1,3 milioane de romani isi serbeaza ziua de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. La Multi Ani!

8 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Biserica Ortodoxa cinsteste pe data de 8 noiembrie, soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. In municipiul Buzau isi serbeaza hramul, prin Sfanta Liturghie arhiereasca, biserica „Sfintii Ingeri”.

 

la-multi-ani-de-sf-mihail-si gavriillTraditia biblica ne invata ca arhanghelii fac parte din ceata ingerilor apropiati Sfintei Treimi. Mihail este cunoscut atat in Vechiul, cat si in Noul Testament drept capetenie a „ostirilor ceresti”. El este cel care il pedepseste pe Lucifer, izgonindu-l din cer, atunci cand s-a razvratit impotriva Ziditorului. In limba ebraica Mihail inseamna „Cine este ca Dumnezeu”. Arhanghelul Gavriil este „vestitor al tainelor divine”, inger al bunelor-vestiri dintre care: vestea adusa lui Ioachim si Anei ca o vor naste pe Fecioara Maria, lui Zaharia ca va avea un fiu, pe Ioan Botezatorul, iar Fecioarei Maria ca il va naste pe Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu. Numele sau inseamna „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este taria mea”.

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei, si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai, scrie crestinortodox.ro.

 

In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este mai venerat in comparatie cu Arhanghelul Gavriil. El poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca. De multe ori il intalnim alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste. El tine si ciuma in frau, asemanator Sfantului Haralambie.

In trecut, Arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca „ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora”. Arhanghelii, in viziunea populara, asista si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele.

In zonele montane, in care Arhanghelii erau celebrati si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb,  considerata a fi purtatoare de fecunditate. Aceasta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor. Daca turta cadea cu fata in sus era semn de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos era mare suparare.

Pe 8 noiembrie, crestinii fac pomeniri si praznice pentru cei morti, iar in biserici, fiecare credincios aprinde cate o lumanare ca sa aiba asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta.

 

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, in Romania sunt 1.351.431 de persoane care poarta numele de Mihail sau Gavriil, ori unul dintre derivatele acestora. Dintre cei care isi sarbatoresc onomastica de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil,  597.620 sunt femei, iar 753.811 sunt barbați.

Evidentele statistice arata  ca majoritatea femeilor, respectiv 358.003, poarta numele de Mihaela, alte 229.334 – Gabriela, 6.582 de femei se numesc Mihaiela, 3.506 – Gabi, 161 – Gabita, 25 – Misa, iar 9 – Michi.

Dintre barbati, 366.396 poarta numele de Mihai, 259.093 – Gabriel, alti 55.014 barbati se numesc Mihail, 28.073 -Mihaita,  20.792 –Gavril, 7.777 – Mihnea, 7.502 Gavrila, precum si alte derivate ale acestora.

Redactia Sanataea Buzoiana le ureaza celor care astazi isi sarbatoresc ziua onomastica, multa sanatate, noroc, prosperitate si realizarea tuturor dorintelor. LA MULTI ANI FERICITI!

 


Categorii: Eveniment, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*