Hrana gustoasă și sănătoasă din farfurie aduce bucurie micilor pacienți din Spitalul Gomoiu

2 octombrie 2024 | 0 comentarii |

Proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital”, inițiat de Asociația „Din grijă pentru copii” și care are ca scop îmbunătățirea calității alimentației în spitalele de pediatrie din România, a fost implementat cu succes la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din București.

 

Chiar dacă petitul scade atunci când suntem bolnavi, mâncarea și nutrienții pe care îi conține constituie o componentă importantă a procesului de vindecare, așa că un meniu sănătos în bucătăria unui spital este o nevoie reală și trebuie să fie o prioritate.

La Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din București, hrana micuților aflați în suferință este acum mai apetisantă și mai gustoasă, ca urmare a unei inițiative a Asociației „Din grijă pentru copii”, care prin implementarea proiectului pilot „Gustos și sănătos în farfuria de spital” au transformat momentul servirii mesei în bucurie, demonstrând că în ciuda resurselor limitate, mesele copiilor internați pot fi sănătoase și delicioase.

„«Gustos și Sănătos în Farfuria din Spital» este despre despre schimbarea în bine, despre oamenii care fac alianță în jurul ei și despre sustenabilitatea asigurată prin puterea și efortul acestei alianțe. Este un proiect «hrănit» cu grijă pentru copil și pentru părinte, menit ca pe lângă schimbarea în farfuria din spital, să educe și să fie sprijin pentru sănătatea copiilor”, susține  Victoria Olteanu, președintele Asociației „Din grijă pentru copii”.

 

Implementarea cu succes a proiectului a fost marcată marți, printr-o conferință de presă, la care au fost prezentate rezultatele acestei inițiative de pionierat, dezvoltată cu sprijinul Asociației Române de Educație în Alergii (AREA), Asociației „Lumea Emei” și al ASSMB, cu susținerea financiară a Lidl România.

Proiectul Gustos și sănătos în farfuria de spital” a dovedit că hrana gustoasă și sănătoasă, nu este un moft, iar mai ales atunci când suntem bolnavi, este o componentă esențială a procesului de vindecare, iar în ciuda resurselor limitate, mesele copiilor internați pot fi sănătoase și în același timp delicioase. 

„Proiectul «Gustos și sănătos în farfuria din spital» este un răspuns la o nevoie a copiilor pacienți și a însoțitorilor, a părinților. Nevoia de bucurie și sprijin a pacientului dar și a părintelui aflat cu el într-un salon de spital este un aspect extrem de important. Hrana sănătoasă, difersificată, gătită prin proceduri termice corecte care să ajute la păstrarea nutrienților de bază nu este un moft, ci o necesitate. Mâncarea face parte din procesul de vindecare, iar medicina din ultimii ani arată că medicația face casă bună cu o alimentație sănătoasă”, a adăugat Victoria Olteanu.

 

O echipă multidisciplinară a creat toate condițiile pentru elaborarea unui meniu zilnic gustos, echilibrat și sănătos, adaptat vremurilor moderne și cerințelor specifice ale copiilor internați în spital, creând meniuri inspirate din tradiția culinară românească, dar și a altor popoare.

Pornind de la meniul existent în spital, am îmbunătățit, am diversificat, am echilibrat nutrițional. Alături de o echipă multidisciplinară, formată din bucătari, din tehnologi alimentari, specialiști în dietetică și nutriție, medici gastroenterologi și pediatri, am schimbat meniul astfel încât să fie altceva, un meniu care oferă mult prin gust, prin aspect, acest lucru fiind posibil în primul rând prin ingredientele nou introduse – am introdus carne de mânzat, ficăței, humus cu salată, cuscus cu legume etc. Desertul se face inhouse, nu mai există dulce ambalat. Ceea ce ne-am dorit foarte mult prin acest proiect este să facem primii pași spre eliminarea sacoșei de acasă, să demonstrăm că se poate, pornind de la premisa că alimentația ajută în procesul de vindecare a copilului”, a completat Victoria Olteanu.

