Intra cu dreptul in noul an fiscal!

5 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Bunul mers al afacerii tale in anul 2013 depinde intr-o masura considerabila de declaratiile depuse in luna ianuarie.

 

Odata intrati in noul an fiscal, este posibil sa intervina unele modificari fiscale in „viata” oricarui platitor de impozite si taxe, fie persoana juridica, fie persoana fizica. Trebuie facuta repede o evaluare a situatiei, pentru a alege varianta optima de plata a taxelor si impozitelor. Pe langa Declaratiile obisnuite, cum ar fi Declaratia 112, 100, 390. 394 sau 300, in luna ianuarie intervin cateva Declaratii speciale care pot schimba perioade fiscale, tipuri de impozite si taxe.

Premierul Victor Ponta a anuntat aseara ca a discutat in Guvern despre necesitatea introducerii impozitului forfetar la firmele din domeniul serviciilor. El nu a specificat insa cat ar putea fi impozitul forfetar pentru firmele din servicii, in cazul in care masura ar fi agreata la nivelul Guvernului,  nici daca are semnale ca FMI ar fi de acord cu aceasta decizie. Ponta considera insa ca aceasta masura, alaturi de alte reduceri de 5 miliarde de lei, sunt necesare pentru a putea asigura plata salariilor si pensiilor in acest an.

Este posibil, asadar, sa apara modificari legislative, care sa schimbe unele aspecte privind depunerea declaratiilor fiscale si plata impozitelor si taxelor, dar deocamdata trebuie sa ai insa in vedere sa respecti actuala legislatie. Daca esti persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si care efectueaza o achizitie intracomunitar in luna decembrie, pana pe data de 9 ianuarie trebuie sa depui formularul  092, operatiune prin care devii obligatoriu platitor de TVA lunar.

Daca esti persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala, iar cifra de afaceri  obtinuta in anul 2012 depaseste plafonul de 100.000 de euro, calculat la  cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, in anul 2013 perioada fiscala va fi luna calendaristica. In aceasta situatie se depune Declaratia privind cifra de afaceri, formular 094. Termenul de dedunere este 25 ianuarie.

Daca nu esti platitor de TVA, fiind scutit pana la depasirea plafonului legal in suma de 65.000 euro, trebuie neaparat sa verifici daca nu cumva ai depasit plafonul legal. Daca da, persoanele juridice vor depune Declaratia de mentiuni formularul 010, iar persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, formularul 070. Formularul  020 se depune de catre persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire. Depunerea se face pan ape data de 10 ianuarie.

Atentie!Nedepunerea acestei declaratii poatea avea urmari grave!

Daca te incadrezi in situatiile prevazute in art.153 Cod Fiscal, poti depune Declaratia de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 152 din Codul Fiscal (agentii de turism, bunuri second hand si de arta, persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabile), formular 096. Termenul de depunere: 10 ianuarie.

Persoanele fizice care au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor, din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, trebuie sa depuna, pana pe data de 15 ianuarie, Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, formular 220.

Vor depune Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, formular 220 si contribuabilii persoane fizice pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro. Cursul de schimb utilizat este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Astfel, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. (Art. 49 alin. (9) si art. 81 Cod Fiscal). Termenul de depunere este 31 ianuarie.

Tot in luna ianuarie poti opta pentru modul de plata a impozitului, impozit pe profit sau impozit pe venit microintreprindere. Daca in anul precedent nu ai depasit cifra de afaceri de 100.000 EURO, numarul de 9 angajati si te incadrezi in codurile CAEN prevazute de lege, poti opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii. Daca ai fost platitor de impozit pe veniturile microintreprinderii si nu mai indeplinesti conditiile, sau consideri ca nu este conveniabil si preferi sa devii platitor de impozit pe profit,  se depune Declaratie de mentiuni, formular 010. Se depune de catre persoanele juridice, platitoare de impozit pe profit sau platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii care opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii sau impozit pe profit.Termenul de dedunere este 31 ianuarie 2013.

Este important sa acorzii putina atentie acestor declaratii, la inceput de an. Sfatuieste-te cu contabilul tau si decideti impreuna care regim de taxe si impozite este mai avantajos pentru societate in anul fiscal 2013, ce se poate schimba, ce trebuie sa ramana neschimbat, ce declaratii trebuie depuse. Alegand sistemul cel mai avantajos de impozitare si termenele de declarare si plata corecte, eviti amenzile pentru nedepunerea unor declaratii la termen si stresul inutil generat de aceasta situatie.

*In fiecare sambata, consultantul nostru ofera raspunsuri la intrebarile din sfera contabilitatii (nu au caracter de consultanta juridica), transmise pe adresa  redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este specialist in contabilitate si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Adaugati un comentariu


 

*