Infecția cu virus HPV, o mare necunoscută pentru circa 70% dintre românce

30 aprilie 2018 | 0 comentarii |

O relevă rezultatele unui sondaj efectuat de compania farmaceutică MSD, cu ocazia lansării unui instrument digital menit să îi ajute pe români să se informeze în această privință.

 

Este cunoscut faptul că România se află, de multă vreme, pe locul 1 în Europa în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin și mortalitatea din cauza acestei afecțiuni, provocată de infecția cu Human Papiloma Virus (HPV). Una dintre cauzele pentru care numărul de îmbolnăviri și decese se situează la valori ridicate este lipsa de informare, după cum reiese și din rezultatele unui sondaj, date publicității de compania farmaceutică MSD.

Astfel, din datele respective reiese că aproape 70% dintre românce nu au auzit încă de infecția cu HPV și, în consecință, nu stiu că aceasta constituie cauza cancerului uterin.

Dintre femeile care spun că au auzit despre această infecţie, doar jumătate sunt conştiente că este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului reproducător şi provoacă o gamă largă de afecţiuni, atât la femei cât şi la bărbaţi, inclusiv leziuni precanceroase care pot evolua către cancer.

Rezultatele studiului au fost anunțate în contextul Săptămânii Mondiale a Imunizării, ocazie cu care MSD România a lansat și primul instrument digital menit să îi ajute pe români să îşi verifice şi să îşi îmbunătăţească cunoştinţele cu privire la infecţia cu HPV şi la prevenţia prin vaccinare.

 

Inițiativa face parte din campania Protejează-i aripile!”, pe care MSD România a lansat-o în luna februarie a anului trecut, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică, având ca scop principal îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în România. Și în județul Buzău, Direcția de Sănătate Publică, prin Compartimentul de Promovare a Sănătății, a desfășurat o campanie susținută de informare și conștientizare a populației privind mijloacele de prevenire, depistarea precoce și reducere a mortalității prin afectiuni oncologice și de încurajare a efectuării testului Babeș Papanicolau, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin.

Noul instrument digital, denumit „Testul HPV IQ”, este ușor de utilizat și menit să verifice dacă româncele au cunoştinţele minim necesare pentru a fi corect informate cu privire la bolile provocate de HPV și importanța prevenției cancerului de col uterin.

Disponibil pe website-ul campaniei, testul va fi promovat în perioada următoare printr-un parteneriat cu unii dintre cei mai vizibili bloggeri de sănătate şi parenting din România. Alcătuit dintr-un set de întrebări cu grade diferite de complexitate, testul HPV IQ ajută la fundamentarea unor informaţii cheie despre bolile provocate de HPV, modalităţile de transmitere a infecţiei, prevenţia şi diagnosticul acesteia.

 

România se alătură astfel ţărilor care realizează campanii de conştientizare despre importanţa creşterii nivelului de educare în rândul publicului cu privire la prevenţia prin vaccinare a bolilor provocate de infecţia cu virusul HPV.

La nivel mondial, 5% dintre cazurile de cancer diagnosticate anual sunt provocate de infecţia cu HPV şi, luând în calcul faptul că Asociaţia Americană de Luptă Împotriva Cancerului a clasificat acest virus drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer la nivel mondial, situaţia din România cu privire la acest virus este, în continuare, îngrijorătoare”, se arată într-un comunicat al companiei farmaceutice.

Infecţia cu Papilomavirusul uman (HPV) este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populaţia feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus, mai menționează inițiatorii campaniei.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*