 

Personalul din bucătăria spitalului a beneficiat de training profesional, s-au creat noi circuite în bucătăria spitalului, s-a achiziționat aparatură modernă și eficientă, au fost optimizați timpii de preparare și s-au implementat ghiduri practice ușoare de urmat, pentru a ajuta întregul personal să pună în aplicare noile rețete, iar alimentele să își păstreze valoarea nutrtivă în procesul de preparare.

Suntem mândri de spitalul nostru. Ne mândrim cu toate secțiile și compartimentele sale, încercăm și reușim să le creștem performanța și vizibilitatea zi de zi. Spitalul a avut dintotdeauna bloc alimentar, unde s-a gătit mâncare bună, copiii internați și părinții pacienților primind meniuri personalizate în raport cu vârsta și patologia lor. Proiectul «Gustos și Sănătos în Farfuria din Spital» aduce un plus de savoare cu baze sigure gastronomice, nutriționale și terapeutice pentru pacienții noștri. La finalul unui an de colaborare avem un proiect perfect asimilat, personalizat și sustenabil care aduce bucurie și vindecare atât micilor pacienți cât și părinților însoțitori”, declară dr. Ana Maria Davițoiu, director medical Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

 

Proiectul face parte dintr-un program complex, denumit „Gustos și sănătos – program de educație despre nutriția clinică pediatrică”, având ca scop îmbunătăţirea semnificativă a gustului şi a calităţii mâncării oferite copiilor, răspunzând în acelaşi timp nevoilor specifice ale micilor pacienţi care suferă de alergii alimentare şi respiratorii

„Proiecte ample precum «Gustos și sănătos în farfuria din spital» sunt esențiale pentru a transforma alimentația dintr-un simplu suport nutritiv din spital într-un veritabil partener în tratament. Inițiativele nu doar că oferă mâncăruri delicioase și atractive pentru copii, dar educă și personalul medical și comunitatea asupra importanței unei nutriții corecte”, a afirmat Laura Eremia, chef și nutriționist, fondator al Asociației „Lumea Emei”.

Adaptarea alimentației la nevoile fiecărui mic pacient sprijină nu doar refacerea fizică, ci și confortul emoțional, oferindu-i energia necesară pentru a lupta împotriva bolii. Astfel, o nutriție adecvată în spital devine un pilon central în îngrijirea medicală, iar fiecare copil primește sprijinul necesar pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, susține Ema Mărgineanu, dietetician și nutriționist licențiat.

 

Punctul forte al noilor meniuri este diversificarea. Micul dejun include și omlete pufoase, realizate prin tehnici de gătire sănătoase, ca garnituri au fost introduse diverse tipuri de cartofi, cuscus, fasole păstăi și hummus cu salată, iar la gustarea de la ora 16.00, copiii se bucură de pandișpan cu fructe, banana bread, budincă de orez sau plăcintă cu brânză. Iar dacă înainte de acest proiect, sursa principală de proteine era doar carnea de pui, acum, meniurile includ și carnea de vită.

Dr. Iulia Țincu, medic primar gastroenterolog în cadrul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, a subliniat că alimentația în spitalele de copii trebuie să fie atent planificată și ajustată la nevoile individuale ale fiecărui pacient, pentru a susține nu doar sănătatea fizică, ci și bunăstarea generală. Un astfel de proiect, care aduce inovație în farfuria de spital, reușește să acopere eficient nevoile unui copil internat: susține vindecarea și recuperarea, previne malnutriția asociată bolii, este adaptată cerințelor medicale și nu în ultimul rând îmbunătățește starea emoțională și psihică a pacientului. Mâncarea nu este doar un necesar fizic, ci și un factor de confort. O alimentație echilibrată și plăcută poate ajuta la creșterea moralului copilului, reducând anxietatea și îmbunătățind starea de spirit în timpul internării

 

