Măsuri tardive pentru criza de imunoglobulină

6 decembrie 2017 | 0 comentarii |

O femeie a murit, un tânăr a vrut să se sinucidă, iar medicii plâng de mila pacienților, în lipsa medicamentelor. Ministrul Sănătății a anunțat că a găsit soluțiile care vor rezolva criza imunoglobulinei.

 

A fost nevoie ca un pacient să moară, iar un tânăr să încerce să se sinucidă, pentru ca oficialii din Ministerul Sănătății să se gândească un program de măsuri prin care să se asigure necesarul de imunoglobuline pentru cazurile urgente. Iar asta, după o criză cronică de medicamente, la nivel național, timp de mai multe luni, după ce Ministerul Sănătății a scos aceste produse de pe lista medicamentelor esențiale.

Ieri, după o nouă întâlnire cu reprezentanții pacienților care au nevoie de imunoglobuline, Ministerul Sănătății a anunțat, printr-un comunicat, că a luat măsura inființării unei structuri de urgență care are rolul de a direcționa stocurile de imunoglobulină identificate în unitățile sanitare din țară, către cazurile urgente de imunodeficiență primară.

Astăzi, după o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, președintele CNAS, cel al AMMDM și producătorii de imunoglobulină, Florian Bodog spune că a găsit soluția: a eliminat taxa clawback pentru aceste medicamente, iar de săptămâna viitoare, producătorii vor asigura livrarea imunoglobulinelor, în țară.

 

Ministerul a cumparat în regim de urgență câteva sute de medicamente care nu sunt însă potrivite pentru tratament. In ciuda mitingurilor de proteste și a apelurilor disperate ale bolnavilor, Ministerul Sănătății s-a aratat incapabil să rezolve situația.

Deși ministrul Bodog anunțase că 900 de doze de imunoglobulină au fost distribuite în țară în luna noiembrie, pentru pacienta decedată la spitalul din Alba Iulia, nici medicii din Sibiu, nici cei din Alba și nici cei din Cluj, nu au putut găsi, din august până în prezent, dozele necesare pentru a salva viața femeii.

La scurt timp după decesul pacientei, Florian Bodog anunța că deja s-a început distribuirea în țară a 2.200 de doze de Pentaglobin și că noi doze de medicamente din această gamă urmează să mai ajungă în țară în perioada urmatoare.

 

În plus, criza de imunoglobuline a creat depresie pacienților care știu că în lipsa acestor medicamente le este pusă viața în pericol. Au existat chiar cazuri de tentativă de sinucidere a unor tineri, din acest motiv, după cum a declarat medicul Alex Cochino, într-un interviu la Europa FM.

Există, pe imunologie pediatrică, aproximativ 100 de copii a căaror viață este pusă în pericol, în acest moment. Sunt, unii dintre ei, internați în spital, unii cu boli grave. Dacă nu vor ajunge azi, acum, medicamentele, riscă să-și piardă viața. Și mulți alții sunt în situații similare, deși încă nu la fel de grave. Sunt adolescenți, dintre copiii mai mari, care auzind toate discuțiile și simțind agitația noastră și a părinților și disperarea, unul a încercat să se sinucidă și celălalt vrea să facă același lucru. Îmi pare rău, cam asta e situația în pediatrie”, a spus medicul pediatru Alexis Cochino, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu” din Capitală, care a izbucnit în lacrimi.

 

 Măsura eliminării taxei clawback și cea a înființării stucturii de urgneță anunțată de Florian Bodog sunt binevenite. Numai că ar fi trebuit să fie luate cu mult timp înainte, în momentul în care criza de imunoglobuline a început să se manifeste. Nu există nicio scuză pentru faptul că a fost nevoie ca părinții copiilor cu imunodeficiență primară să atragă atenția autorităților în acest sens, și un pacient să moară în spital pentru că medicii nu au avut la dispoziție medicamentele necesare pentru a-i administra tratamentul necesar.

„Ministrul Sănătății s-a întâlnit cu reprezentanții pacienților care necesită tratament cu imunoglobulină. În cadrul acestei întâlniri, ministrul Sănătății le-a informat pe reprezentantele asociației de pacienți prezente despre stadiul aprovizionării cu imunoglobulină și măsurile pe care le va întreprinde Ministerul Sănătății în perioada imediat următoare pentru a asigura necesarul de imunoglobulină. La nivelul Ministerului Sănătății s-a înființat o structură de urgență care are rolul de a direcționa stocurile identificate de imunoglobulină în unitățile sanitare din țară către cazurile urgente de imunodeficiență primară care necesită tratament imediat” se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.

 

În același comunicat se menționează că va fi inființată o linie telefonică specială, la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave, care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare să fie direcționate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.

Noua structura de urgență va avea în sarcină și gestionarea cantităților de imunoglobulină necesare tratamentului imunodeficienței primare, care vor fi puse pe piață de furnizor, până la sfârșitul anului.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, spune că intenționează să realizeze un stoc de imunoglobulină care să acopere necesarul la nivel național pentru o perioadă de 6 luni și că în prezent, specialiștii MS lucrează la modificarea cadrului legislativ, care să permită introducerea unui nou tip de imunoglobulină pe piață, cu administrare intradermică.

Premierul Mihai Tudose i-a convocat astăzi, la ora 10.00, pe ministrul Sănătăţii, preşedintele CNAS, şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi producătorii de imunoglobulină, în scopul rezolvării crizei generată de lipsa acestei substanţe. La discuție nu au fost însă invitați și reprezentanții pacienților.

Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană și care, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor. Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi pentru ași putea păstra imunitatea. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili, chiar şi la cea mai mică răceală.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*