Atentat la sanatate, cu vin de Paste „otravit”

2 mai 2013 | 0 comentarii |

Mare atentie la vinul pe care-l beti la masa de Paste! O stire provenita printr-un comunicat de presa al IGPR, prin care suntem anuntati ca un patron al unei fabrici de vinuri din Buzau a imprastiat 220.000 de litri de „vin” toxic prin en-gros-uri din Arges, Buzau, Braila, Ialomita si Prahova m-a cutremurat. Mi-am amintit de vremea cand Buzaul era raiul falsificatorilor si evazionistilor de bauturi de tot felul.

Si atunci, ca si acum, a fost o perioada in care politistii si comisarii Garzii Financiare se „luptau” la propriu, cu cei care otraveau, pur si simplu, consumatorii. Din pacate, in perioada despre care vorbesc, adica prin 1996-1998 s-a facut valva in presa, au fost intocmite cateva dosare penale, au fost chiar spectaculoase „curse de masini” peste campuri in care politistii au iesit invinsi si tot invinsi au fost, intr-un final, si procurorii, si judecatorii, pentru ca „pestii cei mari” si-au vazut de treaba, imbogatindu-se si dandu-se drept afaceristi cinstiti.

Iata ca acum, spune Biroul de presa al Politiei Romane, un patron din Buzau (probabil dintre cei care si-n perioada despre care am amintit erau in prim-planul evazionistilor cu alcool) a fost prins cu vin falsificat, in urma descinderii unor echipe mixte de politisti de la Investigarea Fraudelor din IGPR, IPJ Buzau si IPJ Prahova, impreuna cu specialisti ai Ministerului Agriculturii, la depozitul afaceristului buzoian.

Ma intreb, in contextul in care echipele de control au mai gasit doar 27.000 de litri de vin contrafacut, pe care spun ca l-au indisponibilizat, cati oameni sunt in pericol, otravindu-se cu licoarea cumparata, probabil „chilipir”, unii fiind betivi de meserie, altii fiind doar amarati care au vrut sa aiba si ei, un pahar cu vin, asa cum este traditia, pe masa de Paste? Isi facuse, probabil, omul socoteala ca va avea un castig frumos din vanzarea vinului contrafacut, in aceasta perioada. Dar despre cantitatea de 220.000 de litri de vin a carei valoare a fost stabilita la 770.000 de lei si care s-a vandut la PET-uri de doi litri, prin en-gros-uri, cu ajutorul altor 10 escroci, din ianuarie si pana acum, nu se spune nimic…

Probabil ca cea mai mare cantitate a si fost consumata, cu toate riscurile pentru sanatate pe care le implica ingerarea substantelor toxice din compozitie. Pentru ca asa cum spune comunicatul IGPR, Laboratorul de Analize Vitivinicole Valea Calugareasca si specialistii oenologi au stabilit, in urma analizelor efectuate, ca bautura in cauza nu se incadreaza in limitele Legii Viei si Vinului – 244/2002, in realitate fiind vorba despre un amestec de alcool, apa exogena si substante chimice, in loc de vin.

Iar daca cineva va fi tras la raspundere, asa cum ar fi legal si drept, pentru acest adevarat atentat la sanatatea publica, ma tem ca nu „tartorul cel mare” va fi acesta… N-ar fi exclus, la ca in perioada despre care v-am vorbit, sa fim martorii unui spectaculos foc de artificii la care asistam cu gurile cascate si care  care nu va „frige” decat „plevusca”, in timp ce „pestele cel mare” isi va vedea in continuare de profit, prin aceleasi practici.

In prezent, mai spun politistii, cercetarile continua pentru stabilirea intregii activitati infractionale a suspectilor. Dar asta este exprimarea standard in orice suspiciune de frauda si mai ales in cercetarea penala. Din pacate, multe dosare cu greutate raman… uitate, dupa spectaculoasele momente oferite presei.


Adaugati un comentariu


 

*