Personalul medical a dorit ca un alt efect al acestui program să fie educația culinară a părinților. Pentru cei aproape 200 de copii internați zilnic, masa a devenit un moment de bucurie pentru ei și familiile lor. Un alt aspect important este că am reușit să readucem părinții la meniuri sănătoase, conștientizându-i că alimentația sănătoasă începe de acasă. Ne dorim să influențăm pozitiv viața copiilor pe termen lung, inclusiv în privința alimentației Am ajuns să facem ca momentul mesei să fie un moment pe care îl aștepți, iar mâncarea, o bucurie. Ora de masă și sosirea mâncării au ajuns și în spital, ca acasă, să fie un moment când ne bucurăm. Noi, ca medici, ca profesioniști, încercăm – și am reușit alături de ei – să facem și o informare a părinților”, a afirmat dr. Ana Maria Davițoiu

Este incredibil că se întâmplă asta într-un spital de stat din România, ca urmare a proiectului «Gustos și sănătos în farfuria de spital». În loc de un meniu repetitiv obișnuit, aici, la Gomoiu, există o selecție de mâncăruri inspirate nu doar din bucătăria românească, ci și din cea internațională, fiind o deschidere pentru oricine, o șansă de a spune o poveste într-un cadru care uneori e stresant și nesigur și pentru copil, și pentru părinte”, a declarat Claudia Butac, părinte.

 

Dincolo de perioada de implementare limitată, în care copiilor internați le-a fost asigurată o alimentație variată și echilibrată, obiectivul proiectului-pilot a fost de a găsi soluțiile potrivite pentru ca aceste meniuri să poată fi realizate și servite în spital în mod sustenabil și pe termen lung, iar scopul a fost atins, în beneficiul sănătății micilor pacienți care vor fi tratați în spital. Meniurile create vor fi menținute de echipa spitalului, adaptate la alocația de hrană disponibilă. Porțiile și felurile de mâncare nu vor fi modificate, deoarece au fost concepute de la început în conformitate cu alocația stabilită de Ministerul Sănătății și suplimentată din bugetul local al Primăriei Capitalei”, a promis Maria Enescu, managerul spitalului. 

Acum, la finalul acestui proiect-pilot, putem spune că cele două premise cuprinse în chiar denumirea proiectului – «gustos» și «sănătos» – au fost confirmate în totalitate, iar rezultatul pe care copiii internați la Spitalul Gomoiu îl văd în fiecare zi în farfurie este spectaculos”, a concluzionat dr. Alin Popa, director Direcția de Medicină Școlară a ASSMB.

 

Încheierea proiectului pilot, susținut financiar de Lidl România, a venit și cu vestea continuității. Gustos și sănătos în farfuria din spital va fi implementat de anul viitor în cadrul Spitalului de Pediatrie din Pitești. Obiceiurile alimentare influențează sănătatea noastră, așa că, pentru noi, la Lidl, promovarea unei diete sănătoase este o direcție strategică de sustenabilitate care se reflectă în modul în care acționăm și ne implicăm. În momente dificile pentru ei și pentru familiile lor, copiii internați în spitale au nevoie ca mesele să fie atât hrănitoare, cât și o sursă de bucurie. Am ales să sprijinim inițiativa Gustos și sănătos în farfuria din spital pentru că știm că fiecare farfurie pregătită cu ingrediente hrănitoare, grijă și gust reprezintă o contribuție importantă la procesul lor de vindecare. Suntem încântați că vom susține implementarea acestui program și în următoarea sa etapă, în Spitalul de Pediatrie din Pitești, astfel încât și mai mulți copii să primească hrană gustoasă și nutritivă în momente atât de vulnerabile, a declarat Maria Mihai, director Comunicare și CSR Lidl Romania.

Informații despre proiect și beneficiile alimentației personalizate pentru copii, pe gustossisanatos.ro/despre-proiect/ și gustossisanatos.ro/despre-program/.

 

Susa foto: Asociația „Din grijă pentru copii” și Spitalul Gomoiu

 


Adaugati un comentariu


 

*