In mai putin de 20 de ani, numarul romanilor bolnavi de Parkinson l-ar putea depasi pe cel al bolnavilor de cancer

13 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Cercetari recente arata ca boala incepe sa se instaleze la varste din ce in ce mai tinere, iar anumite pesticide contribuie decisiv la moartea celulelor nervoase si la aparitia Bolii Parkinson.

 

parkinsonO maladie cumplita face, an de an, noi victime in randul romanilor. Numarul bolnavilor este din ce in ce mai mare si se estimeaza ca peste 17 ani, in 2030, acesta il va depasi pe cel al bolnavilor de cancer.  Este vorba despre maladia Parkinson, boala cauzata de distrugera neuronilor ce produc dopamina. Numarul romanilor afectati creste cu 2 la suta in fiecare an, dupa cum a precizat Dan Raican, presedintele Acociatiei de lupta impotriba bolii Parkinson.

In prezent, in Romania sunt inregistrati, prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, 72.000 de bolnavi de Parkinson, insa numarul acestora creste de la an la an, paradoxal, unul dintre factori fiind si cresterea duratei de viata a celor afectati de aceasta maladie. Alti factori care grabesc instalarea bolii, dupa cum a mai precizat Dan Raican, sunt stresul si poluarea, cercetari recente indicand faptul ca unele pesticide contribuie decisiv la moartea celulelor nervoase.

Dat fiind faptul ca in multe situatii boala apare si in randul persoanelor tinere si ca numarul bolnavilor din Romania creste anual cu 2 la suta, se estimeaza ca in anul 2030 numarul bolnavilor de Parkinson il va depasi pe cel al bolnavilor de cancer, iar in 2040 Parkinsonul va fi boala cu cele mai multe persoane afectate la nivel mondial.

 

Dan RaicanLa acest moment, maladia Parkinson nu poate fi vindecata, ci doar tinuta sub control prin tratament, bolnavul trebuind sa se afle permanent sub supraveghere medicala, tratamentul schimbandu-se in functie de evolutia bolii. „La ora actuala se studiaza un tratament revolutionar, pentru a incerca stoparea evolutiei bolii Parkinson. Cercetarile au demonstrat acest lucru. Bolnavul de Parkinson se integreaza destul de greu in societate, se izoleaza dupa aflarea acestei vesti. Incercam, prin diferite programe, sa sensibilizam opinia publica si sa demonstram ca bolnavii de Parkinson sunt oameni obisnuiti”, a mai precizat Dan Raican, atragand  atentia si asupra faptului ca aparitia bolii se constata de la varste din ce in ce mai fragede, Parkinsonul nemaiputand fi astfel considerat o maladie a varstei a III-a.

Acesta a mai vorbit si despre dramele pe care le traiesc, zi de zi, cei 72.000 de bolnavi din Romania, spunand ca cel mai important ajutor de care acestia au nevoie este suportul celor din jur. Aceasta, pentru ca, din cauza modificarilor chimice care apar la nivelul creierului, in urma distrugerii celulelor nervoase ce produc dopamina, bolnavii sunt predispusi la depresie si trebuie sa li se aduca aminte permanent ca lupta cu boala nu o vor duce singuri. Din pacate, insa, in foarte multe cazuri, bolnavii diagnosticati cu Parkinson sunt abandonati de parteneri si ajung sa se izoleze.

Presedintele Asociatiei de lupta impotriva bolii Parkinson s-a dat pe sine drept exmplu in acest sens, spunand ca „in 2013 m-am pensionat si, tot atunci, sotia mea a intentat divort”. Acesta a mai descris si simptomele cu care se confrunta frecvent un bolnav de Parkinson: „Cel mai greu de suportat sunt crizele sfasietoare care se pot manifesta la orice ora din zi sau din noapte. Aparent, totul este firesc, insa cu conditia sa nu tinem seama de noptile lungi de insomnie, de durerile atroce musculare, de salivatia in exces, de cazaturi si de picioarele umflate”.

 

Imagistica prin rezonanta magneticaMaladia Parkinson este cauzata de distrugerea neuronilor care produc dopamina, o substanta ce faciliteaza transmiterea impulsurilor nervoase pe baza carora avem capacitatea de a ne controla miscarile. De obicei, aceasta afectiune este asociata in mod eronat cu tremorul, insa lista manifestarilor caracteristice bolii este foarte lunga. Lentoarea in miscare, mai ales atunci cand bolnavul se ridica de pe scaun, dificultatea de a se deplasa si de a-si mentine echilibrul, crampele musculare si depresia sunt doar cateva dintre ele. „Severitatea simptomelor de Parkinson variaza de la un bolnav la altul si sunt conditionate de stadiul in care se afla boala. In cazul unor pacienti, simptomele pot aparea in primele faze ale bolii, in cazul altora, in stadii tardive”, a declarat dr. Bogdan Popescu, medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

In ciuda semnelor evidente, medicii atentioneaza ca diagnosticul de Parkinson este foarte greu de stabilit, fiindca cele mai multe simptome sunt comune cu ale altor boli. In prezent, nu exista un screening pentru boala Parkinson, iar diagnosticul se stabileste pe baza istoricului medical al bolnavului si a datelor rezultate din examenul neurologic amanuntit. Daca, in ciuda simptomelor, medicul nu este convins ca bolnavul are Parkinson, se recomanda o serie de investigatii sofisticate, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica sau tomografia cu emisie de pozitroni.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*