Raed Arafat vrea „capete cazute” la Spitalul Judetean Buzau

6 februarie 2013 | 8 comentarii |

Presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, spune ca deja au inceput sa fie aplicate sanctiuni  si s-au luat masuri de remediere a deficientelor din unitatea medicala, in urma scandalului copiilor contentionati.

 

Raed Arafat

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca institutia pe care o reprezinta nu poate intelege ratiunea pentru care copiii au fost legati cu fese din tifon de paturi, in Spitalul Judetean Buzau, pentru ca s-a constatat ca era suficient personal pentru ca acestia sa fie supravegheati.

El a aratat ca potrivit raportului de evaluare primit de la Directia de Sanatate Publica Buzau, in sectie se aflau „6 medici, 9 asistenti medicali, 2 infirmiere, plus 27 de mame insotitoare la 27 de copii din cei 66 de copii internati. Dintre acestia, copii cu probleme psihiatrice si cu infectii respiratorii erau doar 8. Ministerul Sanatatii nu isi explica modul in care au fost tratati acesti copii. Nu putem justifica acest act, dat fiind faptul ca in spital era un numar adecvat de personal medical”.

Cu alte cuvinte, chiar daca personalul medical era insuficient, erau suficiente mamici insotitoare care ar fi putut avea grija si de copiii proveniti din sistemul de protectie, chiar daca acestia, potrivit confirmarii medicului neuropsihiatru care i-a evaluat si declaratiilor Directiei pentru Protectia Copilului, erau diagnosticati cu afectiuni neuropsihice grave.

In concluzie, secretarul de stat a cerut conducerii Consiliului Judetean sa ia „masuri drastice impotriva celor care se fac vinovati”, recunoscand insa, fara sa vrea, prin evidentuerea numarului mare de mamici care erau in sectie in acel moment (27), ca nu se confirma asa-zisele reclamatii potrivit carora nu le este permis parintilor sa se interneze cu copiii lor in spital.

 

Presedintele CJ cere sanctionarea vinovatilor

Reactia presedintelui Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, a fost prompta. Acesta a declarat, imediat dupa declaratiile lui Raed Arafat, ca raportul Directiei de Sanatate Publica Buzau prezinta concluzii similare cu cele ale Comisiei de ancheta constituita la nivelul Consiliului Judetean si ca recomandarile DSp au inceput, deja, sa fie implementate in unitatea medicala.

Consiliul Judetean a facut publice deja concluziile preliminare, care sunt similare cu cele ale DSP. De asemenea, au inceput deja sa fie implementate o serie de masuri, al caror rol este acela de imbunatatire a serviciilor medicale”, a afirmat Cristi Bigiu, presedintele Consiliului Judetean, mentionand ca institutia pe care o reprezinta se angajeaza sa gaseasca mijloace pentru acoperirea cu personal a posturilor aprobate pentru doua sectii de maxima importanta, respectiv, Pediatrie si Neonatologie, precum si dotarea sectiei cu mobilier, care sa acopere riscurile de vatamare fizica a copiilor internati in Spitalul Judetean de Urgenta Buzau.

 „Asa cum am mai aratat, interesul nostru, al tuturor, este ca legea sa fie respectata si ca cetatenii sa beneficieze de cele mai bune conditii atunci cand ajung in Spitalul Judetean. De asemenea, dorim ca toti copiii sa fie cat mai bine ingrijiti”, a mentionat Bigiu.

Presedintele CJ mai spune ca printre masurile aflate in curs de implementare se numara si gruparea pe saloane a copiilor internati fara apartinatori, incheierea unui protocol de colaborare intre Spitalul Judetean si DGASPC, utilizarea chestionarelor de satisfactie a pacientilor si revizuirea regulamentului de ordine interioara.

In acelasi timp, medicii Spitalului de Urgenta au stabilit, pentru joi (7 februarie – n.r.), o serie de intalniri, cu scopul de a pune in aplicare protocoale de practica medicala, care sa includa situatiile de internare a pacientilor cu afectiuni psihice, a celor institutionalizati si a celor cu dizabilitati.

 

Dr. Carmencita Matei

Conducerea Consiliului Judetean Buzau a socilitat, saptamana trecuta, conducerii Spitalului Judetean, sa sanctioneze „in regim de urgenta” conducerea sectiei Pediatrie a unitatii medicale, in frunte cu sefa sectiei, dr. Carmencita Matei, dupa ce in mass-media au aparut imagini cu copii institutionalizati, internati, care erau legati cu fese din tifon, de patuturile in care stateau.

Colegiul Medicilor spune insa ca Legea prevede clar ca pacientii cu probleme psihice grave pot fi contentionati, iar ancheta este superficiala, partinitoare si incearca sa acopere deficientele organizatorice din sistemul de sanatate, sa dea satisfactie opiniei publice, fara a propune masuri realiste si eficiente de a evita situatii de acest gen”.

Totodata, DGASPC Buzau a constatat ca in cazul analizat, copiii institutionalizati si internati la SJU Buzau „au beneficiat de ingrijire medicala  corespunzatoare si nu au fost constatate elemente care sa puna in pericol integritatea fizica a copiilor”.



