Medicii Sergiu Jguma, Sergiu Danielescu si Dan Mihai au realizat prima hemiartroplastie bipolara la Buzau

31 iulie 2017 | 10 comentarii |

Pacienta, o femeie in varsta de 71 de ani, din Nehoiu, a fost victima unui actident rutier in urma caruia a suferit un traumatism de col femural si a necesitat protezare.

 

Sergiu Jguma, Sergiu Danilescu, Dan Mihai

Spitalul Judetean de Urgenta Buzau a bifat, astazi, o premiera chirurgicala pentru unitatea medicala si pentru Sectia de Ortopedie si Traumatologie. Trei chirurgi ortopezi tineri, care demonstreaza in fiecare zi ca si intr-un spital de provincie se pot oferi servicii medicale de calitate si ca pacientii pot fi tratati asa cum se cuvine, au realizat prima hemiartroplastie bipolara de sold. Este vorba de dr. Sergiu Jguma, dr. Sergiu Danielescu si dr. Dan Mihai care au reusit, in urma interventiei chirurgicale, sa redea pacientei speranta ca isi va putea relua activitatile zilnice.

Pacienta este o femeie in varsta de 71 de ani, din Nehoiu, care in urma cu o saptamana a fost victima unui accident rutier, in urma caruia a suferit o fractura de col femural. A fost internata pe Sectia de Ortopedie a SJU Buzau, stabilizata si monitorizata, iar pentru a-si putea recapata mobilitatea si a-si relua viata normala, necesita protezare. Pana acum, cazurile in care era nevoie de o astfel de interventie erau trimise la Bucuresti. De data aceasta, impreuna cu colegii mei, Sergiu Danielescu si Dan Mihai, am decis ca putem sa facem si la Buzau aceasta interventie”, a declarat, pentru SanatateaBuzoiana.ro, dr. Sergiu Jguma, coordonatorul echipei operatorii, mentionand ca la SJU Buzau ajung, in fiecare luna, cel putin cativa pacienti care necesita acest tip de proteze, iar de acum incolo nu va mai fi nevoie sa fie trimisi in Capitala.

 

Dorinta celor trei medici de a o ajuta pe pacienta sa-si recapte sanatatea si mobilitatea a fost cu atat mai mare cu cat ei au mai realizat astfel de interventii, chiar daca nu la Buzau. In plus, au fost impresionati de faptul ca desi a trecut mai bine de o saptamana de la accident, autorul accidentului a fugit, ca un las, de la locul faptei si este, in continuare, necunoscut.

„Singura problema era aceea ca acest tip proteze nu sunt decontate prin sistemul de asigurari. Pacienta s-a oferit insa sa suporte costul protezei, asa ca dr. Danilescu, care are niste prieteni care realizeaza frecvent astfel de interventii, a apelat la ei, s-a luat legatura cu o firma din Brasov care achizitioneaza din Germania acest tip de proteze si astazi am reusit sa ducem la bun sfarsit interventia”, a explicat dr. Jguma.

Dupa aceasta reusita, medicul considera ca „a fost sparta gheata”, iar de acum incolo pacientii care necesita astfel de operatii nu mai trebuie trimisi in Capitala pentru a beneficia de serviciile medicale de care au nevoie, pentru ca acest tip de interventii se vor putea realiza, fara probleme, si in Spitalul Judetean de Urgenta Buzau.

 

Pacienta, desi are 71 de ani, este o munteanca zdravana, care a trait sanatos, astfel ca inainte de accident ducea o viata foarte activa, asa ca este foarte multumita ca peste cateva saptamani isi va relua viata obisnuita. A avut incredere in medicii care au operat-o si iata, reusita operatiei i-a demonstrat ca s-a lasat pe mainile unor doctori care, desi tineri, isi cunosc bine meseria si au ajutat-o sa beneficieze de o interventie care-i va permite o recuperare relativ rapida.

A fost vorba despre o hemiartroplastie bipolara necimentata, o interventie ideala pentru pacientii in varsta de peste 60 de ani, pentru ca ofera posibilitatea unei recuperari relativ rapide si o mobilitate mai mare decat hemiartroplastia unipolara. Este o procedura sigura si eficienta, care ajuta pacientul sa se reintoarca la activitatile normale, de zi cu zi, in cateva saptamani dupa operatie. Chirurgul ortoped este cel care alege marimea potrivita a componentelor protetice, astfel incat dupa interventie, articulatia sa aiba atat stabilitate cat si mobilitatea oportuna. Postoperator, este important ca pacientul sa respecte indicatiile medicului ortoped. O dieta echilibrata, de cele mai multe ori cu un supliment pe baza de fier, este importanta pentru a ajuta ca rana sa se vindece mai rapid, iar exercitiul fizic este o parte foarte importanta de ingrijire la domiciliu, in special in primele cateva saptamani de la operatie”, a explicat, la randul sau, dr. Dan Mihai, care a realizat, in cei doi ani in care a profesat Norvegia, numeroase astfel de interventii.

 Comentarii (10)

 1. LEAUA FLORENTIN spune:

  FELICITARI INTREGII ECHIPE DE MEDICI SI PERSONALUL AUXILIAR PENTRU REUSITA OPERATIEI.SPER CA DE ACUM INAINTE SA SE MAI FACA ASEMENEA OPERATII CU CONDITIA CA CEI DIN CONDUCEREA CASEI DE SANATATE SA APROBE DECONTAREA ACESTOR OPERATII.

 2. Ank Simona spune:

  Felicitări echipei!!!

 3. Liliana L. spune:

  Mă inclin in fata lor!

 4. Violeta Paltineanu spune:

  Felicitari! Sa va dea bunul Dumnezeu cariera lunga cu multe impliniri!

 5. Martz Carmen spune:

  Cui spuneti? cine sa inteleaga? vai de natiunea asta cu “parchetari”, militieni, parlamentari si… restul hotilor cu PENSII SPECIALE!!! Doctorii sunt spagari sau cei enumerati? Doctorii trebuiesc “folositi” GRATIS, MOCA si ca sa nu se prinda ii insultam cum ca ar fi spagari! BRAVOS NATIUNE!!!

 6. Dalle Milles spune:

  E trist daca in 2017 este pentru prima data cand se face o hemiartroplastie bipolara in sectia de ortopedie a unui spital judetean…
  Pentru a realiza interventia am vazut ca a intrat aproape toata sectia de ortopedie, trist inca odata.
  Din curiozitate am vazut o radiografie peroperatoire din sala, protezele sunt puse sub control radiologic?! … iarasi trist
  Cat despre indicatia hemiartroplastiei bipolare la pacienti de 60 de ani, indicatia mai buna la varsta de 60-70 de ani ar fii proteza totoala de sold.

 7. Tatiana Lungu spune:

  R E S P E C T !

 8. Mioara Popescu spune:

  De aceea iubesc eu medicii tineri. Fac medicina sec.XXI.

 9. Vioara Ilie spune:

  Felicitari cadrelor medicale! Ce folos ca se pricep, dar nu au cu ce? Cati oameni au posibilitatea sa suporte costul unei asemenea interventii care se ridica, poate, la mii de euro? Sistemul de sanatate din Romania e la pamant din cauza guvernantilor incompetenti si a managerilor de spital care au confundat institutia pe care trebuiau s-o gospodareasca cu propriul buzunar.

 10. Iuliana Badea spune:

  Respect si stimă pentru ei.

Adaugati un comentariu


 

*