Mamaie, dar ce concentratie sa fie?
Foarte amabila domnisoara care vindea medicamente la o farmacie! Ia sa vedem, aveti o reteta compensata… Ce sa va dau, avem mai multe variante pentru ce scrie aici.
Batranica din fata mea se uita mirata: eu nu stiu, acum vin de la medicul de familie si a scris el acolo ce imi trebuie!
Da mamaie, dar aici sunt trecute substantele active pe care trebuie sa le contina medicamentul, nu denumirea lui!
Sigur ca nu aveau cum sa se inteleaga. De unde sa stie batranica ce sa ceara? Dar o solutie a gasit, farmacista: Ia spuneti, asa arata cutia cu medicamente pe care ati luat-o luna trecuta?
Da… Si tot asa, prin metoda recunoasterii, s-a adunat teancul de cutii. Ma intrebam ce s-ar fi intamplat daca femeia nu tinea minte tot ce a mai luat sau avea de cumparat un medicament nou. Dar de ce nu se mai trec denumirile, intreb eu. Nu stim, este asa de vreo doi ani. Asta inseamna ca puteti vinde o gama mai mare de medicamente care contin aceeasi substanta, nu? Sigur, altfel ne limitam la ceea ce scria pe reteta.
Deci, gandesc eu, s-a dat o reglementare care sa duca la un profit mai mare pentru producatorii de medicamente. Acest lucru a instalat ceata in mintea cumparatorului, care nu mai este convins ca primeste exact ceea ce a gandit medicul de familie sa-i dea. Credeam ca treburile s-au limpezit pentru reteta batranei, dar urmeaza alta intrebare: Ce concentratie sa fie? 25 la suta?
De unde sa stiu eu maica… Deja totul se transforma intr-o bataie de joc. Dar acestea sunt regulile impuse, n-ai decat sa accepti, cu cine sa te certi?
Dupa ce a terminat cu reteta, farmacista a mai adaugat : Am vazut ce v-a dat medicul pentru circulatie si tinere de minte. Spuneti-i ca avem si alte medicamente pentru asa ceva. Si se apuca sa le denumeasca. Asa cum le-am uitat eu pe loc, cred ca nici batranica nu le-a tinut minte. Acest lucru cred ca il constientiza si farmacista. Dar facea reclama. O obliga oare cineva?
Si banii au fost numarati, farmacistele au ramas cu aceeasi buna dispozitie care nu putea fi citita din pacate si pe fata beneficiarei care, cu sacosa plina de medicamente se indrepta sovaielnic, spre iesire.
Cat o fi dat oare din pensia ei? Cu ce ganduri o fi plecat? Cu siguranta nu se va apuca sa studieze ce inseamna substanta activa, nu se va edifica ce-i cu concentratiile, nu va intreba pe nimeni de ce acelasi medicament poate fi mai ieftin sau mai scump, pentru ca s-a obisnuit sa decida altii pentru ea…
Farmaciile vand substante chimice. Doar bolnavii isi mai inchipuie ca ar lua medicamente…