Cand sa-l credem pe Voiculescu?

5 august 2016 | 2 comentarii |

Nina NeaguSistemul de Sanatate din Romania sta, parca, sa explodeze. Nimic pare sa nu mai mearga si nimeni nu face altceva decat sa se planga si sa arate cu degetul. Catre ceilalti. Cu riscul de a enerva pe unii, pentru ca am mai spus asta de multe ori, pot sa afirm ca nu se vede un plan, un proiect, ceva care sa ne faca sa credem ca lucrurile au o traiectorie anume, ca exista un  punct-tinta spre care mergem si de la care sa putem spune: intram in normalitate.

Cand a preluat portofoliul de la Sanatate, actualul ministru, Vlad Voiculescu, a fost creditat cu multa incredere si un generos orizont de asteptare. Si inca mai are ceva din acestea, dar asa cum spunea cineva dupa investire, ar trebui sa fie mai atent la cei care-l inconjoara, pentru ca altfel bunele lui intentii vor fi „inghitite” de interese si incompetenta…

Ma intreb acum daca pesedistul Nicolae Banicioiu, pe care l-am criticat de multe ori pentru ca vedea in roz lucrurile murdare, ne mintea cu buna stiinta, ori si el era victima aceleiasi caracatite?

Si spun asta vazand ca si actualul ministru, Vlad Voiculescu, pare sa fie in aceeasi capcana, desi manifestarea sa publica este la 180 de grade, adica el critica tot ce exista. Se pare insa ca nici el nu are parghiile necesare prin care sa stabileasca granita dintre adevar si minciuna.

Cum sa cred altfel, daca dupa ce a facut publica lista cu 142 de spitale care functioneaza cu unitati de transfuzii neacreditate, am aflat ca nu e asa? Cel putin in anumite cazuri, cum sunt cele de la Buzau, unde pe lista neagra figureaza Sectia ATI a Maternitatii Spitalului Judetean de Urgenta si Spitalul Nehoiu.

Daca pentru Nehoiu, care stiam ca a trecut prin perioade dificile, informatia putea fi credibila, desi si aici s-a dovedit ca lucrurile stateau altfel, la Maternitate, care abia a fost inaugurata la inceputul lunii iunie si a carei deschidere a fost intarziata cateva luni tocmai pentru a se obtine toate avizele si autorizatiile, am avut indoieli. In plus, SJU Buzau abia a fost acreditat de Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, care a verificat absolut totul, iar daca nu ar fi existat aceasta autorizatie, spitalul ar fi fost sanctionat. Mai mult, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, Claudiu Damian, a confirmat aceste indoieli si chiar a ceut DSP sa repare eroarea, demonostrand cu documente ca unitatea medicala nu are astfel de probleme.

Confirmarea a venit, a doua zi, si din partea Directiei de Sanatate Publica Buzau, prin epidemiologul sef, dr. Carmen Scantei, recunoscuta si chiar nu tocmai iubita din cauza exigentei pe care o manifesta atunci cand verifica unitatile sanitare din judet. Dr. Scantei a comunicat ziaristilor, intr-o conferinta de presa, ca este vorba despre o „confuzie” determinata de „o greseala a noastra, probail pentru ca persoana care raspunde de Avize-Autorizari unde s-a adresat Ministerul pentru a solicita aceste informatii, a considerat ca in judetul Buzau sunt doua unitati neautorizate”. In realitate, a explicat aceasta, Sectia Maternitate din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau este punct de transfer autorizat in acest moment, iar Spitalul Nehoiu are punct de transfuzii cu autorizatie. „Singura unitate unde n-am putut sa autorizam UTS-ul a fost Sectia exterioara din Buzau a CF Galati, care si-a si suspendat activitatea. Acum si-a refacut conditia de mediu, s-a dotat corespunzator si va fi si ea autorizata”, a mai spus dr. Carmen Scantei, mentionand ca se va trimite MS o erata la adresa initiala.

Pai, daca lucrurile stau asa, cate cazuri asemanatoare or mai fi in tara? Si cata baza mai poate pune ministrul pe informatiile pe care le primeste? Iar noi, pacientii, cum mai stim cand spune adevarul si cand minte, chiar daca minciuna sa este generata de incompetenta unora sau de alte motive neimputabile lui?

 



Comentarii (2)

  1. Un trecator spune:

    Situatia pe hartie este una. In realitate sunt medici (din unitatile de transfuzie) la Buzau care nu stiu ce e aia o transfuzie de sange integral/deleucocitat/masa trombocitara etc. si sustin terapii de acum 60 de ani. Din pacate provincia duce o lupta oarba. Medicii pregatiti au fost indepartati de acest sistem corupt.

  2. Ioana Codin spune:

    Un articol care reflecta realitatea din sistemul de sanatate! Se pleaca cu dezinformarea de la cel mai mic nivel, astfel ajung informatii eronate la cel mai mare nivel! Dna.dr.Scantei, nu stiu daca este iubita sau nu, ce stiu este ca este un profesionist desavarsit si un mare caracter! Imi doresc din tot sufletul ca sistemul de sanatate sa isi gaseasca si el “doctorul”!

Adaugati un comentariu


 

*