Medicii și pompierii atrag atenția asupra pericolului reprezentat de petarde

30 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Deja vorbim de mai multe victime, iar numărul acestora ar putea să crească în noaptea de Revelion.

 

Judecând după bubuiturile care au început să răsune cu zile bune înainte de Crăciun, dar și de numărul de victime înregistrat până la acest moment, se pare că anul acesta autoritățile au scăpat din nou de sub control problema comercializării și utilizării de petarde și artificii. Ce-i drept, lucrurile stau mult mai bine decât în urmă cu câțiva ani, când nu exista o lege care să reglementeze vânzarea și folosirea acestor elemente pirotehnice, însă situația nu este nici acum una normală. Conform legii care a fost adoptată în urmă cu câțiva ani la insistențele medicului Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, pot fi utilizate doar petarde din clasa F1, care sunt cele mai inofensive, având o cantitate redusă de material pirotehnic și nefăcând foarte mult zgomot. Legea prevede totodată că acestea pot fi utilizate doar de persoanele peste 16 ani, însă nu în orice zi și nu la orice oră. Totodată, și comercianților le sunt impuse o serie de restricții, însă judecând după intensitatea „exploziilor” care răsună încă dinainte de Crăciun, la orice oră din zi și din noapte, este evident că prevederile legale nu sunt respectate, iar pe piață ajung petarde mult mai puternice decât cele permise de lege.

Urmările nu au întârziat să se vadă și la secțiile de urgență ale spitalelor, unde au ajuns mai multe victime în această perioadă.

Din păcate, vorbim și de un deces, în cazul unui bărbat trecut de 50 de ani, care a fost suficient de inconștient pentru a-și băga în gură o petardă aprinsă, dar și de câteva accidente în urma cărora mai mulți tineri vor rămâne mutilați pe viață.

 

Dr. Monica Pop

Medicul Monica Pop a anunțat zilele trecute că la spitalul pe care-l manageriază erau internați pe 27 decembrie doi copii grav răniți în urma exploziei petardelor. Unul din ei și-a pierdut vederea la ochiul afectat, iar celălalt este grav rănit la nivel ocular și va rămâne cu sechele pentru tot restul vieții.

Totodată, în cursul zilei de azi, un tânăr de 18 ani din Vaslui a rămas fără un deget, după ce o petardă i-a explodat în mână, fiind transportat la spital de un echipaj SMURD.

Dr. Monica Pop atrage atenția autorităților asupra acestei situații, avertizând că, în cazul în care nu vor fi luate măsuri drastice, numărul victimelor va crește, mai ales că urmează noaptea de Revelion. „Petardele au lovit din nou! Autorități competente, opriți-le! Copii și adulți, unii mutilați definitiv, care vor suferi tot restul vieții pentru un moment de distracție iresponsabilă! Mai e puțin până la Anul Nou și nu auzim decât pocnitori peste tot, toata ziua! Ce fac autoritățile pentru a stopa aceste nenorociri? Poliția, în primul rând? Dar părinții? Dar noi toți?” este mesajul postat de medicul oftalmolog pe o rețea de socializare.

 

În același timp, pompierii buzoieni au transmis o serie de recomandări adresate celor care țin neapărat să marcheze trecerea în noul an dând foc la petarde și artificii.

În primul rând aceste materiale nu trebuie utilizate în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc sau terase. Acestea pot fi folosite doar în aer liber, la distanţe de siguranţă faţă de oameni, clădiri, arbori şi autovehicule. Este strict interzisă aruncarea petardelor sau a artificiilor de la balcon, întrucât acestea pot ajunge în balcoanele vecinilor şi pot provoca incendii. Pompierii recomandă și verificarea integrității ambalajului, iar dacă aceasta a fost afectată ca urmare a transportului este bine să se renunțe la utilizarea produsului.

Petardele și artificiile nu se aruncă direct în foc și nici nu se usucă pe sobă, aragaz sau alte mijloace de încălzire. De asemenea, petardele care „au dat rateu” și au rămas neexplodate nu trebuie refolosite fiind de evitat și aprinderea mai multor materiale pirotehnice în acelaşi timp.


Adaugati un comentariu


 

*