Provocarea miliardarilor

12 noiembrie 2012 | 3 comentarii |

Nina NeaguAcum, cand toata lumea are atentia concentrata asupra alegerilor parlamentare si a jafului lui Duta de la CNAS, eu indraznesc sa lansez o provocare la care va rog si pe voi, cei care cititi aceste randuri, sa va ganditi si sa reactionati cu aprecieri, propuneri si de ce nu, critici daca aveti.

Indraznesc, am zis, sa lansez o provocare milionarilor in euro buzoieni,  din Top 300 Capital, din Top 500 Forbes cei mai bogati romani, dar si zecilor de miliardari buzoieni care lipsesc din topuri din motive bine stiute de ei dar si de multi dintre noi.

Vreau sa-i intreb daca sunt capabili sa decida sa renunte si la cat din averea lor, iar asta nu numai in minte sau in gand, ci si faptic, pentru a o dirija catre sistemul sanitar buzoian. Poate… pentru a cumpara impreuna un Computer Tomograf pentru Spitalul Judetean de Urgenta. Ar fi pomeniti in rugaciunile a zeci de mii de bolnavi, de-a lungul a cel putin zece ani, ca sa luam in calcul o perioada de functionare similara cu cea a aparatului aflat acum in dotarea unitatii medicale dar care din pacate, de cativa ani se afla mai mult pe butuci, fiind expirat

Cam un milion de euro. Atat ar costa un CT performant care ar putea salva mii de vieti. O suma imensa pentru un om de rand, la fel de imensa pentru un spital care are datorii de aproximativ acelasi nivel catre furnizorii de medicamente, materiale sanitare si utilitati, dar o nimica toata pentru cei peste 25 de milionari in euro despre care eu cel putin stiu ca exista in Buzau, chiar daca nu se afla in topuri. Ar da fiecare cateva zeci de mii de euro sau poate cate o suta, dupa cum l-ar lasa inima si constiinta. Si nu numai ca nu ar saraci, ci cred eu, ar putea sa-i priveasca in ochi pe cei cateva sute de mii de buzoieni care ar sti ca la nevoie li s-ar putea face o investigatie care le-ar putea salva viata. Si, cine stie, poate chiar ei insisi sau cineva apropiat lor ar fi salvat, la un moment dat…

Avem trei buzoieni de Topul celor mai bogati romani: Constantin Toma, proprietarul Grupului de firme ROMET, care cu o avere estimata la 135 – 140 de milioane de euro se afla pe pozitia 35 in Top 300 Capital (anul trecut, cu aceeasi avere, se pozitiona la 38); Vasile Domente, cu o avere de 25 – 26 de milioane de euro obtinuti din afaceri cu energie, imobiliare si agricultura se pozitioneaza pe locul 206 in Top Capital; Gheorghe Manole, considerat „milionarul Eximprod”, care ocupa locul 227 in Top, cu 23 – 25 de milioane de euro. In Topul celor mai bogati 500 de romani, alcatuit de Forbes Romania, aceiasi milionari se regasesc pe pozitii confortabile, dar li se adauga si Marius Zigu, unul dintre actionarii Hermes Pharma, ce-i drept, cu o avere mult mai mica, estimata la 6-7 milioane de euro.

Am citit de curand despre marii filantropi ai lumii si nu am gasit niciun roman printre ei. Am citit insa, tot de curand, ca s-a donat Clinicii  de Radiologie si Imagistica Medicala din Targu-Mures un mamograf  de inalta performanta, Senographe Essential, in valoare de 270.000 de dolari. Un CT performant, in valoare de 1.3 milioane de euro, a fost dat in functiune la Spitalul Judetean de Urgenta din Sfantu Gheorghe. In urma unor donatii, si alte spitale din tara au beneficiat de Computer Tomograf sau RMN, achitate de unul sau mai multi sponsori care s-au gandit ca daca tot le-au mers afacerile si sunt sanatosi, poate ar trebui sa multumesca in acest fel lui Dumnezeu.

Asadar, domnilor milionari ai Buzaului, care cheltuiti milioane de euro in campanii electorale, pentru voi sau pentru altii, dandu-i pe bannere uriase, pe fluturasi de hartie, pe lopeti si galeti sau alte nimicuri, ganditi-va daca nu cumva o investitie in sistemul sanitar nu v-ar aduce un capital electoral mai insemnat…


Categorii: Editorial

Comentarii (3)

  1. stanciu spune:

    O propunere cat se poate de logica, dar care sigur nu-i va sensibiliza pe bogatii Buzaului, care oricum nu stiu ce inseamna sa nu-ti poti permite sa faci o analiza sau o investigatie.

  2. Mircea Ion spune:

    Buna propunere ! Dar chiar credeti ca le pasa miliardarilor de sanatatea oamenilor de rand ? Ei si neamurile lor se duc sa se trateze in strainatate. Poate doar daca vor suferi vreun accident pe DN 2 E 85 sa se gandeasca si la situatia in care nu mai au posibilitatea de a alege!

  3. Buzoianul spune:

    Ar trebui ca toti sa subscriem la provocarea redactiei, DAR …, pentru ca banii sa nu se duca in vant (sau la Vantu) ar fi bine ca inainte sa vedem niste (foarte multe) capete ”taiate”. Dupa 20 de ani nu mai putem neaparat sa mai spunem de trista mostenire comunista, avem destule capete de ”taiat” mai recent iesite din mocirla.

Adaugati un comentariu


 

*