Program de auto-management al artritei, pentru reintegrarea pacientilor cu varste active

Primii 15 dintre cei aproximativ 200.000 de bolnavi care sufera de aceasta afectiune in Romania vor incepe cursurile luna viitoare, fiind pregatiti de 19 traineri formati de specialisti de la Universitatea de Medicina din Stanford.

 

1469exercitii-1Uneori trebuie sa admitem ca exista miracole. Nu dintre cele venite din cer sau de niciunde, ci facute de oamenii de langa noi si de noi insine. Asta se asteapta sa se intample cei peste 200.000 de romani care sufera in acest moment de artrita, o boala pe care va trebui sa o suporte pentru tot restul vietii, neexistand cale de vindecare ci doar anumite tratamente pentru tinerea bolii sub cotrol si ameliorarea efectelor acesteia.

Conform specialistilor, artrita este o boala invalidanita, care duce rapid la pensionarea celui care sufera. Astfel, dintre cei diagnosticati cu artrita de cinci ani, doar 60 la suta mai lucreaza, dintre cei care sufera de artrite de 10 ani, 50 la suta  mai sunt in activitate, iar dintre cei care sufera de artrite de peste 15 ani, doar 33 la suta mai sunt integrati in campul muncii.

Totodata, este important de stiut ca artrita este o boala invalidanta, pe cat de grava pe atat de costisitoare, care ocupa cel de-al doilea loc la nivel mondial in ceea ce priveste costurile pe care le angreneaza in societate, primul loc la acest capitol fiind ocupat de bolile cardiovasculare. In Romania, una din principalele  problemele legate de poliartrita reumatoida consta in faptul ca pacientii nu merg direct la reumatolog, ci se adreseaza, uneori, ortopedului, fiind tratati simptomatic.

 

artrita_b4bf0147b9Aceste date au fost comunicate la jumatatea acestei saptamani de catre Ruxandra Ionescu, presedinta Societatii Romane de Reumatologie, si de Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane Contra Reumatismului, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de lansarea celei de-a doua etape a Programului de Auto-Management al Artritei, demarat in luna noiembrie a anului trecut.

Atunci, 19 traineri au inceput un program de pregatire cu experti din cadrul Universitatii de Medicina din Stanford, program finalizat de curand, astfel ca acestia pot incepe acum munca cu pacientii. De luna viitoare urmeaza sa se deruleze cea de doua etapa, in cadrul careia 15 pacienti cu artrita vor invata sa isi gestioneze durerea, sa colaboreze cu medicii in ceea ce priveste tratamentul, dar si sa isi creeze obiective in functie de conditia lor fizica. Astfel, prin intermediul terapiilor de acest gen, pacientii vor avea o calitate a vietii mai buna, putand chiar sa fie reintegrati in ciclul muncii, cu atat mai mult cu cat cei care sunt diagnosticati cu artrite sunt la varste active, de 30-40 de ani.

 

Poza_Ovidiu constantinescuInitiativa demararii acestui program de auto-mangement a apartinut celor doua asociatii si a fost motivata de statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, conform carora 80 la suta  dintre cei diagnosticati cu artrite experimenteaza o limitare a mobilitatii, iar 25 la suta nu isi pot face treburile cotidiene.

Costurile implicate de tratamentul si de retragerea din campul muncii al celor care sufera de aceasta boala este pe al doilea loc, dupa costurile implicate de bolile cardiovasculare, afectiunile reumatismale fiind cea mai raportata boala a populatiei adulte, 10 la suta din populatia care sufera de aceasta boala, avand din aceasta cauza un handicap motor.

La conferinta a fost prezent si un pacient diagnosticat cu aceasta boala, in urma cu 18 ani, dupa ce timp de 9 luni i-a ignorat simptomele. Ovidiu Constantinescu, fost jurnalist pe teme sportive la BBC, in Marea Britanie (despre el este vorba), a marturisit ca avea o viata activa pana la acel moment si ca a suferit din aceasta cauza de depresie, timp de aproape doi ani si jumatate dupa aflarea diagnosticului, pana sa invete sa isi accepte si sa isi gestioneze suferinta, ceea ce ii permite in prezent sa duca o viata normala.

 Comentarii (1)

  1. Mariana Faur spune:

    Frumoasa initiativa. Mult succes!

Adaugati un comentariu


 

*