Informațiile despre studiile clinice din România, la un click distanță
Pacienții, aparținătorii, comunitatea medicală și publicul larg din România voravea acces la informațiile despre studiile clinice aflate în derulare în România, printr-o nouă platformă online, în limba română, care se va dezvolta în acest an.
Sistemul european de informații privind studiile clinice arată că, în prezent, în România sunt în desfășurare 550 de studii clinice, în 336 de centre medicale, dintr-un total de 8.979 de trialuri derulate în Europa. Țările europene în care pacienții pot accesa cele mai multe studii clinice sunt Spania, Franța, Germania și Italia.
Pacienții din România, aparținătorii, comunitatea medicală și publicul larg vor putea accesa, în curând, informațiile despre studiile clinice aflate în derulare în țara noastră, printr-o nouă platformă online, în limba română, care va fi dezvoltată în acest an. Un Memorandum de colaborare pentru crearea unei platforme IT, inițiat de membrii fondatori și partenerii Hub-ului de Inovație în Sănătate, a fost semnat marți, la Târgu Mureș, ca parte a acțiunilor asumate prin „Planul strategic pentru studiile clinice din România”. Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Alianța Universitară G6-UMF, Asociația Local American Working Group (LAWG), Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR) și compania Novo Nordisk Farma și-au asumat crearea platformei privind informațiile despre studiile clinice în derulare în România, anunță Hub-ul de Inovație în Sănătate, printr-un comunicat remis presei.
În opinia farm. dr. Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANDMR), semnarea memorndumului reprezintă „o etapă importantă în digitalizarea și transparentizarea domeniului studiilor clinice în România, obiectiv asumat de toți partenerii din cadrul acestei inițiative, o premieră la nivel European, născută dintr-un efort comun și susținut de toate instituțiile și partenerii implicați. Această platformă IT este un pas esențial spre o comunicare deschisă și responsabilă, într-un domeniu în care fiecare detaliu contează pentru sănătatea și încrederea oamenilor”.
„Evoluția acestui proiect strategic din cadrul Hub-ului de Inovație în Sănătate este demonstrată de datele concrete, care arată deja o creștere a numărului de studii clinice desfășurate în România în ultimii ani. Noua platformă IT va facilita accesul pacienților și al profesioniștilor din domeniul sanitar la informații actualizate despre studiile aflate în desfășurare și la materiale educaționale dezvoltate de experți. Astfel va deveni un instrument important pentru o mai bună comunicare în acest domeniu și o menținere a calității crescute a studiilor derulate”, a apreciat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
În calitate de reprezentant al mediului academic medical și farmaceutic, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rector UMF „Carol Davila” din București, Alianța Universitară G6-UMF, a evidențiat faptul că „platformele digitale dedicate studiilor clinice reprezintă un pas natural și necesar pentru modernizarea cercetării medicale. Ele facilitează accesul informat al pacienților, susțin recrutarea eficientă și deschid calea către colaborări naționale și internaționale între mediul universitar, spitale și industrie. În același timp, ele oferă un cadru transparent și educativ, esențial pentru creșterea încrederii publice în știință și pentru formarea noii generații de cercetători”.
Dr. Radu Rășinar, președinte LAWG, reprezentant al industriei farmaceutice onovatoare, consideră că „acest demers vine în sprijinul pacienților și adresează o nevoie mare de acces la informație. Pacienții și aparținătorii își doresc să afle date actualizate despre studiile clinice în derulare în România, vor să ia legătura cu un centru medical pentru înrolare, vor informații pentru a fi tratați cu soluții de ultimă generație, mai eficiente decât cele existente. De aceea, partenerii Hubului de Inovație în Sănătate își iau acest angajament de a susține dezvoltarea platformei și de a contribui la digitalizarea sistemului de sănătate. Această platformă este, de asemenea, o componentă esențială pentru implementarea unui model competitiv pentru studiile clinice în România. Pe lângă beneficiile semnificative aduse pentru pacienți, studiile clinice contribuie la crearea unui sistem sanitar modern orientat către inovație și aduc venituri importante pentru economia țării”.
Prof. univ. dr. Laura Mazilu, vicepreședinte SNOMR, a afirmat că „Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) este onorată să fie partener în acest demers strategic, care susține cercetarea clinică națională. Este remarcabil că terapii de referință din prezent au fost, în urmă cu doar un deceniu, în fază de evaluare clinică, reflectând progresul adus de cercetarea medicală. S.N.O.M.R. își propune să contribuie activ la dezvoltarea resursei umane implicate în studiile clinice, prin formarea de investigatori și consolidarea capacității de cercetare. Suntem convinși că această platformă va contribui la creșterea calității și atractivității cercetării clinice în România”.
Hubul de Inovație în Sănătate sprijină acțiunile propuse prin „Planul strategic pentru studiile clinice din România”, care vizează cinci arii de intervenție: informarea și promovarea educației privind studiile clinice, încurajarea dezvoltării resursei umane și a centrelor pentru trialuri, procesul de mobilizare și selecție al pacienților, promovarea la nivel internațional a potențialului României în domeniul derulării studiilor, precum și asigurarea unui mediu economic și fiscal competitiv pentru a stimula investițiile în cercetare clinică în România.