajutarea femeilor și fetelor să ia decizii informate cu privire la sănătatea lor; implicarea femeilor și fetelor în agricultura durabilă și securitatea alimentară; oferirea accesului la educație și formare de calitate; creșterea participării și a performanțelor femeilor și fetelor în sport; promovarea talentului creativ și artistic al femeilor și fetelor etc.

 

Ziua Internațională a Femeii nu a fost aleasă întâmplător pe data de 8 martie. În aceasta zi a avut loc la New York, în anul 1857, o mare mișcare de protest a țesătoarelor stângii revoluționare. La 8 martie 1908, 15.000 de femei au mărşăluit la New York sub sloganul „Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică, iar trandafirii, îmbunătăţirea calităţii vieţii lor. În 1911, doar opt țări le permiteau femeilor să voteze, salariu egal pentru muncă egală era nemaivăzut – dacă femeilor li se permitea deloc să muncească – și drepturile de reproducere erau inexistente. ONU a sărbătorit  Ziua Internațională a Femeii pentru prima dată, la 8 martie 1975 – Anul Internațional al Femeii, dar abia în 1977 a fost adoptată, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, pentru a fi sărbătorită în întreaga lume, pe 8 martie.

A fost parcurs un drum lung, iar dacă acum 100 de ani, femeile nu puteau vota și se confruntau cu resricții privind locul în care lucrau, acum conduc corporații și sunt lideri ai unor țări. Cu toate acestea, nu există încă egalitate deplină, nu există drepturi și remunerare egală în toată lumea și exploatarea femeii încă se manifestă.

 

Chiar dacă legile și drepturile femeilor sunt bine stabilite, în multe țări, acestea sunt ignorate, pentru că pentru că progresul nu a fost egal. Astăzi, 8 martie 2025, femeile sunt în continuare discriminate în multe părți ale lumii, nu au acces la educație și oportunități de carieră, sunt supuse violenței și abuzului sexual.

Potrivit site-ului International Women’s Day, 47.000 de femei și fete au fost ucise de partenerii lor de sex masculin sau de membrii familiei în 2020 (acestea sunt doar decesele despre care știm); 47 de țări nu au încă repercusiuni pentru soții care își violează soția; 2,7 miliarde de femei au restricții legale în a avea aceleași locuri de muncă ca și bărbații sau sunt mai prost remunerate; 45 de țări nu au legi specifice împotriva violenței domestice; 30% dintre femeile din lume au suferit o formă de violență sexuală sau fizică, de-a lungul vieții. În acest moment, lumea beneficiază de pe urma femeilor, dar sunt încă 129 de milioane de fete în lume care nu merg la școală din cauza sărăciei, căsătoriei, a copiilor și a violenței. Tocmai de aceea, Ziua Internațională a Femeii este un bun prilej de a ne aminti că atât timp cât o femeie se confruntă cu discriminarea, hărțuirea, inegalitatea sau opresiunea, suntem cu toții părtași la suferința ei, iar pentru a continua să progreseze, femeile trebuie să provoace normele sociale.

 

Sărbătoarea Zilei Femeii datează din antichitate, de pe vremea legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiței Cybele, zeița Pământului și Mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria, desfășurat între 15 și 18 martie. Mulți au asociat numele mărțișorului și al lunii martie cu cel al zeului Marte din Roma antică.

În Dacia este amintit zeul Marsyas Silen, iar martie era prima lună a anului. Mărțișorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de Anul Nou, împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste și bucurie. Femeile dace purtau monede legate cu fire împletite, dar obiceiuri asemănătoare erau și în Bulgaria, Macedonia, Albania.

În Anglia anilor 1800 a fost menționată Duminica Mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, pentru a merge în vizită și a duce mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele „mersul la colindatul mamei“ și în acea zi, fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradițională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

 

Asociată cu primăvara, ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori.Mascota” sărbătorii este laleaua, floare care reprezintă primăvara și gingășia și care ar trebui oferită femeilor, de ziua lor. În ţările baltice, pe 8 Martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei și se oferă daruri şi flori acestora.

În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, siguranţei la locul de muncă și sănătăţii, iar bărbaţii le oferă mimoze galbene.

Mimoze galbene şi ciocolată sunt oferite şi femeilor din Rusia şi Albania, la 8 martie.

În Portugalia şi în multe alte țări din lume, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraş.

În China, pe 8 martie, femeile au după-amiaza liberă, iar bărbaţii le dăruiesc flori şi mici cadouri.

 

În România, în ziua de 8 Martie, este marcată și Ziua Mamei, chiar dacă după 1989 a fost înlocuită cu Ziua Femeii. În 2010 s-a stabilit, oficial, ca Ziua Mamei să fie sărbătorită oficial în prima duminică a lunii mai, iar Ziua Tatălui, în a doua duminică.

Oricum i-am spune acestei zile, bărbații oferă flori femeilor din viața lor – mame, fiice, iubite, soții, bunici, colege -, iar copiii oferă flori și mesaje de iubire și prețuire mamelor lor și educatoarelor, învățătoarelor sau profesoarelor. Florile sunt însoțite, de obicei, de un mesaj de 8 martie sau o urare de primăvară și, uneori, de ciocolată sau un alt cadou. În acest fel, fiecare își manifestă dragostea, prețuirea și respectul față de ființa aparent fragilă și delicată, dar suficient de puternică din viața sa.

Redacția Sănătate Buzoiană vă urează, doamnelor și domnișoarelor,La mulți ani cu sănătate!

Vă dorim să fiți iubite, răsfățate, apreciate și fericite, să fiți și să rămâneți puternice! Vă mulțumim pentru inspirație, putere, grație și delicatețe!

 


Categorii: Actual, Eveniment, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*