Ieșenii și-au testat memoria, la Institutul Socola
Aproape două treimi dintre persoanele testate în cadrul celei de a doua ediții a „Campaniei de testare a memoriei”, organizată de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, au prezentat tulburări cognitive ușoare și moderate.
La fiecare zece secunde, o persoană din lume este identificată cu tulburări de memorie, iar în următorii 30-50 de ani, specialiștii se așteaptă ca numărul oamenilor care se confruntă cu astfel de probleme să se tripleze. Bolile cronice, alimentația necorespunzătoare, stilul de viață agitat și stresant sunt doar o parte dintre factorii care pot genera tulburări de memorie.
Trei milioane de români au probleme legate de memorie și atenție. Copleșiți de grijile financiare constante, fară să mănânce ce și cât trebuie, cu un acces limitat la educație și servicii medicale, peste 20% dintre români nu se mai pot concentra asupra a ceea ce fac, uită unde se află, ce li s-a spus ori în ce zi suntem, sunt confuzi sau nu se mai pot concentra pentru a continua o anumită activitate, arată un studiu Eurostat.
Potrivit aceleiași cercetări, 15% dintre europeni au dificultăți în memorare sau concentrare, în timp ce în Romania, numărul persoanelor cu probleme de atenție și memorie este mai mare, țara noastră aflându-se pe locul 12, între cele 27 de state membre. Cel mai rău stau, la acest capitol, țările nordice – Finlanda, Danemarca, Olanda și Suedia -, iar la polul opus se situează locuitorii din două țări însorite – Malta și Cipru.
În cadrul celei de-a doua ediții a „Campaniei de testare a memoriei”, organizată de Institutul de Psihiatrie „Socola”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, dintre cele 232 de persoane care și-au testat memoria, în perioada 12 -13 aprilie 2025, doar 34,91% au prezentat un status psihic normal, obținând punctajul maxim la testul de memorie aplicat, în timp ce 57,75 % au prezentat tulburări cognitive ușoare.
„În cazul acestor categorii, vorbim cel mai mult de prevenție. La acest nivel, conștientizarea faptului că există un risc permite intervenția prin schimbarea stilului de viață și urmarea recomandărilor făcute de specialist. Li s-au făcut recomandări privind menținerea unui stil de viață sănătos, o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, măsuri de igienă a somnului, exerciții de stimulare mintală, implicarea într-o viață socială activă. Astfel, putem preveni sau întârzia foarte mult accentuarea tulburării cognitive”, au transmis organizatorii campaniei, care consideră că adresabilitatea crescută a participanților semnifică atât conștientizarea importanței memoriei în menținerea unei stări complete de sănătate, fizice și psihice, cât și curajul de a se expune unei evaluări astfel încât să identifice din timp orice modificarea în această sferă și să obțină informațiile necesare pentru a se proteja.
La 7,32 % dintre participanții care și-au testat memoria în cadrul campaniei de la Iași s-au identificat tulburări de memorie moderat-ușoare, care necesită consult de specialitate în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine și a tratamentului corespunzător. În aceste cazuri, pe lângă recomandările generale de stil de viață sănătos, participanții au fost îndrumați și consiliați de specialiști cu privire la pașii care trebuie urmați pentru a beneficia de consult și tratament de specialitate, astfel încât să. Comparativ cu anul 2024, adresabilitatea pe acest segment a înregistrat o scădere în favoarea celei corespunzătoare tulburărilor cognitive ușoare, menținând astfel caracterul mai mult preventiv decât curativ al campaniei. Medicii spun că memoria și capacitatea de concentrare pot fi imbunătățite prin exerciții fizice, plimbări prin parc, o dieta sănătoasă și un somn de calitate.
„Analizând rezultatele considerăm atins un obiectiv important al campaniei prin faptul că a crescut semnificativ adresabilitatea în zona de status cognitiv normal și tulburări de memorie ușoare. Astfel, în anul 2025, 92,66% dintre participanți s-au încadrat în acest segment, comparativ cu un procent de 78,5% înregistrat în anul 2024”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Organizatorii spun că a fost o adresabilitate extinsă pe toate grupele de vârstă, cel mai tânăr participant adult fiind de 20 ani, iar cel mai în vârstă de 98 de ani, iar categoria cea mai numeroasă a fost cea din grupa 61-70 ani, cu un număr de 62 de participanți, înregistrându-se astfel o scădere a vârstei de adresare în campanie. În anul 2024 categoria cea mai numeroasă a fost cea corespunzătoare grupei 71-80 ani, cu un număr de 63 de participanți.
„Remarcăm și lăudăm interesul crescut al persoanelor sub 50 de ani, care au reprezentat un procent de 37,93 % din totalul persoanelor evaluate, valoare relativ constantă comparativ cu anul 2024. Participarea acestora la campanie reprezintă, de fapt, la nivel simbolic, contrabalansarea pe care o oferim noi, ca societate, scăderii vârstei la care apar primele tulburări de memorie. Astfel, încercăm să fim cu un pas înaintea lor, prin identificarea și intervenția precoce acolo unde este cazul”, a declarat dr. Elena Ungureanu, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, coordonator al campaniei.
Organizatorii campaniei consideră că acest demers, inițiat de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, și-a atins scopul principal, de a veni în mijlocul oamenilor pentru a face mai accesibilă și abordabilă această problemă a memoriei și mulțumesc tuturor participanților la campanie pentru deschidere, medicilor și psihologilor care s-au implicat și tuturor celor au susținut și promovat acest demers, înțelegându-i importanța și necesitatea în actualul context social.