Petardele si artificiile fac victime si dupa Revelion

La Spitalul de Oftalmologie din Capitala au sosit in decursul acestei saptamani trei pacienti, dintre care doi au sanse minime de a-si mai recapata vederea.

 

petardaOptimismul pe care managerul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, medicul chirurg oftalmolog Monica Pop,  il afisa in primele zile ale acestui an, cand anunta ca s-a inregistrat cel mai mic numar de prezentari la Urgente, in ceea ce priveste pacientii cu leziuni oculare provocate de artificii sau petarde, se pare ca nu a fost, in cele din urma, unul de bun augur. Astfel, daca in noaptea de Revelion, la Spitalul de Oftalmologie din Capitala nu se prezentase decat un singur pacient, iar in perioada dintre Craciun si Revelion alti 6, cu leziuni la nivelul ochilor provocate de petarde, cazuri grave au continuat sa apara la cateva zile dupa trecerea in noul an, cand era de asteptat ca euforia Sarbatorilor sa se potoleasca.

Medicul Monica Pop vorbea la inceputul anului de un record pozitiv, referindu-se la numarul redus de pacienti si la leziunile nu foarte grave suferite de acestia, considerand ca sezonul petardelor s-a incheiat si, odata cu el, si perioada critica.

 

Dr. Monica Pop

Dr. Monica Pop

Din pacate, a fost nevoita, la jumatatea acestei saptamani, sa revina asupra declaratiilor, anuntand ca din data de 4 ianuarie, la spitalul pe care il conduce au mai ajuns trei pacienti cu leziuni extrem de grave la nivelul ochilor, provocate de petarde. Primii doi pacienti, in varsta de 12 si 24 de ani au ajuns la spital la inceputul saptamanii, dupa ce au folosit astfel de obiecte pirotehnice chiar daca trecusera cateva zile de la Revelion. Despre acestia, medicul Monica Pop transmite, printr-un comunicat de presa, ca au sanse minime de a-si recapata vederea, ochii fiind-le foarte grav afectati de explozia petardelor.

In cursul zile de ieri, la Spitalul de Urgente Oftalmologice din Capitala a ajuns si un pacient transferat de la Ploiesti, cu leziuni grave la nivelul ochilor, provocate tot de obiecte pirotehnice.

 

UPUNici la Buzau nu au lipsit incidentele provocate de petarde, insa din fericire, urmarile nu au fost atat de grave. Un singur pacient s-a prezentat la UPU in prima zi a anului, cu leziuni provocate de o petarda, in prezent acesta fiind in afara oricarui pericol.

Desi perioada folosirii acestor obiecte a trecut, medicul Monica Pop reaminteste recomandarile pe care obisnuieste sa le faca de obicei, inaintea Sarbatorilor de Iarna. „Cel mai bine este sa nu folosim astfel de petarde si pocnitori, pentru ca sunt mult mai periculoase decat par la prima vedere. Daca vedem insa pe cineva care arunca cu asa ceva, este indicat sa ne acoperim fata cu mainile sau sa intoarcem capul. Din nefericie, altceva nu avem ce face. Nenorocirile acestea explodeaza foarte repede, iar viteza noastra de reactie este mult mai mica. Repet, sunt extrem de periculoase si putem ramane cu probleme grave din cauza lor” a precizar dr. Monica Pop.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*