Luna viitoare se reia programul gratuit de fertilizare in vitro

Ministerul Sanatatii a anuntat deja lista celor zece clinici acreditate, iar in perioada imediat urmatoare se vor semna contractele intre acestea si directile de sanatate publica.

 

Fertilizare_in_vitro_(15)O veste buna pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturala vine din partea Ministerului Sanatatii, care a anuntat ca procedurile pentru reluarea Programului gratuit de fertilizare in vitro si embriotransfer sunt pe ultima suta de metri. In partea a doua a lunii viitoare, cuplurile care indeplinesc conditiile de eligibilitate vor putea beneficia de acest serviciu medical, sustine ministrul Nicolae Banicioiu, intr-un comunicat de presa.

Aproximativ unul din sase cupluri din Romania sufera de infertilitate, iar aceasta afectiune incepe sa se intalneasca tot mai des la cei care au intre 28 si 38 ani, arata ultimele statistici. Pentru aceste cupluri, singura speranta si solutie salvatoare este fertilizarea in vitro.

Programul a fost demarat in Romania in 2011 si a functionat pana in 2013, cand autoritatile au decis sistarea sa, din considerente economice. Actualul ministru al Sanatatii a anuntat, inca de la inceputul mandatului sau ca reluarera acestui program este una dintre prioritatile avute in vedere, oferind in septembrie anul trecut promisiunea ca acest lucru se va intampla.

Daca atunci, Nicolae Banicioiu spunea ca reluarea programului se va intampla „undeva prin 2015”, de aceasta data Ministerul Sanatatii a transmis ca primele fertilizari in vitro in cadrul noului program ar putea avea loc de la jumatatea lunii viitoare.

 

fertilizare-vitroIn acest moment a fost finalizat procesul de selectie a clinicilor acreditate sa participe la acest program, comisiile de specialisti din cadrul Ministerului Sanatatii dand aviz favorabil pentru 10 clinici care au intrunit conditiile de eligibilitate.

Este vorba de  Clinica Promed System SRL (Spitalul Wellborn) Targoviste, SC Life Line – Medical Center SRL Bucuresti, SC Medlife SA Bucuresti, Clinica Medicala Gynera SRL Bucuresti, SC Biogenesis IVF SRL Bucuresti, SC Clinica Polisano SRL Sibiu, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu Bucuresti, SC BABE SRL Sangeorgiu de Mures, SC Gynatal SRL Timisoara si SC LID Medical Center SRL Bucuresti. Aceste unitati medicale vor incheia, in perioada urmatoare, contractele necesare cu directiile de sanatate publica, acesta fiind ultimul pas inainte de a putea acorda servicii medicale in cadrul programului gratuit de fertilizare in vitro. Autoritatile estimeaza ca semnarea acestor contracte s-ar putea face in maxim trei saptamani.

 

fertilizare in-vitroAstfel, de la jumatatea lunii viitoare, aproximativ 300 de cupluri vor putea beneficia, pana la sfarsitul anului in curs, de fertilizare in vitro, procedura decontata integral din fondul asigurarilor de sanatate. Conditiile de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca viitorii beneficiari prevad ca ambii parteneri din cuplu sa fie asigurati, femeia sa aiba varsta intre 24 si 40 de ani si sa existe o recomandare expresa din partea medicului specialist pentru procedura de fertilizare in vitro.

Costul unei astfel de proceduri este de 6.188 de lei, suma pe care Ministerul Sanatatii o va deconta doar o singura data, asa ca, in cazul in care procedura nu reuseste de la prima incercare,  pentru o noua procedura, cuplurile vor suporta costurile, din buzunar. Intr-o prima faza, acestui program i s-au alocat de 1.857.000 de lei, suma ce ar putea fi suplimentata in urma rectificarilor bugetare, in functie de adresabilitate si de fondurile pe care ministerul le va avea la dispozitie.

Ramane de vazut cate cupluri vor beneficia cu adevarat de acest program, tinand cont de faptul ca in 2011 s-a inregistrat o rata foarte mica de succes, dupa 1.129 de proceduri nascandu-se doar 197 de copii.

 


Adaugati un comentariu


 

*