Lumina Sfanta a Invierii a fost primita de mii de buzoieni, la Catedrala Arhiepiscopala

Slujba de Inviere de la Catedrala Arhiepiscopala, la care au asistat cateva mii de credinciosi,  a fost oficiata de IPS Ciprian impreuna cu un sobor de preoti. 

 

buzoieni- inviere-2016Sarbatoarea Pastelui, in timpul careia se celebreaza Invierea Mantuitorului Iisus Hristos este sarbatoarea crestina cea mai importanta de peste an, alaturi de cea de Craciun, pentru care fiecare familie se pregateste cu mult timp inainte.

Sarbatoarea Invierii este marcata de primenirea sufletului, a caselor si gospodariilor, de slujbe speciale savarsite in cadrul Bisericilor, dar si de preparate traditionale romanesti, de pe masa fiecarui roman nelipsind ouale rosii, cozonacul si friptura de miel.

In noaptea Invierii, credinciosii merg la biserica pentru a lua Lumina Sfanta si a se ruga pentru santate si iertarea pacatelor.

La fel s-a intamplat si azi-nopate la Buzau, unde zeci de mii de credinciosi ortodocsi au participat la slujba Invierii, fie la biserica din Parohoia in care locuiesc, fie la Catedrala Arhiepiscopala din centrul Municipiului unde cateva mii de credinciosi au asistat la slujba si au primit Lumina Invierii.

 

inviere -CiprianSlujba de Inviere de la Catedrala Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Ciprian Campineanu, inconjurat de un sobor de preoti. Acesta a impartit multimii Lumina Invierii adusa de la Ierusalim, iar zona Arhiepiscopiei s-a transformat intr-o mare de lumini.

In toate bisericile din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei a fost citita o scrisoare pastorala adresata cu ocazia marelui praznic al Invierii Domnului, de catre Inaltpreasfintitul Ciprian, credinciosilor din Eparhie.

In predica adresata credinciosilr, IPS Ciprian a atras atentia ca  din nefericire, consumismul, hedonismul si individualismul submineaza constant unitatea crestina, provocand dezbinarea comunitatii ecleziale si a comuniunii liturgice. (…) Camasa cea necusuta a Mantuitorului este rupta permanent de duhul dezbinarii, al lacomiei si al vanitatii, provenit din neascultare si razvratire”.

Reiterand insemnatatea vietii, mortii si invierii lui Hrisos pentru intreaga omenire si in mod special pentru crestini, IPS Ciprian  a accentuat faptul ca intoarcerea la smerenia si supunerea Fiului dumnezeiesc, inviat a treia zi din morti, prin implinirea profetiilor vechi-testamentare, ne poate readuce, in suflete, siguranta Caii sfintitoare, puterea Adevarului mantuitor si lumina Vietii vesnice”.

 

IPS Ciprian - lumina inviereLumanarea din noaptea de Paste reprezinta Lumina Invierii Domnului, a biruintei Luminii lui Iisus asupra intunericului iadului, a binelui aupra raului si a vietii asupra mortii. Preotul aduce lumanarea aprinsa de la altar, iar crestinii se apropie si aprind lumanarile. Cei mai multi duc „lumina” in casele lor si pastreaza lumanarile pentru a le aprinde in zilele in care sunt suparati sau au necazuri.

Lumanarea aprinsa in noaptea de Inviere trebuie adusa acasa si cu ea sa inconjurati intreaga locuinta ca sa va mearga bine. Traditia spune ca este indicat sa o pastrati langa icoana Maicii Domnului. 99% dintre romani obisnuiesc sa sarbatoreasca Pastele, iar 75% dintre ei merg la slujba de Inviere, in timp ce 12% dintre ei nu stiu ce sarbatoresc crestinii, de Paste, releva un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), cu privire la perceptiile, obiceiurile si consumul populatei privind sarbatorile pascale.

 

Cosulete-cu-oua-de-Pasti-mic-550x412Ouale vopsite, un simbol important al Sarbatorilor Pascale, reprezinta simbolic mormantul purtator de viata al lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Invierea Sa. Culoarea rosie cu care sunt vopsite ouale simbolizeaza sangele lui Iisus, varsat pe cruce pentru iertarea pacatelor si mantuirea oamenilor.

In traditia populara de la noi, oul rosu de Paste simbolizeaza sangele Domnului si ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de indepartare a raului, fiind purtator de sanatate, frumusete, vigoare si spor. Ouale colorate in alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primaverii.

In dimineata zilei de Paste, crestinii romani se spala pe fata cu apa proaspata de la fantana in care s-au pus un ou rosu – ca sa aiba obrajii rumeni si unul alb – pentru prospetime, un banut de argint – pentru noroc si fire de iarba verde, pentru a fi sanatosi tot anul.

Mielul este simbolul Domnului Iisus Hristos, care s-a jerfit pentru ieratarea pacatelor noastre.

Traditiile de Pasti nu difera prea mult de la o tara la alta, diferenta fiind determinata de specificul gastronomic, din care nu lipsesc insa oul rosu si pasca. Pretutindeni se prepara mancaruri traditionale care alaturi de oua si carne sunt binecuvantate la biserica.

Redactia Sanatatea Buzoiana va doreste Sarbatori de Paste linistite, pline de lumina, sanatate si optimism.

HRISTOS A INVIAT !

 


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*