Turismul de sanatate, in sfarsit, in atentia guvernantilor

2 mai 2013 | 0 comentarii |

Executivul a aprobat un memorandum pentru constituirea unui grup de lucru interministrial, care se va ocupa de elaborarea unei stategii de  promovare a turismului de sanatate.

 

 Guvernantii nostri au inceput sa inteleaga, in sfarsit, ca turismul de sanatate este „closca cu puii de aur”pe care o avem la indemana dar careia nu-i valorificam potentialul economic si social, asa cum fac, spre exemplu, turcii, israelienii si alte natii, de multi ani. Proiectul de memorandum lansat de ministrul pentru IMMM-uri, Maria Grapini, in urma cu ceva timp, privind valorificarea turismului de sanatate, incepe sa se concretizeze.

Guvernul a aprobat in sedinta de marti, 30 aprilie, un Memorandum prin care se constituie un Grup de lucru interministerial pentru elaborarea strategiei turismului de sanatate si eliminarea disfunctiilor care afecteaza acest domeniu”, se arata intr-un comunicat transmis de Executiv.

Recent, consilierul de stat pe probleme de sanatate in Cancelaria premierului, Vasile Cepoi, sustinea ca serviciile de sanatate nu sunt integrate cu cele turistice si considera ca trebuie sa indeplineasca anumite standarde pentru atingerea rezultatelor asteptate.

Pe de alta parte, ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, anunta o strategie pentru turismul de sanatate.

Am creat acest memorandum catre Guvern prin care sa lansam la nivel national o strategie de turism si o viziune de turism in sanatate. Vom avea nevoie de mici modificari legislative, dar putem, si in cadrul actualului cadru legislativ, sa ne desfasuram activitatea. Important este sa fim pregatiti ca cele 25 de obiective balneare, pot fi si mai multe, sa fie pregatite din punct de vedere al infrastructurii, dotarii, dar si din punct de vedere al personalului sa fie la nivel european. Omul compara si poate sa nu mai revina niciodata si sa ne faca o imagine proasta. Pentru aceasta pregatire tehnica a statiunilor balneare, la inceputul lunii mai voi merge la Baile Herculane, iar peste o saptamana la Baile Felix, acele statiuni balneare care se pot dezvolta foarte bine, pentru ca au izvoarele si apa nemaipomenite”, a declarat Maria Grapini, la Mangalia, la Conferinta Nationala pentru Turismul in Sanatate (19-21 aprilie).

Memorandumul aprobat de Guvern vizeaza dezvoltarea si promovarea turismului de sanatate in Romania, se precizeaza in comunicatul Executivului.

Grupul de lucru va fi coordonat de un demnitar din cadrul Guvernului si va fi compus din reprezentanti ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Sanatatii, Ministerului Economiei, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Educatiei Nationale, Ministerului Culturii, Ministerului Tineretului si Sportului, Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

Turismul medical a devenit o piata de milioane de euro. Din aproape doua milioane de turisti care viziteaza Romania anual, doua procente vin aici pentru servicii medicale. Calitatea actului medical si preturile accesibile sunt principalele motive pentru care aceasta nisa a turismului prinde contur.

In timp ce spaniolii si germanii aleg cabinetele stomatologice de la noi, doamnele din tarile vestice prefera clinicile romanesti de chirurgie estetica.

O alta nisa, salvatoare o reprezinta, in extrasezon, turismul de conferinta. Cursuri, teambuildinguri, simpozioane si intalniri de afaceri umplu camerele hotelurilor de la mare, munte, sau din marile orase.

Turismul balnear reprezinta, la randul lui, o nisa importanta pentru turismul medical. Romania dispune de o treime din izvoarele termale tamaduitoare din Europa si este considerata un adevarat miracol de sanatate, avand 1.300 de izvoare minerale, 120 de statiuni balneoclimaterice, peste 3.000 de localitati termale si 40 de statiuni balneare atestate.

Cele mai importante statiuni asigura tratamente reumatice, respiratorii, cardio-vasculare, neurologice, tulburari ale sistemului nervos, digestiv, dermatologic sau probleme ginecologice. Pentru a ne pozitiona pe harta turistica e Europei, toate acestea au insa nevoie de o promovare serioasa.


Categorii: Actual, Business

Adaugati un comentariu


 

*