Ziua si directorul

27 iunie 2012 | 0 comentarii |

Nina NeaguSchimbarile la sefia diverselor institutii publice par sa constiuie principala preocupare a celor care lucreaza in aceste sectoare de activitate. Chiar daca de la alegerile locale a trecut ceva timp, sau poate tocmai de aceea, zvonistica isi face treaba si manipuleaza mintile obisnuinte ca la schimbarea stapanului sa se schimbe si oamenii cheie din institutiile deconcentrate.

O posibila definitie a zvonului poate fi aceea ca este un mesaj, o informatie neoficiala si neverificata ce se doreste insa a fi autentica. Avand caracter de noutate si referindu-se la o anumita situatie, fenomen sau eveniment pe cale de a se petrece, circula cu mare rapiditate, prin diverse canale de informare. Zvonurile au de cele mai multe ori un caracter tendentios, neverificabil sau greu de verificat intr-un timp scurt. Sunt insa de mare interes, de actualitate, se transmit de la o persoana la alta prin viu grai, intr-un amestec de adevar si fals. Ca sa prezinte interes pentru public, zvonurile au un grad mare de credibilitate, ceea ce le face si deosebit de nocive, mai ales cand subiectul este un nume, o persoana.

Practica a dovedit ca anihilarea zvonurilor este imposibila, asa ca pentru multi dintre cei care au unul sau mai multe interese  in manipulare ramane o arma redutabila intr-un context dat.

Asa cum spuneam, schimbarea sefilor institutiilor deconcentrate este tema zvonistiicii din ultima saptamana. Sistemul sanitar, desi unul de mare dificultate pentru manageri, este totodata unul dintre cele mai sensibile in ceea ce priveste circulatia zvonurilor.

Spitalul Judetean de Urgenta ar putea avea in curand o noua echipa manageriala, desi noul presedinte al Consiliului Judetean, Crisi Bigiu, in subordinea caruia se afla sustine ca nu schimbarea sefilor, ci functionarea institutiilor, identificarea si demararea unor proiecte, atragerea de fonduri europene si intrarea intr-o normalitate care sa-i ajute pe buzoieni sa traiasca mai bine sunt prioritatile pe care le are.

La bursa zvonurilor din mediul politic insa, dar si la cea din unitatea medicala, zilnic se schimba directorii. Se stie deja ca functia de manager la Spitalul Judetean apartine PNL, potrivit principiului „paritatii” din actuala coalitie de guvernare, iar cea de director medical este apanajul PSD. Tot PSD ar putea decide principalele functii de la Casa de Asigurari de Sanatate, de la Directia de Sanatate Publica si de la spitalele Nehoiu si Smeeni, iar PNL  ar putea decide cine va ocupa sefia Ambulantei si pozitiile secunde de la celelalte institutii sanitare in discutie.

In fiecare zi apare un nume nou, cel putin la nivelul SJU. Medicii Aurelian Podeanu (fost sef la CJAS), dr. Stanciu Paraschiv (fost director al spitalului in doua legislaturi), dr. Adriana Negoita (unul dintre fostii directori controversati ai SJU), dr. Justin Aurelian (fost director CJAS) si multi altii apar pe bursa zvonurilor, dar niciunul nu este confirmat de sefii celor doua partide care nu exclud nici varianta amanarii schimbarilor pana dupa alegerile parlamentare din toamna. Exista si nume agreate de ambele partide, dar acestea  sunt inca indecise sa accepte functiile propuse.

Bursa zvonurilor continua insa sa alimenteze mintile avide de noutati sau sa tulbure linistea institutiilor. In plus, la Spitalul Judetean se desfasoara, in aceasta perioada, controlul Curtii de Conturi al carui rezultat ar putea constitui miza eventualelor schimbari sau, in unele cazuri, mentinerii unora dintre actualii directori in functii.


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*