Investitie de 1,5 milioane de franci elvetieni in dezvoltarea serviciilor de urgenta si de terapie intensiva pediatrica

Banii vin din partea guvernului elvetian, in cadrul unui program de cooperare structurat pe doua proiecte distincte axate in special pe formarea personalului, unul destinat imbunatatirii serviciilor de urgenta, celalalt, unitatilor de terapie  intensiva pediatrica.

 

spital urgentaAflat de multa vreme in criza, sistemul sanitar romanesc supravietuieste si chiar se dezvolta multumita unor ajutoare venite din sponsorizari, donatii sau alte finantari externe, reusindu-se astfel ca unele spitale sau macar unele sectii ale acestora sa fie aduse la standarde europene, cu servicii si dotari de ultima ora. De o astfel de finantare vor beneficia in curand serviciile de urgenta si cele de terapie intensiva pediatrica, a caror calitate va fi imbunatatita gratie unei finantari de 1,5 milioane de franci elvetieni, oferite de guvernul elvetian, in cadrul unui Program de Cooperare Elvetiano-Roman.

Anuntul a fost facut de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc, ocazie cu care acesta a precizat ca ca exista o nevoie majora pentru o reconsiderare a organizarii si functionarii unitatilor de terapie intensiva pediatrica si a celor de urgenta. Finantarea va fi facuta prin doua proiecte distincte, unul destinat imbunatatirii calitarii serviciilor de urgenta, celalalt, unitatilor de terapie intensiva pediatrica.

 

telemedicina raed arafat

Raed Arafat

Primul dintre proiecte a fost denumit  „Imbunatatirea calitatii serviciilor de urgenta prespitalicesti si spitalicesti, prin dezvoltarea si implementarea unui program de formare”, avand alocat un buget de 800.000 de franci elvetieni. Proiectul se va desfasura pe durata a doi ani, concentrandu-se pe formarea personalului de toate categoriile din serviciile de urgenta.

Referitor la acest proiect, secretarul de stat Raed Arafat a declarat ca „programul nu face decat sa ne permita sa continuam dezvoltarea unui sistem de urgenta modern si cu servicii de calitate, concentrandu-ne mai ales pe partea de formare a personalului din toate categoriile: medici, asistenti, paramedici pompieri si ambulantieri”, precizand ca principalii beneficiari vor fi utilizatorii serviciilor medicale de urgenta. Obiectivul urmarit este ca pacientii care au nevoie de servicii de urgenta la nivel de prespital si spital sa beneficieze de servicii de inalta calitate oferite de echipe de interventie de urgenta bine pregatite.

 

Dorel Sandesc

Dorel Sandesc

Celalalt proiect vizeaza formarea personalului de toate categoriile din sectiile de terapie intensiva pediatrica, perioada de derulare fiiind tot de 24 de luni. Acestui proiect ii vor fi alocati peste 500.000 de franci elvetieni, 85 la suta din suma venind din partea guvernului elvetian, iar 15 la suta din buget fiind asigurat de partea romana.

Referindu-se la situatia actuala a serviciilor din sectiile de terapie intensiva pediatrica, secretarul de stat Dorel Sandesc a afirmat ca „In Romania avem o problema serioasa in ceea ce priveste deficitul de specialisti. Romania a ajuns in critica situatie in care avem cel mai mic numar de medici raportat la numarul de cetateni, iar in domeniul anesteziei si terapiei intensive, acest deficit atinge cifre ingrijoratoare. Domeniul cel mai deficitar ramane terapia intensiva pediatrica. Specialistii de de anestezie – terapie intensiva nu pot acoperi toate necesitatile de servicii de terapie intensiva astfel incat se impune gasirea unor forme de pregatire in terapie intensiva pentru alte specialitati”.

 

operatie urologie (3)In cadrul proiectului, un grup de experti desemnati de Ministerul Sanatatii, impreuna cu sase experti internationali va elabora un curriculum de pregatire si mai multe modele teoretice de pregatire in terapia intensiva pediatrica si formarea de formatori. Vor fi infiintate in acest sens opt centre de formare in centrele universitare medicale importante, in care vor fi instruiti initial 32 de formatori, care, la randul lor, vor instrui apoi 300 de medici, pregatirea urmand a se desfasura in sistem „cascada”, cei deja instruiti, pregatind la randul lor alti specialisti din ATI. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sanatatii, beneficiarii directi sunt specialistii din pediatrie, asociatiile profesionale, institutiile de formare, organismele guvernamentale si se va implementa practic in centre de formare regionala care ofera un program de terapie intensiva pediatrica de doi ani, ce va fi urmat de obtinerea unui atestat in aceasta specializare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*