Inimi artificiale miniaturale, create in laborator pentru studii medicale

Este vorba despre organe miniaturale, care sa-i ajute pe cercetatori sa gaseasca un leac pentru hipertrofia cardiaca, afectiune ce poate provoca moartea subita.

 

doctori analize laboratorCu ajutorul celulelor susa, care ajuta la regenerarea tesuturilor, specialistii scotieni au reusit, de curand, sa creeze in laborator inimi miniaturale care reproduc fidel inimile umane, capabile sa bata in maniera autonoma, cu aproximatix 30 de contractii pe minut. Nu este vorba despre organe create pentru a inlocui inimile bolnave ale pacientilor care au unevoie de un transplant cardiac, ci de inimi miniaturale, cu diametrul de doar un milimetru, destinate studiilor, in scopul gasirii unor remedii pentru unele boli cardiace. Scopul initial pentru care au fost create inimile miniaturale a fost acela de a-i ajuta pe oamenii de stiinta sa gaseasca un leac impotriva hipertrofiei cardiace, o maladie a inimii care poate sa provoace moartea subita.

Astfel, inimile miniaturale sanatoase initial, au fost tratate apoi cu diverse substante chimice de catre oamenii de stiinta, pentru a stimula instalarea acelei afectiuni fiziologice care le face sa devina hipertrofice, adica exagerat de mari, din cauza unei cresteri anormale a celulelor cardiace. Dupa imbolnavirea lor, inimile miniaturale au fost tratate cu o serie de medicamente noi, intrucat medicii doreau sa vada daca pot sa previna aparitia bolii. „Deasi inimi umane au mai fost create in laborator si in trecut, este pentru prima data cand a devenit posibil sa introducem anumite boli in ele”, a explicat profesorul Nikolai Zhelev, coordonatorul studiului.

 

inimaHipertrofia cardiaca poate fi ereditara sau  poate fi cauzata de boli precum diabetul, ori de practicarea unor exercitii fizice prea intense. Din cauza acestei boli, muschiul cardiac devine mai gros si mai rigid, iar inima pompeaza mai greu sangele in corp. Anumite persoane dezvolta, din acest motiv, un ritm cardiac anormal, iar aceasta este cea mai frecventa cauza de moarte subita in randul persoanelor tinere.

Desi exista medicamente, acestea pot sa ajute doar la controlarea simptomelor, insa nu exista un tratament care poate duce la vindecare, pentru moment. Remediul ar putea fi gasit folosindu-se inimile naturale create in laborator. Folosind biosenzori, cercetatorii au putut sa eticheteze anumite molecule specifice din inimile miniaturale, pentru a putea sa monitorizeze mai bine evolutia muschiului cardiac. Apoi, identificand moleculele care determina inima sa devina hipertrofica, medicii scotieni au putut sa transporte medicamente direct catre acele molecule si sa le impiedice astfel sa urmeze evolutia pe care o au de obicei, evitand astfel dezvoltarea boli.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*