Comentarii (8)

  1. Catalin spune:

    Spitalul judetean de Urgenta Buzau este praf domnule ministru, holurile sant pline la urgente, dar ii tin acolo ca pe animale, asteapta numai spaga si pacienti plang pe holuri. Rusine sa le fie!

  2. medic buzoian spune:

    In legatura cu reeducarea medicilor si sanctionarea lor pentru faptul ca ”nu au atitudine umana”.
    Facand o comparatie intre un politician si un medic vom vedea ca: exista o diferenta majora de scolarizare, de responsabilitate directa, de plata si nu in final de timp acordat muncii (i-a sanctionat macar cineva pe politicienii chiulangii?)
    Dupa ce acestea se vor normaliza, poate ca medicii de la noi vor avea alta relatie cu pacientul.
    La urma urmei, tot acesti medici pe care ii blamam pleaca in strainatate si vedem ca nu se mai intorc. De ce acolo nu-i judeca nimeni ca sunt inumani? Simplu – pentru ca acolo sunt corect platiti, nu sunt haituiti sa trateze de 4-5 ori mai multi pacienti decat in Romania si, in consecinta, si comportamentul revine la normal.

  3. catalin spune:

    Ai dreptate, Andreea! Daca veni vorba de chirurgie v as recomanda sa vedeti cum se comporta doamna Popescu cu pacientii. Nu ai dreptul sa spui nimic in fata ei. Isi jigneste colegii de breasla. cunosc multe persoane care au suferit din pricina ei

  4. andreea spune:

    Foarte bine faceti, domnule Arafat! Mi as dori ca ministrul sanatatii sa faca o vizita si pe la chirurgie si sa vada ce fel de medici sunt acolo.

  5. G. Pascu spune:

    Aceasta este doar o solutie de moment. Pe termen lung ar trebui lucrat la educarea personalului care activeaza in domeniul sanatatii. Problema celor de la spital este o “problema” nationala de perceptie a vietii in general si de apreciere a celui de langa noi. Avem o stima de sine prea redusa care ne impiedica sa acordam atentie si respect celor de acelasi neam cu noi… din pacate. O solutie viabila ar fi includerea celor din sanatate care au comis astfel de abateri deontologice intr-un program de reevaluare si perfectionare a aptitudinilor profesionale si personale. Un vast program de dezvoltate personala ar schimba mult mediul de lucru din spitalele de stat.

  6. Elena Diaconu spune:

    Am o parere foarte buna despre doctorul Arafat, dar de data asta greseste. Am urmarit pe net tot scandalul de la Buzau si constat ca sub presiunea unor televiziuni dornice de “spectacol” si care au dovedit lipsa de informare (vreau sa cred ca nu au avut vreun interes), dr. Arafat a dat dovada la randul sau de lipsa de echilibru. Chiar daca nu are copii si poate nici nu a lucrat intr-un spital, cred ca ar trebui mai intai sa se documenteze si dupa aceea sa decida daca sunt justificate critici si sanctiuni.
    Personal, lucrez intr-un spital din Londra si pot spune din experienta, ca si aici se practica masura contentiei la copii. Chiar eu am avut copilul bolnav si internat, iar pentru ca si-a smuls branula, mi s-a solicitat acordul sa fie legat, pentru ca eu nu puteam sa-l supraveghez, trebuia sa fiu la job. Am fost de acord, am semnat pentru asta, si totul a mers bine. Contentia cu material sanitar moale, asa cum am vazut ca s-a procedat si la Buzau, este o masura mult mai blanda pentru copil decat sa fie intepat din 8 in 8 ore. Asa ca, domnule doctor Arafat, de aceasta data gresiti dumneavoastra…

  7. Buzoianu spune:

    Sistemul sanitar e mort deja!

    Chiar cei care acuza sunt de fapt principalii vinovati.
    De foarte, foarte multi ani, sistemul sanitar este in colaps, se desfiinteaza spitale si se taie paturi, promitandu-se ca astfel vor fi mai multi bani, dar in realitate nu ajung niciodata.
    De capete taiate din minister, pentru ca nu sunt medicamente pentru pacientii cu cancer, nu am auzit.
    Dar auzim o mare PROSTIE din gura lui Raed: mamicile insotitoare la alti copii sa aiba grija si de ceilalti. Ma intreb ce calificare are acea mamica sau mai ales ce responsabilitate. Cum poate spune un ministru asemenea prostie, mare cat el (circa 1,87 cm si 100 si ceva de kg)- in cazul unui incident sau accident o mama poate fi responsabilizata ca nu s-a priceput?
    Dupa ce au desfiintat spitale, solutia ramane deci ca apartinatorii necalificati sa supravegheze pacientii! Acest ”sfat” ar trebui trecut ca protocol de practica medicala semnat de minister, pentru ca alfel, in caz de incident, tot medicii ar fi gasiti vinovati ca au incredintat pacientul pe mana unor persoane fara calificare.
    Eugen Ionescu, cel care a inventat teatrul absurdului, ar fi avut ce scrie…

    • Panţuru Elena spune:

      Dr.Arafat cunoaşte toate abuzurile insa se implica dupa cum îi dicteaza politicul. Arafat nu respecta legile date de domnia sa…

Adaugati un comentariu


 

*