„La Multi Ani!” celor doua milioane de romani sarbatoriti de Sf. Ioan

7 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Ziua de 7 ianuarie, a doua dupa Botezul Domnului, este inchinata preamaririi Sfantului Ioan, cel care l-a botezat pe Mantuitorul in Iordan si a descoperit lumii ca Iisus este cu adevarat Mesia, Marele Trimis al lui Dumnezeu.

 

sfantul ioan botezatorulZiua de 7 ianuarie, a doua dupa Botezul Domnului, este inchinata preamaririi Sfantului Ioan, cel care l-a botezat pe Mantuitorul in Iordan si a descoperit lumii, dupa semnul ce i s-a dat de Sus, ca Domnul Iisus este cu adevarat Mesia, Marele Trimis al lui Dumnezeu printre oameni.

Sfantul Ioan, fiul Elisabetei si al preotului Zaharia, nascut in cetatea Orini, a fost Prooroc si un Inaintemergator fata de Mantuitorul Iisus, in toata viata sa si prin toate faptele lui. Chiar venirea sa pe lume a fost vestita de inger si de foarte tanar devine un Prooroc al pocaintei. El iubeste infranarea si viata aspra din pustia Iordanului, unde traieste si predica, marturiseste si-i boteaza in Iordan pe cei care cred in el.Ii invata pe oameni ca este importanta intoarcerea la Dumnezeu si impacarea cu El, pentru a primi viata noua pe care o aduce Imparatia lui Mesia, spunandu-le „Pocaiti-va ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor”.

Momentul esential al vietii Sfantului Ioan a fost, insa, cel pe care crestinii il praznuiesc astazi, pe 7 ianuarie, cand, botezand, Ioan descopera pe Hristos-Mesia, in persoana Domnului Iisus, dupa semnul ce i s-a incredintat din Ceruri: „Am vazut Duhul pogorandu-se, din Cer, ca un porumbel si a ramas peste El. Si eu nu-L cunosteam pe El, marturiseste Ioan, dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: «Peste Care vei vedea Duhul pogorandu-se si ramanand peste El, Acela este Cel ce boteaza cu Duh Sfant». Si eu am vazut si am marturisit ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu”.

Biserica i-a inchinat Sfantului Ioan sase sarbatori pe an: Zamislirea – 23 septembrie, Nasterea – 24 iunie, Soborul – 7 ianuarie, Taierea Capului – 29 august, Prima si a doua aflare a capului – 24 februarie si A treia aflare a capului – 25 mai. 

 

bebe-parintiSf. Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roaga Lui pentru a naste copii sanatosi, fara malformatii.

Traditia ne spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi ferit de boli tot anul.

Unii oameni serbeaza ziua de Sfant Ion pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice.In ziua de Sfant Ion exista obiceiul „Iordanitul femeilor” care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare mancare si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se „iordanesc”.

Un alt obicei intalnit in aceasta zi este „Iordaneala”. Mai multi tineri care au luat de la preot, in ajunul Sfantului Ionagheasma de la Boboteaza, merg in dimineata zilei de Sfantul Ion la biserica si dupa terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi il ureaza. Oamenii „iordaniti” trebuie sa-i rasplateasca pe uratori cu bani, cu care seara chefuiesc. In satele din Maramures se mai tine obiceiul Vergelului sau spargerea Craciunului.

Fetele de maritat pregatesc cosuri cu bautura si mancare, iar feciorii merg si le iau de acasa, ducandu-le in curtea unde se tine Vergelul. Tot feciorii platesc si muzicantii. In hora intra fetele ce se vor marita in acest an si formeaza viitoarele cupluri, toata petrecerea incheiundu-se cu un ospat comun, care sparge perioada sarbatorilor de iarna.

 

 la-multi-aniAproximativ doua milioane de romani isi sarbatoresc astazi onomastica, in ziua Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, potrivit datelor publicate de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Cei mai multi dintre romanii care poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul sunt barbati si raspund la numele Ioan, Ion, Ionel, Nelu sau Ionica.

Dintre femeile carora toata lumea le spune „La Multi Ani!” pe 7 ianuarie, cele mai multe se numesc Ioana sau au fost botezate Ionela, Nela, sau Ionelia.

Se spune ca cine nu se veseleste in Ziua Sf. Ion va fi trist tot anul. Tot din batrani se stie ca dupa Sfantul Ion se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.

Ziua Sfantului Ioan Botezatorul marcheaza sfarsitul Sarbatorilor de iarna si, totodata, al celor dedicate Nasterii lui Iisus Hristos.

Redactia Sanatatea Buzoiana le ureaza tuturor  sarbatoritilor zilei de astazi „La Multi Ani!”


Categorii: Eveniment, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*