La Multi Ani, tuturor celor ce poarta numele Sfantului Nicolae!

6 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Sfantul Ierarh Nicolae – „Facatorul de Minuni” sau mosul incarcat de daruri, a dat startul sarbatorilor de iarna. Aproape 800.000 de romani isi sarbatoresc astazi, onomastica. Peste 32.000 dintre ei sunt buzoieni.

 

Mos Nicolae daruri copii6 decembrie este ziua in care cestinii il sarbatoresc pe Sfantul Ierarh Nicolae – „Facatorul de Minuni” sau mosul incarcat de daruri, ziua in care se da startul sarbatorilor de iarna. Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii, datorita multelor minuni savarsite atat in timpul vietii, cat si dupa moartea sa, fiind supranumit „Facatorul de Minuni”.

Sfantul Nicolae, cunoscut in traditia romaneasca mai ales sub denumirea de Mos Nicolae, este protectorul copiilor , al fetelor nemaritate si al oamenilor in necaz, sarmani si neajutorati. El este sarbatorit pe 6 decembrie prin traditii care sunt inca vii.

Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a nascut in Asia Mica, in a doua jumatate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic tinut la Niceea, in anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare aparator al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform careia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfantul, ingrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc in Biserica, i-a dat ereticului Arie o palma. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu „joarda” in semn de avertisment.

 

sfantul-nicolae2Legenda spune ca Sfantul Nicolae provenea dintr-o familie instarita, dar a ramas orfan de ambii parinti pe cand era inca un copil, astfel ca a mostenit o avere mare. El a folosit aceasta avere pentru a ajuta oamenii nevoiasi. Lui i se atribuie o serie de legende, dintre care cea mai cunoscuta este cea a celor trei surori, fiicele unui nobil sarac, care nu se puteau marita din cauza lipsei banilor.

Se spune ca Sfantul Nicolae a aflat de necazul fetelor si s-a hotarat sa le ajute daruindu-le in secret 3 saci cu aur ca ele sa se poata marita. Cand fiecarei fete ii venea timpul sa se marite, Sfantul Nicolae se urca pe acoperisul casei lor si dadea drumul pe horn cate unui sac cu aur, fara sa se arate. Tatal fetelor, vazand ce s-a intamplat la primele doua fiice ale sale, la a treia s-a hotarat sa stea de paza si sa vada cine le face acest bine. El l-a zarit pe Episcopul Nicolae pe acoperisul casei sale si, desi acesta l-a rugat sa tina secret ajutorul sau, in curand fapta sa buna era cunoscuta in tot orasul.

De atunci oamenii l-au asociat pe Sfantul Nicolae cu dragostea pentru copii si bunatatea nemarginita, pomenind numele sau de fiecare data cand primeau un cadou neasteptat.

 

obiceiuri-si-traditii-din-strabuniIn traditiile romanesti, Sfantul Nicolae apare pe un cal alb (aluzie la zapada care cade in luna decembrie) si pazeste soarele, care incearca sa se refugieze pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura. Este iscoada a diavolului, stapaneste apele – fiind patron al corabierilor pe care ii scapa de la inec, apara soldatii in razboi, motiv pentru care acestia il invoca in timpul luptelor, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace care vor sa se marite.

Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul in ziua de Sf. Nicolae trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului (Craciun), inseamna ca sfantul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Sfantul Nicolae a stiut, insa, ca dupa mustrare se cere mangaiere. Astfel, a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei intristati si i-a vindecat pe bolnavi.

Daca la Sfantul Andrei se punea la incoltit graul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfantul Nicolae se pun in apa crengute de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa infloreasca, dovada iertarii greselilor, dupa cum spun traditiile populare.

 

mosul si copiiiCea mai cunoscuta traditie de Sfantul Nicolae este curatarea ghetutelor si asezarea lor la usa sau langa geam. In noaptea de 5/6 decembrie, Mos Nicolae vine pe furis si asaza in ghetutele lustruite dulciuri si fructe, sau uneori doar o nuielusa, daca proprietarul ghetutelor nu a fost cuminte in anul care a trecut. Povestea nuielusei are un sambure de adevar: se spune ca Episcopul Nicolae ii lovea cu nuiaua peste maini pe cei se abateau de la dreapta credinta.

In Ardeal, fetele se aduna in ajunul sarbatorii de Mos Nicolae si fac placinte, iar la 9 seara fix navalesc peste ele flacaii si se se incinge petrecerea.

Se spune ca de Sfantul Nicolae incepe cu adevarat iarna, cand Mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga.

De Sfantul Nicolae se poate prezice vremea pe anul viitor. Se pun ramuri tinere de pomi fructiferi in apa, iar daca acestea infloresc pana la Anul Nou se crede ca va veni un an roditor.

 

La-Multi-Ani-de-Sf.-Nicolae797.725 de cetateni romani, dintre care peste 32.000 sunt buzoieni, poarta numele Sfantului Ierarh Nicolae, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. 513.595 dintre ei (15.900 buzoieni) sunt barbati si se numesc Nicolae – 327.736, Niculai/Neculai – 61.353, Nicusor – 44.766 sau Niculae – 30.704.

Printre romanii care sarbatoresc onomastica pe 6 decembrie se numara si cei care poarta numele de Nic (26), Nik (24), Lae (17), Niklas (15), Laie (11), Nicolaita/Niculaita (12), Culae (9) sau Nicholaus. Exista si 284.130 de femei, dintre care 7.500 sunt din Buzau, iar 204.566 dintre acestea se numesc Nicoleta, 54.669 – Niculina/Nicolina, 9.628 – Niculita/Niculita, iar 4.068 – Nicole/ Nikole. Alte 20 de femei poarta numele Nichi/ Nikko/ Nikka/ Nikke/ Nikki/ Nikky/ Nicolita/ Niculaita.

Redactia Sanatatea Buzoiana le ureaza tuturor celor care astazi isi sarbatoresc ziua numelui, „La Multi Ani Fericiti!”

PUBLICITATE

Categorii: Comunitate, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*