Sfintii Petru si Pavel sunt astazi preacinstiti de crestini

29 iunie 2014 | 0 comentarii |

 Astazi este ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (Paul la catolici), denumita popular Sanpetru. Peste 500.000 de romani isi sarbatoresc astazi onomastica. La Multi Ani!

 

sampaniePotrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, 510.264 de romani isi sarbatoresc ziua numelui astazi. Dintre acestia, 375.222 sunt barbati, iar 135.042, femei.

Cei mai multi dintre barbatii sarbatoriti de ziua Sfintilor Apostoli poarta numele Petru, Petre, Paul, Petrica, Pavel, Petrisor sau Petronel.  

Printre femeile sarbatorite in ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, cele mai multe raspund la numele de Paula, Petronela, Petruta sau Paulina. Mai rar intalnim nume ca Paulica, Petrita si Pavelina.

Ii felicitam si noi pe cei csarbatoriti astazi si le uram La Multi Ani!

 

Ombratisarea Sfintilor Apostoli

Ombratisarea Sfintilor Apostoli

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an pe data de 29 iunie, zi in care credinciosii merg la biserica si dau de pomana in amintirea mortilor din familie. Ziua este una de o mare importanta in Biserica Ortodoxa Romana, cei doi sfinti apostoli fiind cei mai importanti ucenici care au propovaduit Evanghelia.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel au murit in anul 67, ca si martiri ai credintei crestine. Sfantul Petru a murit fiind rastignit cu capul in jos la Roma, iar Sfantul Pavel si-a cunoscut sfarsitul fiind decapitat. Avand in vedere ca cei doi s-au dat viata pentru credinta in acelasi an, ei sunt sarbatoriti in aceeasi zi in fiecare an, pe 29 iunie.

Inaintea sarbatorii acestora, credinciosii tin post, pentru a se curata de pacate si a se reapropia de divinitate. Postul Sfintilor Petru si Pavel este unul din cele patru posturi mari ale anului crestin ortodox.

In ziua Sf. Apostoli Petru si Pavel, crestinii merg la biserica si impart pentru sufletul celor morti, mere dulci, miere, colaci si lumanari. Dupa ce am daruit aceste ofrande, dupa masa de pranz, mancam si noi mere din recolta acestui an si miere, apoi ne punem o dorinta fierbinte care se spune ca se va indeplini…

 

Sf. Apostoli Petru si Pavel

Sf. Apostoli Petru si Pavel

Sarbatoarea sfintilor Petru si Pavel se tine timp de trei zile pentru ca agricultorii sa fie protejati impotriva potoapelor si pentru ca granele lor sa fie bogate. In lumea rurala, sarbatoarea este cunoscuta sub numele de Sanpetru de Vara si marcheaza vremea secerisului si jumatatea verii agrare. Ziua de dinaintea sarbatorii este dedicata spiritelor cerului care pana in aceasta zi umbla libere prin lume si ii pedepsesc pe cei care dorm pe afara si care isi gasesc culcusul in locuri in care nu le este permis. Un mod de protectie impotriva acestor duhuri sunt usturoiul si pelinul.

Sarbatoarea Sfintii Apostoli Petru si Pavel aduce si licuricii, ce au parte de legendele lor. Licuricii ar fi scantei care ajung pe pamant dupa ce Sfantul Petru da cu biciul in Rai. Ei sunt trimisi de sfant pe pamant pentru a-i proteja pe oamenii rataciti in padure. Ziua de Sanpetru se tine pentru ca lupii sa stea departe de vite.

Se spune ca Sfantul Petru umbla imbracat in haine populare taranesti si ca ii place sa lucreze pamantul, creste si are grija de vite si ii place si sa pescuiasca. Se spune ca atunci cand oamenii erau foarte credinciosi, Sanpetru si Dumnezeu umblau pe pamant si vorbeau cu oamenii.

 


Categorii: Eveniment, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*