Maladia Parkinson, boala batranetii care loveste si la tinerete

Peste 6 milioane de oameni din intreaga lume sufera de aceasta afectiune, iar 72.000 de romani sunt tratati pentru aceasta tulburare neuromotorie. Unul din 20 de pacienti are sub 40 de ani.

 

parkinsonBoala Parkinson, cunoscuta ca o afectiune neurologica degenerativa specifica persoanelor de varsta a treia, afecteaza tot mai multi tineri, in ultima perioada. 15% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta maladie, in Romania, au sub 50 de ani.

La sfarsitul saptamanii trecute, statiunea Poiana Brasov a gazduit cea de-a cincea editie a Cursului International dedicat tulburarilor comportamentului motor, manifestare stiintifica ce a avut ca organizatori Societatea de Neurologie din Romania si Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii. Tinand cont ca una dintre cele mai importante si mai raspandite tulburari ale comportamentului motor este data de maladia Parkinson dar si de faptul ca saptamana viitoare se va marca Ziua Internationala de lupta importiva acestei boli, organizatorii cursului au prezentat cele mai recente date statistice referitoare la incidenta afectiunii in Romania, dar si date referitoare la raspandirea acesteia la nivel mondial.

Astfel, conform informatiilor prezentate participantilor la cursul international, in Romania figureaza in evidente peste 72.000 de bolnavi cu Parkinson care beneficiaza de tratament medicamentos, tratament care se ridica, lunar, la aproximativ 3.000 de lei/pacient. Cele mai multe dintre cazuri sunt inregistrate in Bucuresti, Brasov şi Mures. Unul din douazeci pacienti este mai tanar de 40 de ani.

 

Dr. Dafin Muresanu

Dr. Dafin Muresanu

Pe masura ce avanseaza, boala devine invalidanta si afecteaza considerabil calitatea vietii pacientilor. Cei aflati intr-o astfel de situatie pot beneficia de operatii care, desi nu ii vindeca definitiv, le amelioreaza simptomele si le imbunatatesc astfel calitatea vietii. Trei din zece bolnavi prezinta risc de paralizie, pe masura ce boala avanseaza. Tratamentul pentru astfel de cazuri include montarea unui dispozitiv la nivelul creierului. Costurile unei astfel de interventii sunt, in Romania, mai mici decat in tarile dezvoltate, desi rezultatele sunt similare, spun specialistii. Astfel, interventia pentru Parkinson costa, in Romania, intre 30.000 si 80.000 de lei, in functie de complexitate, in timp ce in tarile dezvoltate, costurile sunt de 30.000 pana la 50.000 de euro.

In cadrul cursului, medicul Dafin Muresanu, presedintele celor doua societati de profil care au organizat evenimentul, a precizat ca varsta de debut a bolii este de obicei dupa 65 ani, dar in prezent se inregistreaza si cazuri care debuteaza sub varsta de 50 de ani. Este vorba de 15  la suta din totalul cazurilor, fapt ce ingrijoreaza tot mai mult lumea medicala. Aceasta, pentru ca  persoanele afectate de boala la o varsta tanara sunt, de obicei, active din punct de vedere social, in plina ascensiune profesionala si resimt boala altfel. „Persoanele tinere afectate de aceasta maladie pot fi mai responsive la terapii care au la baza capacitatea creierului de a se adapta structural si functional la noi situatii, proces numit neuroplasticitate”, a explicat dr. Dafin Muresanu.

 

medic parkinson neurologLa nivel global, aceleasi statistici arata ca  boala Parkinson este a doua afectiune neurologica degenerativa, ca frecventa, dupa maladia Alzeimer, afectand 6,3 milioane de persoane in intreaga lume. Dintre acestea 1,5 milioane sunt europeni, iar numarul bolnavilor este posibil sa se dubleze pana in 2030. Aceasta estimare este bazata pe faptul ca, anual, 10 oameni din 100.000 sunt diagnosticati cu Parkinson, in intreaga lume. Cei mai multi pacienti au peste 55 de ani, iar unul din 20 manifesta simpromele specifice inainte de implinirea varstei de 40 de ani. Barbatii sunt mai expusi decat femeile, statisticile aratand ca prevalenta bolii pe sexe este de 1,5 barbati la o femeie. Tara cu cei mai multi bolnavi este Albania (800 la 100.000), iar Etiopia are cei mai putini pacienti cu Parkinson (7 la 100.000).

In ceea ce priveste tratamentele specifice acestei afectiuni, dr, Dafin Muresanu a spus ca acestea sunt, in mod special, rezultatul cercetarilor stiintifice efectuate in ultimul an. Vorbim, deci, despre medicamente noi, dintre care unele au disparut de pe piata romaneasca in ultima perioada, dupa ce producatorilor le-au fost impuse noile preturi la medicamente. Chiar si asa, dr, Dafin Muresanu spune ca in acest moment nu ne confruntam cu o criza in ceea ce priveste tratarea pacientilor.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*